Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dr Barış Çakır Burun Akademi

http://blog.milliyet.com.tr/burunakademi

26 Ocak '14

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Estetikli burunlar belli oluyor hemen anlarım diyorsanız bu yazıyı okuyun.

 

Otorim greft tekniği ile burun ucu gölge ışık tasarımı

         Otorim greft, kapalı burun estetiği ile açık rinoplasti tekniklerinin avantajlarını birleştiren bir teknik. Kapalı burun estetiğinin en önemli avantajı, burun delikleri ile burun ucu kıkırdaklarının ilişkisinin bozulmamasıydı. Açık burun estetiğinde ise burun ucu kıkırdakları ile burun derisi ilişkisi bozuluyor. Bu nedenle, açık rinoplasti de burun deliği eşitsizlikleri ve burun kanadı çekintileri daha fazla görülüyor. Burun delikleri konusunda açık ve kapalı rinoplasti ameliyatlarının avantajlarını birleştiren bir teknik geliştirdim ve adını otorim greft koydum.

         Dr. Steven Denenberg, veb sitesinde geniş burun ucunun tedavisi cerrahisi için burun ucu kıkırdağının hem altından hem de üstünden kıkırdak çıkartmış. Normalde sadece üstünden çıkartılır. Çok kuvvetli bir teknik. Bende uyguladım. Otorim greft tekniğinin hikayesi de Dr. Denenberg ile başladı.

Otorim greft tekniğini nasıl geliştirdim.

1. Çoğu hastada, burun yan kıkırdağının alt kısmında da fazlalık var. Genelde sadece üst kısımdan kıkırdak çıkartıyoruz.

2. Kıkırdağın alt kısmından kıkırdak çıkartma, ince derili hastalarda, kanatta çekinti yapabiliyordu.

3. Ben de fazla kıkırdağı deride bıraktım.  Açık rinoplasti tekniklerini kullanmaya devam ettim. Böylece deride bıraktığımız kıkırdak, burun deliğinin şeklinin bozulmasını önledi.

Neden Otorim greft adını koydum?

         Burun deliklerinde çekinti olmasın diye, kenar yada rim greft adlı çubuk greftler kullanıyoruz. Ben hastanın mevcut kıkırdağından, aynı görevi gören bir teknik geliştirdim. Sadece kesiği 3 mm yukardan yapınca, hastanın kendi kıkırdağı otomatik olarak rim greft görevi görüyordu. Otomatik rim grefti, kelimelerini otorimgreft olarak kısalttım. Teknik “step by step tip surgery” makalesinin içinde ASJ dergisinde basım aşamasında.

Otorim grefti mantığı nedir?

         Bu bölümü Plastik cerrahlar için yazdım. Biraz fazla teknik gelebilir. Dilerseniz bir göz atın, doktor dili hakkında fikriniz olsun.  :)

         Lateral kurusun sefalik içe kıvrık parçasını, ameliyatta hepimiz rezeke ediyoruz. Kaudaldeki içeri kıvrık parça ise orada kalıyor. Kaudal içeri kıvrık bölüm ile lateral kurus poligonunun alt kenarını belirginleştirmek çok zor. Bu kıkırdak ile yan pozda güzel bir kıkırdak kenar ışığı elde edemeyiz. İçeriye dönmüş bu kıkırdağı en mantıklısı deride bırakmak. İçeriye inverte olan kaudal 3 mm’lik kıkırdak parça, insize edildiği anda içeri doğru kıvrılarak rim grefti haline geliyor. Otorim greft hali hazırda deriye yapışık olduğu için normal rim greften daha kuvvetlidir. Kalan lateral kurus horizontal kısalma nedeniyle rahatlar ve bülbözite azalır. Sefalik rezeksiyon ile bülbözite daha da azalır. Böylece lateral kurusun orta düz kısmı kullanılmış olur. Dış bükey lateral kurus, sefalik ve kaudal içeri kıvrık bölümleri nedeniyle, çok dirençli bir şekle sahiptir. Otorim greft tekniği, lateral kurusun dışbükey şeklinin direncini azaltır. Böylece lateral kurus, dikiş tekniklerine daha çok cevap verir.

         Doktor dilini bırakarak basitçe otorim greftin ne işe yaradığını anlatayım. Otorim greft mandal burun oluşmasını engeller. Tam karşıdan baktığımızda bir burun ucunda parlayan ışıklar ile burun deliği arasında kesit poligon adını verdiğim gölge poligonlar vardır. Güzel bir burunda, kesit gölgesinin boyu ile burun ucunda parlayan dom üçgen poligonlarının yüksekliği birbirine eşit olmalıdır. Bazı burun estetiği ameliyatlarından sonra, burun ucundaki ışıklar, burun deliklerine yakın yerleşmiştir ve deliklerde hafif çekintiler oluşabilir. insanlar burnun estetikli olduğunu buradan anlayabilir.  Otorim greft, burun estetik ameliyatında burun ucu ışık ve gölge oranlarını, güzelleştiren bir tekniktir. Burunların sadece yandan değil önden de güzel görünmesini sağlar. Otorim grefti için, “burun ucu ışık gölge tasarımı” tanımlamasını kullansak yanlış olmaz. 

         Bu yazıyı yazarken, Özkan Ulusoy yanımda 3 boyutlu video hazırlıyor.  3 gün sonra Paris’e gidiyorum. İMCAS kongresinde  Kırmadan burun estetiği ve otorim greft teknikliklerini anlatacağım.

Güzel bir hafta dilerim

 

www.bariscakir.com

twitter: cerrahisanati

facebook:drbariscakir

 

 

 

          

 

 
Toplam blog
: 91
: 328
Kayıt tarihi
: 03.03.13
 
 

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanıyım. Fulya Terastaki ofisimde hastalarımı kabul e..