Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '15

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Et fiyatları uçarken türk çiftçisinin hali!

Et fiyatları uçarken türk çiftçisinin hali!
 

Et Fiyatları


Malumunuz olduğu üzere son birkaç aydır (aslına bakılırsa son birkaç yıldır) kırmızı et fiyatlarında aşırı bir yükseliş yaşandı. Bu yükselişin altında nedenler “et lobisi” (ki bunun ne olduğunu kimse tam olarak bilmiyor) veya spekülasyon yaparak para kazanmak isteyen büyük yatırımcılar olduğu söylense, suç onlara atılsa da aslında işin gerçeği öyle değil.

Kendim bire bir çiftçilik hayvancılık yapmasam da yakın akrabalarım tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Bu açıdan konuya bire bir şahit olan biri olarak konuyu detaylı şekilde açıklamaya çalışayım.

Kırmızı Et Fiyatları Neden Aldı Başını Yürüdü?

Bunun çok basit bir açıklaması. Arz talep meselesi veya istenen ürünün piyasada azlığı o ürünü ister istemez pahalı kılar. Kim ne derse desin Türkiye’de yeteri kadar hayvan yok. Bilmem hatırlarmısnız çok değil bundan 10-15 yıl önce Türkiye tarımda ve hayvancılıkta kendi kendine yetebilen 3-5 ülke arasında gösterilir ve dönemin hükümeti tarafından bu söylem övünçle söylenirken, Cumhuriyet tarihinde ilk kez 2013 yılında saman ithal etmek zorunda kaldık. Buradan nereye gelmek istiyorum. Hayvancılıkta kaba yem diye tabir edilen saman, yonca vb gibi yemleri kendiniz üretip hayvanınıza yediremezseniz siz hayvancılık yapamaz, yapsanız bile para kazanamazsınız. Saman ithali bile Türk çifçisinin içler acısı halini ve et fiyatlarında ki artışın bir habercisiydi aslında. Yıllardır uygulanan yanlış tarım politikaları başta küçük işletmeler olmak üzere tarım ve hayvancılık sektörünü tüketti. Görünürde et fiyatlarında ki artışın hayvan yetiştiricisine yaradığı büyük kazanç sağladığı zannedilsede gerçek hiçte öyle değil. Eskiden hayvancılık yapan kişilerin çoğu aynı zamanda tarımla uğraşır kaba yemlerini kendileri üretirdi. Fakat izlenen yanlış politikalar ve mazot fiyatlarında ki aşırı yükseliş Türk çiftçisini artık tarımsal üretim yapamaz hale getirdi. Tarımsal üretip yapamayıp kaba yemini temin edemeyen besicide tüm girdilerini (saman, yonca, yem) satın alarak hayvancılık yapmaya yöneldi. Girdi fiyatlarının yüksek oluşu, tüm girdilerin dışardan alınıyor oluşu doğal olarak yetiştiriciliği yapılan hayvanın satış fiyatına yansıyor. Yani Türk çiftçisi, hayvanlığı yüksek girdi sonucu daha pahalıya üretim yapıp daha pahalıya satış yapıyorum. Eskiden kg başına 5 tl kazanan üretici şimdi kg başına 1 tl bile kazanamıyor. Çünkü eskiden et tüketimi daha fazla idi şimdilerde ise bu oran çok ama çok düştü.

Et Fiyatlarındaki Artış Ne Zaman Düzelir?

Et fiyatlarındaki artışın makul düzeye çekilmesi için suni yöntemlerden vazgeçilmeli. Bu suni yöntemlerin başında dışardan canlı hayvan veya karkas et ithali. Bu durum et fiyatlarını düşürmek yerine tam aksine Türk besicisini daha zor durumda bırakarak hayvancılık sektöründen çekilmesine neden oluyor. Öncelikle devletin ivedilikle tarımı ve hayvan yetiştiricisini destekleyecek bir politika geliştirmesi lazım. Bir ülke için en büyük kayıp dış ülkelere bağımlı olmaktır. Eğer bu gidiş bu şekilde devam ederse bizler tarım ve hayvancılıkta dışarıya bağımlı ülkeler arasında yer almamız çok yakındır.

 
Toplam blog
: 19
: 582
Kayıt tarihi
: 19.03.15
 
 

Lise mezunuyum. 10 yıllık kas hastasıyım. Uzun yıllar engellilerle ilgili derneklerde görev yaptı..

 
 
 
 
 
Toplam blog
: 19
: 582
Kayıt tarihi
: 19.03.15
 
 

Lise mezunuyum. 10 yıllık kas hastasıyım. Uzun yıllar engellilerle ilgili derneklerde görev yaptı..