Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '07

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Evliyken yalnız mısınız?

Evliyken yalnız mısınız?
 

Neden evleniyorsunuz? sorusuna mantıklı bir cevap istiyorsanız, bu sorunun cevabı ilerde yalnız kalmamak için olacaktır. Evlenmeden çocuk sahibi olmanın toplumumuzda çok kabul görmediği düşünülürse, evlilikler önce çocuk sahibi olmak, sonra da yalnız kalmamak için yapılıyor.

Hiç kimsenin annesi, babası ölene kadar insanın başında kalmaz. Biriyle birlikte yaşabilirsiniz , aşık da olabilirsiniz ama bu durumda olan çiftler istediği anda arkasına bakmadan diğerini terk edebilir. Ama evliliklerde durum başkadır. Birlikte yaşayan kişilerin ayrılması sadece 2 kişiyi ilgilendirir. Ailenin önemli bir yer tuttuğu toplumumuzda ise evlilik birinci planda düşünülür. Sosyal çevre, aileler, çocuk v.b.

Bir televizyon programında sunucu, yeni evli bir bayana soruyor?

- Evlenmeden önce evlilikten ne bekliyordunuz?

Kadın cevap veriyor.

- Akşamları süslenip püslenip eşimle birlikte sinemaya, tiyatroya gitmek.

- Peki evlendikten sonra?

- Eşim sadece maç seyrediyor. Benimle hiç konuşmuyor.

- Peki siz ne yaptınız eşinizi değiştirmek için?

- ? .....Hiçbirşey

Evlilik öncesi hayaller, ve evlilik sonrası hayal kırıklıkları. Evlilik sonrasında hayallere uyum sağlamak için yapılması gereken bir şeyler vardır muhakkak.

Evliliğin ilk yarısında yalnızlığı çeken daha çok kadınlar oluyor, son yıllarında ise erkekler. Yaşlılık döneminde kadınlar, kendilerini çocuklarına ve torunlarına adıyorlar. Bu dönemde yalnızlık çeken ise daha çok erkekler oluyor.

Ama evliliğin ilk yarısında yuvayı yapan dişi kuş örneği, yalnızlık çekmemek için kadınların daha çok şey yapması gerektiğine inanıyorum.

20 yıllık evli bir kadın son 2 yılda eşini nasıl değiştirdiğini anlatıyor.

- Eşim evde pek konuşmayı sevmez, akşamları devamlı televizyon karşısında uyurdu. Ben de ufak tefek esprilerle kocamı sonunda değiştirmeyi başardım diyor ve ekliyor.

- Kocam televizyon karşısında uyurken, ben polis sireni sesi çıkararak yanına geliyorum ve "bu saatte buraya uyuyanları karakola götürüyorlar" diye uyandırıyorum. Sabahları kafamı buzdolabına vurmuş gibi yapıyorum. Çıkan sese gelen kocam, beni yerde baygın olarak yattığımı düşünürken, "Ya bana bir ambulans çağır veya bir kere öp iyileşeyim" diyorum. Buna benzer esprilerle kocasıyla iletişim kurduğunu ve onu değiştirdiğini anlatıyor.

Tabii bu arada espri anlayışı olmayan kocaların bu şekildeki davranışlara ne tepki vereceğini ancak eşleri bilir.

Yalnızlık konusuna gelince;

Önce yalnızlığı hissetmek gerekir. Bunun için de bir müddet yalnız kalmak gerekir. Yalnız kalarak yalnızlığı hissetmek insanları birbirine bağlar. Eşi jeoloji mühendisi olan bir kadın şöyle diyor.

- Eşim sık sık arazide olduğundan eve gelince yeni tanışmış gibi birbirimizi kucaklıyoruz.

İşte size yıpranmamış bir evlilik.

Psikologlar eşlerin birlikte tartışma programları seyretmelerini tavsiye ediyorlar ve bu tip programları izleyerek tartışmalarını istiyorlar.

En azından bir iletişim yolu.

Yalnızlığı gidermek için empati kurmak tavsiye edilebilir ama kimse kendini karşısındakinin yerine koyarak o kişinin hissettiklerini, eğer benzer durumları yaşamamışsa hissedemez. Onun için diyalog şarttır. Eşlerin birbirine açık olması ve birbirlerinden ne beklediklerini açıkça söylemeleri, evlilikte yalnız kalmamaları için bir başlangıç olacaktır.


 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..