Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '21

 
Kategori
Bilim
 

Evren Neden Genişliyor?

Her şey küçük başlar ve büyür, sonra küçülür ya da ölür. Her şeyin bir başlangıcı var olduğuna göre sonu da kaçınılmazdır.
 
Genişleme büyük patlamayla başladı, bir gün genişleme duracak ve sıkışmaya başlayacak sonra var olduğu aynı şekliyle evren yok olacak.
 
Evrenin genişlemesi ve tekrar içe çökecek olması fiziksel bir olgudur. Bu da evrenimizin muhtemelen bir karadeliğin patlaması sonucu oluştuğunu gösterir. Yani bu özellik sayesinde enerji maddeye dönüşmüş olmalı.
 
Kara madde ve kara enerjiyi farkında olmadan buldular. Bulmaları ve tespitleri geleceğe ilk kapı oldu. Kara madde, gözle görünmeyen her şeyin içinden geçebilen, tutulamayan bir şey, dünyanın içinden hatta bedenlerimizden milyarlarcası geçiyor. Kara enerji adını verdiklerinde ise, evrendeki toz bulutlarının oluşturduğu yerlerde devasa yıldız oluşumlarını tetikleyip meydana gelmesinin bu enerji akımından kaynaklandığı belirlenmiştir. Enerji kendine yer açıyor.
 
Büyük patlamadan bu yana evren genişliyor. Hepimiz patlamanın birer parçasıyız. Patlamayla uzaya dağılan her bir gezegen ve yıldız yörünge bulmuş ve yörüngedeki bu bozulmada evreni bozuyor.
 
Sıkıştırılmayan maddenin mekaniği gereği savrulma eylemi içindeki her şey açılır, genişler. Dansçıların, Mevlevilerin kendi etraflarında dönerken eteklerinin açılması, rüzgarda kadınların uzun saçlarının dağılması gibi.
 
Evren her şeydir. Evren haricinde birde gözlemlenebilir evren vardır. Gözlemlenebilir evren, evrenin kendisinden çok daha küçüktür. Genişleyen kısmı bizim gözlemlenebilir evrenimizdir. Gözlemlenebilir evrende tüm galaksiler birbirinden uzaklaşmaktadır. Böylece uzayın her yeri gerilir. Ancak genişlediği bir merkezi ya da başka bir şeye doğru genişleyecek bir kenarı yoktur. Bunu anlayabilmek için evreni, bir balonun yüzeyi olarak düşünebiliriz. Balon şişerken yüzey genişler ve bu yüzeydeki her nokta diğer noktalardan uzaklaşır, bu noktaları galaksiler gibi düşünebiliriz. Yani evren genişlerken hiçbir şey genişlemiyor.
 
Evren sonsuz gezegenle dolu, dünyada onlardan birisi, bir gezegenin sonu geldiğinde parçalanıp başka bir gezegenin çekim etkisine giriyor ve o gezegen büyüyor bu böyle devam ediyor.
 
Genişleyen evren sonlu olduğunu belirtiyor, genişleme durduğu an merkeze doğru çökme başlayacak yani başladığı noktaya dönecek.
 
Evrenin genişlemesi evreni meydana getiren maddeyi bir arada tutan kuvvetin azalması ve dönüşmesinden kaynaklanır. Bu evrenin tümü değil ancak bilinen ve gözlemlenen evrendir. Evrenin bu parçası evren içinde samanyolu içinde bir elektron kadar bile yer tutmaz.
 
İnsanda evren gibi doğar, büyür ve ölür, belki evrende insan gibi davranıyordur, büyüyecek ve ölecektir.
 
HÜLYA ÇAKICI
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..