Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '11

 
Kategori
İzmir
 

EXPO 2020'ye Özgener yaklaşımı

EXPO 2020'ye Özgener yaklaşımı
 

Mahmut Özgener, EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi Başkanlığı'na getirildi.


İzmir’in EXPO 2020 adaylık macerası başladığından bu yana süreci yakından takip ediyorum. Daha önceki adaylık sürecinde Yürütme Komitesi’nde yer aldığım için sürecin nasıl işlediğini en iyi bilenlerdenim. Bu nedenle bundan sonra da EXPO 2020 adaylık sürecini yakından takip edecek; bilgi birikimimi paylaşarak gelişmelerden haberdar etmeye devam edeceğim.

Resmi adaylık sürecinin fiilen başladığı geçtiğimiz Kasım ayı içinde gerçekleşenler İzmir’in EXPO 2020 yolunda önemli adımlar atacağının sinyallerini verdi. Rakiplerimiz ciddiye alınması gereken düzeyde ülkelerden ve EXPO 2020’yi İzmir gibi ne kadar istediklerini ortaya koyan çalışmalarını, Paris’teki 150’nci BIE Genel Kurulu’nda gördük. Tabii İzmir’in en büyük avantajı her şeyden önce EXPO 2015 adaylık dönemini tecrübe etmiş olmasıdır. Bu tecrübenin artı taraflarını ve Kasım ayından bu yana olup bitenleri daha sonraki yazılarımda paylaşacağım.

Dün, Balçova Termal Oteli’nde gerçekleşen, İzmir Valisi ve EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç başkanlığında toplanan EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu bir dizi önemli kararlar aldı. Toplantının gündemi EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi’nin oluşturulmasıydı ve artık ivedilikle oluşturulması gereken bir organdı. Geçen ay gündem Paris’teki sunum olduğundan Yürütme Komitesi’nin oluşumu hakkında görüşülmesi bu ay yapılacak toplantıya bırakılmıştı. Nitekim görüşüldü, karara bağlandı.

İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın EXPO 2020 İzmir için en yetkili kişi olduğunu belirtelim. EXPO 2015 adaylık sürecinde bu durum daha farklıydı ve bu konudaki en yetkili kişiler Dışişleri Bakanlığı tarafından atanmış büyükelçilerdi. Sadece toplantıdan toplantıya İzmir’e gelebilen büyükelçiler süreci yakından takip etse de yönetmekte güçlük çekebiliyordu. EXPO 2015 adaylık sürecinin Ankara’dan yönetilemeyeceğini ifade eden kanaat önderleri birtakım eleştirileri de beraberinde getirebiliyordu. Ancak şimdi durum daha farklı. EXPO 2020 için en yetkili isim artık İzmir Valisi Cahit Kıraç. Böylece adaylık süreci daha hızlı yönetilebilir ve daha kolay müdahale edilebilir hale geldi.

Her ne kadar EXPO adaylık süreci için belirlenmiş Genel Sekreter’in hızla hareket etmesi ve BIE ile müzakereleri gerçekleştirmesi önemli olsa da İzmir’de olup bitenleri anlatmak, sürecin işleyişi hakkında fikir alışverişinde bulunmak için İzmir’den bir temsilcinin bu görevi yerine getirmesi çok önemliydi. EXPO 2015 adaylık döneminin Genel Sekreteri Tunç Soyer’in hızla hareket etmesi ve süreçte önemli aşamalar kaydetmesine karşın sürekli Ankara ile görüşmek durumunda kalması görevini eksiksiz şekilde yapmaya çalışan Soyer için hiç de kolay olmuyordu. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti bu konuda en yetkili kişinin bu sefer İzmir Valisi olmasına karar verdi ve kentin en büyük mülki idari amirinin bu göreve getirilmesi en doğru ve yerinde kararlardan biri oldu.

İşte şimdi EXPO 2020 adaylık sürecinde bunun semeresini görmeye başladığımız bir dönem yaşıyoruz. Vali Kıraç, hızlı hareket ediyor ve kenti tanıdığı için daha objektif kararlar alabiliyor. Önceki adaylık sürecinde yaşanan yönetimsel sıkıntıların farkında olduğunu görüyoruz. Yürütme Kurulu’nun başkanlık seçimindeki önerisi bu düşünceyi destekler nitelikte. Daha önce bir toplantıda “EXPO 2020 İzmir Yürütme Kurulu’nun başkanlığı için düşündüğüm kişi sivil bir isim olacak” şeklinde yaptığı açıklamanın ardından kulislerde çeşitli isimler konuşulup durdu. Genel kanı bu ismin Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas olacağı yönündeydi. Ancak Sayın Kıraç’ın düşündüğü ve bu görev için görüştüğü kişi benim beklediğim ama sürpriz bir isim oldu: Mahmut Özgener. Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı Özgener aynı zamanda Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı olduğu için kendisini en iyi tanıyan ihracatçı birlikleri başkanları bu kararı alkışlayarak memnuniyetlerini ortaya koydu. Özgener, son derece demokratik şekilde yapılan oylamanın sonucundaoy birliğiyle EXPO 2020 İzmir Yürütme Kurulu Başkanı seçildi. Bu seçim İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için hayırlı olsun.

Mahmut Özgener’in işadamı ve profesyonel yönetici kimliğinin ön planda olduğunu düşünerek bu görev için en uygun isimlerden biri olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Yönlendirme Kurulu’nun 30 üyesinin tümünden oy alarak seçilmiş olması kısır tartışmaları da geride bırakıyor. Özgener’in daha önceki görevinden ötürü yurtiçi ve yurtdışı spor dünyasıyla iç içe olması,işadamı kimliğiyle yurtdışında önemli bağlantılarının bulunması ve özellikle İngilizce ve Fransızca dillerini konuşabiliyor olması bu görev için doğru kişi olabileceğinin göstergesi. Aynı zamanda yönetimde bütünleştirici, vizyon sahibi ve ortak akılla hareket eden özellikleri olduğunu bildiğim Özgener’in İzmirli bir işadamı olarak Yürütme Kurulu’nun başında etkin ve verimli çalışmalar gerçekleştirebileceğini düşünüyorum.

EXPO 2020 İzmir Yürütme Kurulu Başkanı sıfatıyla gazetecilere verdiği ilk demeçte; okullarında okuduğu, suyunu içtiği, çalıştığı bir kente borcunu ödemek adına böylesine önemli bir görevde bulunma şansını yakalamanın kendisi adına çok anlamlı olduğunu ifade eden Özgener, takım oyunu ile hareket edip ekip ruhunu yansıtarak başarıya ulaşılacağını açıklayarak heyecan uyandırdı. Umuyoruz ki İzmir’in adaylığının bundan sonraki sürecinde de aynı heyecan ile çalışmaları sürdürür ve başarıya ulaşırız.

Bu arada İzmir Valisi ve EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı Sayın Cahit Kıraç’ın Yürütme Kurulu başkanlık görevi için sivil bir isim düşünmesi ve bu göreve getirilecek ismin herkesin genel kabul görecek bir isim olabilmesi için çalışmış olmasını yürekten kutluyorum. Bana göre bu konuya yerinde bir kararla açıklık getirmiş ve Yürütme Kurulu başkanlık seçimi sürecini iyi yönetmiştir. Lakin İzmir’in kısır tartışmalarla kaybedecek vakti olmadığının artık İzmirli kanaat önderleri de farkındadır. Şimdi yapılması gereken, deneyimlerden daha fazla yararlanarak takım oyunu oynamak. Sıra, EXPO adaylık sürecinin mutfağında yer almış mevcut deneyimlerin doğru şekilde yönetilmesi ve yönlendirilmesine geldi. Gelecek süreçte elimizdeki bu avantajı daha iyi kullanabileceğimizi umuyor, EXPO 2020 İzmir Yürütme Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve yeni seçilen Yürütme Kurulu üyeleri olan Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ve Ege Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Özkara’ya başarılar diliyor, yeni görevlerinin İzmir’in adaylık sürecinde hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Çağrı Gruşçu
Milliyet Blog, İzmir Yazarı

 
Toplam blog
: 12
: 792
Kayıt tarihi
: 20.11.11
 
 

DEÜ Kamu Yönetimi mezunu. EXPO 2015 İzmir Yürütme Komitesi Uzmanı olarak görev yaptı ve Proje Dan..