Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Eyvah bebeğim kolikmiş

Eyvah bebeğim kolikmiş
 

Çınarımın doğumundan sonraki ikinci resmi


Hemen paniğe kapılmayın!

İlk öğrendiğimde ben de çok paniklemiştim ama sonra araştırmalarım sonucunda anladım ki bu bir hastalık değilmiş.Ve anladığım başka bir gerçek vardı ki hastalık olmadığı için tedavisi de yoktu. Kolik basit bir gaz sancısı gibi görünüyor olsa da aslında aileyi çok ama çok yıpratan bir hadisedir.Hatta doktorumuzdan öğrendiğim bir gerçek beni çok ama çok dehşete düşürmüştü.Kolik sürecine dayanamayan aileler boşanmaya kadar gidebiliyorlarmış.Çünkü bu süre 4 ay hatta bazı bebeklerde 5 ay kadar sürebiliyor.Koliğin neden kaynaklandığı ve ve durum karşısında ne yapılması gerektiği de tamamen tavsiyeler üzerine dayanmaktadır.

Bebeğim daha ufacık iki günlüktü nasıl bakarım , ne yaparım derken belli saatte başlayan ve yaklaşık 5-6 saat süren ağlama nöbetleri başlamıştı.Önceleri bu ağlamaları bebeğimin karnı acıktı ya da altı kirlendi şeklinde algılamıştım ama sonrasında anladım ki bebeğim aslında kolikmiş.Çınar akşam üzeri 17:00 sularında ağlamaya başlıyordu ve bu ağlamalar gece 22:00 -23:00 a kadar devam ediyordu.Eşim işten gelir gelmez hemen kucağına alır ve sakinleştirmeye çalışırdı ama nafile...Neyse zamanla pratik çözümler bulmaya başladık .

Kolik bebekler doymak nedir bilmezler ve sürekli emmek isterler aslında doymuştur ama koliğin vermiş olduğu etkiyle açmış gibi görünürler.Özellikle kolik sancısının başladığı saatlerdeki beslenmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden bebeği çok sık aralıklarla beslemek yerine 2-3 veya 3-4 saatte bir beslenmesi gerekmektedir..Eğer bebek fazla sıklıkla beslenirse hem kusma meydana geliyor hem de bebek daha fazla gaz sancısı yaşıyor. Ayrıca bebeğinizi emzirme esnasında mümkün olduğunca dik tutmaya özen gesteriniz.
Kolik bebek sürekli kendini anne karnındaki pozisyonda hissetmek ister. Bebeğinizin karnının üstüne elleriniz bağlanacak şekilde tutursanız ellerinizin sıcaklığıyla sancısı geçecektir. Bizim bebeğimiz kesinlikle sırt üstü yatmak istemediğinden bu yöntem çok işimize yaramıştı.Doktorumuzun verdiği tavsiye üzerine bizde ayaklarına ve karnına sıcak su torbası koyardık.

Kolik bebekler sesten ve müzikten çok hoşlanırlar biz bebeğimize sürekli şarkı söylerdik kucağımıza alıp sıkı sıkı sarıp hatta dans ederek kolik saatlerini geçirmeye çalışırdık yaklaşık 4 ay böyle geçti.Anne karnında olma isteğinden olsa gerek garip sesler bebeklerin çok hoşuna gider .Biz bu süreci atlattıktan sonar bir sürü kolik bebek cd leri çıktı ben bir arkadaşıma almıştım.Arkadaşım gerçekten bu cd lerin çok işine yaradığını çünkü cd tamemen anne karnındaki sesler üzerine yapıldığını ve bebek dinleme başladığı andan itibaren sakinleşmeye başladığını söyledi.Kolik için başka bir yöntemde yine doktorumuzun tavsiyesi üzerine bebeğimizin karnının üstüne saç kurutma makinasıyla hem hafif sıcak verip hem de makinadan çıkan garip sesle sakinleştirmeye çalışıyorduk.Bebekler hareket halinde olmaktan çok hoşlandıkları bebeğinizi hafif eğimli yatırarak , bebek arabasıyla dolaştırmak iyi gelir.Bizim kolik dönemimiz kış ayına geldiği için bu işi evin içinde yapıyorduk bir odadan diğer bir odaya sürekli hareket halindeydik.
Kolik için yazmış olduğum tavsiyeler benim bebeğim için çok yararlı olmuştu.umarım sizlerin de işine yarıyacaktır.Unutmamak gerekiyorki çok ama çok sabırlı olmak gerekiyor.Sevgiyle kalın…

Saygılarımla;
Başak ÖZDEMİR.

 
Toplam blog
: 164
: 4548
Kayıt tarihi
: 26.03.08
 
 

Hayatı sevmek ve düzgün yaşamak isterken bulurum kendimi. Yaşamın bana verdikleriyle yetinmeye çalış..