Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '14

 
Kategori
Deneme
 

Fark yaratan değerler/ Para, güzellik, şöhret, güç, kariyer, karizma

Fark yaratan değerler/ Para, güzellik, şöhret, güç, kariyer, karizma
 

Önemine göre sıraladık. Bu sırayı ve bunların fark yarattığını kabul etmeyenler olabilir. Başka değerler de vardır; bilim, sanat, din, siyaset gibi. Ancak yukarıdakiler herkes için her çağda geçerlidir.

Bu değerlerin kişiyi yaklaşık şu oranlarda değiştirdiği görülmüştür: Para %40, güzellik %20, diğerleri %10'ar. Bu 6 değerin altısına birden sahip olan eğer hakkını da veriyorsa dünyanın kralı/kraliçesi olması gerekir.

Bunlar bir anlamda yeryüzü tanrılarının özellikleridir. Bunları kale almayan ve hiçbirine sahip olmasa bile yine de kendisini değerli gören haklıdır ama haklı olması işe yaramaz; fark yaratan değerler ezer geçer.

Bugünkü dünya hayatı bu değerlerle insanlık değerlerinin (ahlak, saygı, emek, hak, dürüstlük, çalışkanlık vs.) mücadele ettiği bir arena. İkincisi daha kutsal ama hep ilki galip. Yani deniliyor ki fark yaratan değerler/Para, güzellik, şöhret, güç, kariyer, karizma o kadar önemli değil, insanlık değerleri daha önemli

Bunu söyleyenler kim? Fark yaratan değerlere sahip olmayanlar. Kerim Korkut da şaşırtıcı bir şekilde fark yaratan değerlerden yana, insanı değerlere fazla önem vermiyor. İnsani değerleri öne çıkaranlar fark yaratan değerlerin dünya hayatını belirlemesine karşılar. Onlara göre örneğin bir kadının insan olması güzel olmasından daha önemli. Ve bu yaklaşım dünyada kabul görüyor. Biz de sonuçlarını görüyoruz işte. Dünyanın halini beğeniyorsanız sorun yok.

Bence bu biraz zayıflıkla, durumuna razı olmakla, gevşeklikle alakalı. İnsani değerleri öne çıkarmak kolay, iyi insan olmanın bedeli yok; bir şey yapmadan/ başarmadan da iyi insan olabiliyorsunuz. Ama örneğin para kazanmak için böyle değil.

İşte insani değerciler fark yaratan değerlerden birine talip olup yıldızlaşmak yerine insan olarak kalıp boş bir amaca hizmet etmeyi seçiyorlar. Yani mücadeleden kaçıyorlar. Kendilerine güvenleri yok. Yukarıdaki değerlerin Allah vergisi olduğunu ve kendilerinin bunlardan birine sahip olamayacağını düşünüyorlar.

Bunlar da aslında insani değer; bunları elde etmek için insanlıktan çıkmanız gerekmiyor. Ama işte kendilerine güveni olmayan, korkan, bir hedefi gerçekleştirmeyi göze alamayan âlemin doğrusu çorbaya talim şükreden dürüst dilenciler fark yaratan değerler konusunda yanlış algılara sahipler.

Öncelikle şunu bilmiyorlar, sıradan insan gerçekten önemli değildir. İstenirse hiç kimse sıradan olmayabilir. Herkesin bir özelliği bir güzelliği vardır. Herkes kendinde var olan bu özelliklere/güzelliklere uygun olarak fark yaratan değerlerden birini seçip hedefi ve karakteri haline getirerek sıradanlıktan kurtulabilir. Algıları değiştirmek lazım.

Ve dünyamız da ancak böyle değişir/gelişir. Parkta oturmuş ensesini kaşıyan, kimseye zararı olmayan ama kendisine de faydası olmayan dürüst adam ne kendini ne de dünyayı değiştirebilir. Fark yaratan değerler dünyanın güneşidir, Ay’ıdır, yıldızlarıdır. Geri kalan, karanlıkta türkü söylemedir. Kerim Korkut kuracağı düzenlerde bu fark yaratan değerleri öne çıkaracak.

Herkes bir yönüyle bu dünyada kral kraliçe olacak. Özelliksiz sıradan insan istemiyoruz. Ahırkapı dilencisini bile değiştireceğiz. Durumu, özelliği, sosyal statüsü, yapısı ne olursa olsun herkes kendisiyle gurur duyacağı donanımlara sahip olacak. Atıyorum Yeşil caminin imamı olarak ün yapacak. Ne o öyle ya, Hasan amca, Kel Mehmet, memur efendi, Hatçe kadın... İnsanlar sizin özellik ve güzellikleriniz karşısında dilini yutacak.

Tutturmuşlar bir yeter ki adam olsun, insanlar içlerindeki cevheri ortaya koyamıyorlar ki. Beni adamlığın madamlığın ilgilendirmiyor kardeşim, ortada bir dön gözlerim fal taşı gibi açılsın ondan sonra adam deyim madam deyim. Garibe, gurabaya, sokaktaki adama selam bile yok. Garip ne ya! Benim ülkemde bazılarına garip deniyorsa yıkarım Çankaya’yı, böyle saçmalık olur mu; garipmiş!

Herkes kral, kraliçe... Herkesin bir adı itibarı olacak... Sıradan insan istemiyorum, sokaktaki adam diye bir şey yok. Kişiyi adıyla değil marifetiyle çağıracağız. Kaynak Süleyman, ressam Nazlı, yoğurtçu Rasim, karizma Dursun vs. Ve bir ayrıntı, aslında bu özelliklerden biri ya da bir kaçı kendinde olduğu halde farkında olmayan, ortaya koymayan ve en önemlisi sahip olduğu değerin hakkını  veremeyen kimse de sıradandır.

 

 

 
 
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..