Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Fazla Kilolarınızın Sebebi Kortizon mu?

Fazla Kilolarınızın Sebebi Kortizon mu?
 

Halk arasında genel bir inanış var: "İlaç kullanıyorum, kilo aldırıyor" Peki gerçekte bu süreç nasıl işliyor?

En baştan şunu belirtelim ki; Kilolarınızın suçlusu tek başına kortizon değildir. Kilo almanızı tetiklemesi için ; YÜKSEK DOZLARDA UZUN SÜRE KULLANMAK gerekir.Yani 1 haftalık kullanım kilo almanıza sebep olmaz.

Kortizol vücutta bulunan bir hormon aslında. Vücuttaki görevi karbonhidrat ve yağ metabolizmasını düzenlemek. Salgılanma miktarı gün içerisinde değişkendir : Örneğin sabah saatlerinde en YÜKSEK seviyedeyken, sinirlenme gibi ruh hallerinde Kortizol hormonu seviyesi 10 katına kadar çıkabilir (!)

"Kısa süre kullandım ama kilo aldım !?" diyorsanız bilin ki bu kilonuz YAĞ DEĞİL ÖDEM.

PEKİ UZUN SÜRE KULLANIMDA KORTİZON NASIL KİLO ALDIRIR?

Kortizonun kan şekerine etkisi sonucu kilo alınır.Yani karaciğere etki eden kortizon kan şekerini yükseltir.Bunun sonucunda insülin salgısında artış meydana gelir.Kanda artan İnsülin hormonu kan şekerinin hücrelere girerek enerjiye çevrilmesini, enerjiye çevrilemeyen kan şekerinin de yağ olarak depolanmasını sağlar. Böylelikle Yağ kitlesinde artış sonucu kilo alımı olur.

PEKİ BU SÜREÇTE NASIL BESLENMELİYİZ?

Tuz alımını mümkün olduğunca kısıtlamalıyız. Tuz emici besinler (salamura,işlenmiş gıdalar) bu dönemde asla tüketilmemeli.

Ödemden korunmak adına su tüketimini arttırmalıyız.

Kortizon Potasyum mineralinin vücuttan atımını da arttırır.Bu sebeple Potasyumdan zengin sebze ve meyveleri bol miktarda tüketmeliyiz.

Kortizon vücuttaki şeker dengesini bozduğundan tatlı ve yağlı besinlere karşı iştahı artırır. Bununla savaşmak, özellikle bu dönemlerde bu besin grubundan uzak durmak en sağlıklısı.

Ve son olarak en önemli çözüm YÜRÜYÜŞ. Hem psikolojik sağlık hem de metabolizma kontrolü için her gün düzenli yürüyüş yapmalıyız.

Diyetisyen Tuba Ödübek

 
Toplam blog
: 5
: 96
Kayıt tarihi
: 18.07.18
 
 

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden 2016 senesinde üstün başarı be..