Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş Borçları..

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş Borçları..
 

Son yapılan mali kongreler sonrası 3 büyük kulübün resmi borcu ortaya çıkmıştır.

 

Fenerbahçe: 173 milyon 76 bin 108 lira (80 milyon 287 bin 660 dolar)

 

Galatasaray: 555 milyon 138 bin 860 lira (260 milyon 103 bin 481 ABD Doları)

 

Beşiktaş: 568 milyon TL (266 milyon dolar), bu borcun içinde kulübün eski ve mevcut yönetim kurulu üyelerine ise 135.297.781 TL olduğu belirtildi. 

 Gelelim analizime..

 

Bu kulüpler İstanbul BİST’e kota olmuş şirketlerdir.. Borsada günlük olarak alım-satım yapılmaktadır.

 

İktisatta borçla büyüme stratejisi vardır. Fakat bu plan belli süre ve belli kapsamla sınırlandırılır. Yukarıda gördüğümüz tablo ise yıllardır artarak devam eden borç sarmalıdır.

 

Valla bu mali tablolarla hiçbir kulüp geleceği kuramaz.. Belki günü kurtarır ama yarınları asla..

 

Acaba dünya nasıl ve ne durumda diye küçük bir araştırma yaptım. Örneğin İngiltere’nin köklü kulüplerinde Manchester United’ın borcu takriben 1 milyar dolar ve ilk sırada yer almaktadır. Liverpool ise borç sıralamasında 400 milyon dolarla hemen ikinci sırada bulunmaktadır.

Chelsea takımının ise 1 milyar dolarlık borcunu meşhur ve en zengin işadamı Abramovich cebinden öder ve şu an tek kuruş borcu yoktur.

 

Biz yine ülkemize dönelim ve bu gidişe çareler üretmeye çalışalım..

Hem devlet, hem de TFF-UEFA bu işe el atmalıdır. Herkes çok üzülse bile acımasız kararlar alınmak zorundadır.

 

Ya bu borçları kulüp başkanları üstlenecek ve sıfırlayacaklar.. Ya da kamuoyu önüne çıkıp açıkça durumu anlatıp; 3-5 yıl borç yapılanma planlaması sunacaklardır.

 

TFF (Türkiye Futbol Federasyonu) mali kuralları ve kriterleri yeniden yazmalı, çok ağır müeyyideler koymalıdır. İlk etapta yerli ve yabancı transfer yasağı getirilmelidir. Puan silme bile olmalıdır..

 

Yabancı sınırlaması 2014-2015 sezonu için 5-0-3 kuralı mutlaka uygulanmalıdır. Beşiktaş bu tezinde çok haklıdır. Diğer kulüplerin isteği ise değiştirilmesi ya da 6-0-4 kuralının devam etmesi yönündedir. Bence büyük hata olur..

 

UEFA, zaten kararını aldı bile, artık bu yıldan itibaren mali kriterlere uymayan kulüplere ağır para cezası, transfer yasağı, hatta UEFA organizasyonlarına almama söz konusu olacaktır.

 

Kulüp başkanları hem çok büyük camiayalara önderlik ediyor, aynı zaman da çok büyük sorumsuzluk taşıyorlar.. İstedikleri kadar kulübü borçlandırıyor ama hiç sorumluluk almıyorlar.. Burada ters bir korelasyon vardır. Kurumsallaşma ve profesyonellikte böyle bir çalışma metodunu kabul etmez.. Sorumlu ama sorumsuz başkan modeli hemen terk edilmelidir..

 

Velhasıl Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş için tehlike çanları daha gür çalmaktadır.. 3-5 yıl sonra olacak- bitecek, az-çok bellidir. Bugünden dillendirmesi ve söylemesi bana düştü..

 

E-mail: Homeros80@hotmail.com

 

Twitter adresi:@omerozdamar

 

Facebook adresi: https://www.facebook.com/omerozdamar62?ref=tn_tnmn

 

 

 
Toplam blog
: 689
: 2433
Kayıt tarihi
: 17.01.07
 
 

 2007 yılından beri Milliyet Blog'da yazarım. 2009 yılında 'Normal Ötesi Aşk' ve 'Normal Ötesi Aş..