Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Günümüzün konusu enflasyon

Günümüzün konusu enflasyon
 

TCMB’nin dün açıkladığı Nisan ayı enflasyon rakamlarına göre Mart ayında %1.13 olan aylık enflasyon değişimi Nisan ayında %1.34’e yükselmiştir. Yine aynı raporda Nisan ayı yıllık enflasyon değişimi %9.38 e yükselmiştir. Tcmb raporunda açıklanan enflasyon verilerinin borsanın gelecek günlerdeki seyrini izleme açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki: Merkez bankası başkanının geçtiğimiz günlerde faiz indirimi sinyali vermesiyle ve borsada işlem gören bankaların başarılı bir bilanço sezonu geçirmesiyle yükseliş yaşamış borsa endeksinin açıklanan enflasyon rakamlarıyla önümüzdeki günlerde tadı kaçabilir.

Aşağıdaki grafik bize 2013’ün ikinci yarısında yükseliş yönünde ivme kazanmaya başlayan fiyat artışlarının 2014’ün ilk çeyreğinde de devam ettiğini göstermektedir. Bu hareketin temelinde geçtiğimiz dönemde TL’de yabancı paralar karşısında yaşanan değer kayıplarının ve vergisel artışların etkili olduğu düşünülebilir.

BKZ. TABLO - 1

Bir Başka ve çok önemli konu kuraklık:

Aşağıdaki tablo ise İstanbul’daki barajların son bir yıllık doluluk oranlarını göstermektedir. Mayıs ayı itibariyle barajlardaki doluluk oranları % 30 seviyesine yakındır. Geçtiğimiz yıllara göre kıyaslarsak içerisinde bulunduğumuz durumun çetin bir kuraklık emareleri gösterdiğini anlayabiliriz. Ülke genelindeki yağışların yetersiz olması tarımı olumsuz etkilediğinden tüketilecek gıda fiyatlarını artırmaktadır.

BKZ. TABLO - 2

Kuraklığın getirmiş olduğu fiyat artışlarının da önümüzdeki günlerde TCMB’nin faiz politikasında etkili olacağını düşünüyorum. Yaz aylarında gireceğimiz ramazan ayını ve ramazan aylarında yaşanan talep kaynaklı geleneksel fiyat artışlarını da hesaba katarsak 22 Mayıs’ta yapılacak PPK toplantısında TCMB’nin olası bir faiz indirimine gitmesi pek mümkün görünmüyor. Her ne kadar piyasa beklentisi faizlerde 50 baz puan indirim olacağı yönünde olsa da kuraklık, enflasyon, vergisel ayarlamalar gibi etkenler önümüzdeki günlerde faiz indirimi olasılığını güçleştiriyor.

22 Mayıs’ a kadar geçecek süreçte enflasyon verilerini ve açıklanan son bilançoları sindirmeye çalışan bir Borsa İstanbul görmemiz oldukça muhtemel. Teknik olarak yukarıda 75.350 bandının kar realizasyonları için uygun olabileceği düşünülebilir.

Bol kazançlar
EY

 

TABLO 1
TABLO 1

TABLO 2

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..