Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '08

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe, transfer ve Guiza

Fenerbahçe, transfer ve Guiza
 

www.gazetefener.com


Hiç lafı eveleyip gevelemeyelim; Guiza Türkiye’de yapılmış en fiyakalı transferlerden biridir.

Şöyle bir geriye uzanıp bakalım; bugüne kadar Avrupa’nın majör liglerinden, yine Avrupa menşeili ve halen aktif oyuncusu olan, 28 yaşında ve La Liga gibi Avrupanın en zor ligi kabul edilen bir ligde gol kralı olarak tamamlamış bir forvet oyuncusu geldi mi Türkiye’ye ?

Hayır gelmedi....

Ama artık Fenerbahçe sayesinde geliyor.

Fenerbahçe bu sene yine az ama öz transfer politikası uygulamaya devam ediyor ve Avrupa’ya “Fenerbahçe’ye rahatlıkla transfer olabilirsiniz” mesajını veriyor. Bu çok büyük bir pazarlama ve reklam başarısıdır ve orta vadede arzuladığımız sportif başarılarımızı daha üst seviyelere ve kalıcı şekilde olmasını sağlayacak eylemlerdir.

Geçen sene Brezilya’nın futbol fenomeni kabul edilen Zico’nun hocalığından sonra Real Madrit’in ve Brezilya’nın efsane sol ayağı Roberto Carlos’un forma giymesiyle bu takıma Avrupa’da büyük bir saygı gelmiştir. Devamında, yine yenilmez armada kabul edilen Avrupa Şampiyonu hocanın İspanya Milli takımını bırakıp Fenerbahçe’ye gelmesi ve gelirken de La Liga’nın 28 yaşındaki gol kralını getirmesiyle bu saygı ve güven devam ediyor. Bu yüzden bu transferler ciddi bir transfer başarısı olarak ortaya çıkıyor.

Guiza, Fenerbahçe’ye faydalı olur olmaz bilemeyiz. İşin teknik analiz kısımları ortaya çıkacak kadro şekillemeleriyle göreceğiz. Fakat, forvette müthiş bir rekabet olacağı da kesin. (Semih, Kezman, Guiza, Burak ve İlhan)

Ancak burada anlatmak istediğimiz şudur, Türkiye’deki ezeli rakiplerden birinin kaptanları yumruk yumruğa kavgaya tutuşuyorken, bir diğeri ise, hiç fayda sağlayamadığı yabancısını kampa dahi getiremezken Fenerbahçe bir yandan bu kadar büyük isimleri kadrosunda tutup yenilerini de ekleyebiliyor.

Türkiye de transfer zamanı konuşmayı en çok sevdiğimiz şey ise futbolcuya verilen bonservis ve yıllık ücretlerin yüksekliğidir. Guiza için de çeşitli rakamlar ortaya atılıyor. Elbette bu tip transferler endüstriyel futbol piyasasında o kadar da ucuza yapılmayacaktır. Fakat bu eleştriyi getirmeden önce Avrupa’da boy ölçüşebilmek için yıllardır Aziz YILDIRIM’ın yapmak istediği yüksek bütçeye ulaşmak ve orada da kalıcı olmayı sağlamak gerektiğidir.

Bugün Fenerbahçe bu bütçeye ulaşmışmıdır. ? Cevap net ; evet ulaşmıştır. Bugün an itibarıyle Fenerbahçe’nın borsada işlem gören hisse senetleri son bir ay içinde % 100 prim yaparak 2 milyar doları aşmış ve en değerli spor kulübü haline gelmiştir. (http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Fenerbahce_dunyanin_en_degerli_kulubu_oldu_188311_2&tarih=09.07.2008&Newsid=188311&Categoryid=5)

Sayın okur, yine bugün an itibarıyle 52 bin kapasiteli futbol stadyumunun 3 tribününü kombineye açan kulübün şu anda 30, 000.- adet satılmış bileti mevcuttur.

Bu nedenle futbol’da bahsedilen rakamlar Türkiye kıstasları veya rakipleri için çok ciddi olabilir ama Fenerbahçe Spor Kulübü büyük taraftarının da elini taşın altına sokmasıyla bu büyük transferlere imza atabilmektedir. Öyleyse Guiza transferi de Avrupa normlarında yapılabilecek optimum maliyetli bir transfer olup, Fenerbahçe’yi bütçe anlamında zorlamayacaktrır. Bunun bir parçası olmaktanda bir taraftar olarak gurur duyarız.

Öyleyse Guiza transferinde para konuşup, konuyu dağıtmayalım, La Liga gol kralı ile Süper Lig’in gol kralının atacağı golleri konuşalım...

Elbette bu transferi bugüne kadar kadrosuna ; Schumacher’leri, Andersson’ları, Ortega’ları, Hooijdonk’ları, Anelka’ları, Alex’leri, Appiah’ları, Kezman’ları, Carlos gibi yıldızları katan Fenerbahçe yapabilirdi.

Bu nedenle bu büyük transferi kulübe kazandıranları tebrik ediyoruz.

Ahmet ÇELİKSÜNGÜ

09 Temmuz 2008

 
Toplam blog
: 252
: 936
Kayıt tarihi
: 17.03.08
 
 

74'ün İstanbulunda, Sultan şehri Üsküdar'ın, kız çocuklarına "Zeynep" erkeklerine "Kamil" adı kon..