Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '09

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe maçı nasıl kazandı?

Fenerbahçe maçı nasıl kazandı?
 

Kaynak: milliyet.com.tr


Fenerbahçe' nin maçı kazanmasında üç faktör etkili oldu. Birincisi Fenerbahçe' li oyuncuların Bursaspor' un mücadelesine ve sertliğine aynı şekilde karşılık vermeleri. İkincisi, Bursaspor' un futbol oynamaktan çok oynatmamak üzerine kurulu oyun stratejsi. Üçüncü ise Fenerbahçe defansının göbeğindeki Lugano ve Bilica' nın başarılı futbolu. Bol mücadeleli, her iki taraf adına oyun içi ve dışı sertliklerin olduğu, her iki tarafın da net pozisyonlara girdiği bir maç oldu. Ancak oyun kalitesi vasatı geçmedi. Hata yapmayan ve yakaladığı fırsatları değerlendiren kazanacaktı, öyle de oldu.

Fenerbahçe oyun ve oyuncu yapısı itibariyle Bursaspor' a ters geliyor. Geçen seneki kötü Fenerbahçe bile Bursaspor' u oynanan hemen her maçta rahat yeniyordu. Bu sene her iki takım da kadrolarını takviye ettiler ve futbollarının üzerine koydular. Ancak Fenerbahçe hakikaten de geçen senenin birkaç gömlek üzerinde. En azından mücadele kapasitesi çok yüksek. Bugün Fenerbahçe' nin çok iyi oynadığını söylemek mümkün değil, ama tekmeye kafa sokan, kayan, ikili mücadeleye giren, top kapan, rakibe ikili üçlü baskı yapan bir takım olduğunu görüyoruz. Rakipler bu Fenerbahçe' ye şaşırıyor. Başkan Yıldırım' ın deyimiyle artık rakipleri defansif olarak öpen bir Fenerbahçe var. Bugün defansın göbeğinde Bilica ve Lugano hemen hemen hatasız oynadılar. Mehmet Topuz ve Cristian Fenerbahçe' nin tatlı sert futbolunun ve mücadele kapasitesinin ateşleyicisi oldular. Omurgayı iyi savundular. Cepheden pozisyon vermediler.

Gelelim sıkıntılara.

Fenerbahçe' de ilerleyen haftalar için en büyük tehlike sinyali aşırı gerginlik. Oyuncular aşırı sinirli ve tepkililer. Özellikle hakeme yapılan itirazlardan bir iki kırmızı kart çıkması içten bile değildi. Daum takım içinde kontrolü kaybetmek üzere. Hırslı olmak iyi birşey bu tamam, ancak rakiple ve hakemle bu kadar didişmek sakıncalı. Hakem kötü de olsa, haksız kararlar da verse sakin olmak, olgun davranmak zorundalar. Emre' nin izinden giden çok oyuncu var. Buna acil önlem almak gerekiyor.

Fenerbahçe' de hücumda bir disiplin sorunu var. Topu alan kaleye vuruyor. Bu kadar iyi oyuncuların olduğu bir takımda bir seviyeye kadar bencillik mazur görülebilir, ancak bazen bu durum abartılıyor. Örneğin Guiza ve Kazım bugün çok bencildiler. Mutlaka uyarılmaları gerekiyor. Fenerbahçe' de kanatlar bugün yine çalışmadı. Gökhan, Vederson, Carlos ve hatta Kazım defansif açıdan çok gayretli ve mücadeleci oynadılar. Ancak hücumda büyük sıkıntı yaşattılar. Özellikle Gökhan' da yorgunluğa bağlı düşüş var, bu açıkça gözüküyor. Ayağına aldığı topu eziyor. Kazım ise birkaç olumlu hareket yapmasına rağmen, takımı çok yavaşlatıyor. Emre' nin takıma dönmesi ile Mehmet Topuz' un bu kanatta değerlendirilmesi düşünülebilir. Santos milli maç yorgunluğu nedeniyle varlık gösteremedi. Ama kaliteli hareketler yaptı. Oyuna hücum yönlü renk getirdi. Alex her zamanki gibi. Attığı gol dışında sahada varlık gösteremedi. Ama şu bir gerçek, Alex varsa, her an bir gol yaratma şansınız oluyor. Her an herşeyi yapabilecek bir isim. Attığı gol gerçek bir beceri golüydü. Fenerbahçe' de Santos dışında bu tür goller atabilecek ikinci bir isim yok. Alex bu nedenle önemli. Guiza' yı tanıyamadık. Fenerbahçe' ye geldi günden beri belki de en kötü maçını oynadı. Güçsüzdü. Bırakın gol yollarında etkili olmayı, yürüyerek oynadığı için oyundan alındı. Daum' un kararı doğruydu.

Bursaspor' a gelince; sert oynadılar, iyi mücadele ettiler ancak Fenerbahçe buna fazlasıyla cevap verince oynatmama planları suya düştü. Önce durdur, sonra vur taktiği durdurma noktasında bir derece başarılı olduysa da, hücumda hiç varlık gösteremediler. Ertuğrul Hoca' nın takımı bu değil. Bu takımın keyif veren, göze hoş gelen futbol oynama potansiyeli var. Rakip Fenerbahçe olduğu için bu skor anormal değil. Fenerbahçe' ye kaybetmek diğer haftalalar için ölçü değil. Ancak hücumda bir kısırlık içindeler. Sercan' a dayalı bir sistemin çok sağlıklı olmadığı kanaatindeyiz.

Herkese iyi haftalar dilerim.

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..