Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '13

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe Plzen' e oyununu kabul ettirdi

Fenerbahçe, bu akşam Plzen karşısında oyunun defansif yönündeki dikkati, taktik disiplini ve mücadelesi ile 1-0 galip gelmeyi başardı. Bu skor, Fenerbahçe' nin turu geçme olasılığını % 51' e yükseltti.  

 

Bu gece elde edilen başarının 5 sebebi var. 

 

1) Plzen karşısında başta Yobo olmak üzere tüm defans dörtlüsü neredeyse hatasız oynadı. Yobo' nun mükemmel bir maç çıkardığını söyleyebiliriz. Bekir 'de haftalardır en iyi maçını oynadı. Tandemin dikkati ve konsantrasyonu ve beklerin enerjisi, ceza sahasını rakibe kapattı. Ayrıca defansın ceza sahasına gömülmeyip, ileride kurulmuş olması, rakibin geniş alan bulmasına engel oldu. İlk toplara iyi basılınca, rakibin ilerideki 4 adamı, etkisiz kaldı.

 

2) Selçuk- Mehmet Topal ikilisinin havadan ve yerden rakibe pas yaptırmaması, Darida- Horvath ikilisine fizik olarak üstünlük kurması ve iyi pas tercihleri ile orta sahada oyunun kontrolü maç boyu Fenerbahçe' de kaldı. Özellikle Horvath' ın etkin top kullanmasına engel olunması Plzen' in hücum etkinliğini zayıflattı.

 

3) Fenerbahçe maç boyu takım olarak müthiş bir taktik disiplin ile oynadı. Hocanın kafasındakini sahaya yansıtmayı başardılar. Sow, Kuyt ve Webo son 20 dakika yorulup oyundan düşseler de, 70 dakika boyunca çok hareketliydiler. Cristian ise maç boyu yine çok etkisiz ve ağırdı. Cristian yerine Salih ya da Topuz tercih edilse, maç daha erken de kopabilirdi.

 

4) Plzen, bu gün sezonun en kötü futbollarından birini oynadı. Maçlarını izlediğimiz Plzen bu değildi. Tempoyu hiç yükseltemediler ve sürekli mahkum oynadılar. Fenerbahçe orta sahasına ve stoperlerine rahat oynama imkanı tanıdılar. Bildiğimiz o müthiş baskılarını kuramadılar. Kontra ataklara hızlı çıkamadılar. Tanınmayacak kadar kötülerdi.

 

5) Aykut Kocaman' ın kontrollü ve defansif futbolu, tempolu rakipleri bozuyor. Bu futbol rakiplerin kendi oyununu sergilemesine izin vermiyor. Avrupa' da başarının bir diğer sebebi bu. Tıpkı bir zamanların Avrupa Şampiyonu Yunanistan gibi, rakiplerin oyununu bozan ve topu kontrol ederek rakipleri adeta uyutan bir Fenerbahçe izliyoruz. Elbette bu tur geçilirse, bundan sonraki turlar için bu sistemden fazlası gerekecektir. Oyunun hücum tarafını da iyi oynamak ve bilinçli set hücumları yapmak gerekecektir. Ancak bir seviyeye kadar bu futbolun Avrupa' da iş yaptığını kabul etmek gerekiyor.

 

Webo ve Cristian ile başlama tercihi ve onları oyundan düşmelerine rağmen uzun süre oyunda tutma kararı haricinde hocanın kenarda hatasız bir maç yönettiğini söyleyebiliriz. Takımı iyi konsantre etmeyi başarmış. Bu galibiyeti, haftalardır eleştirdiğimiz Aykut Kocaman' a yazmak gerek. 

 

http://twitter.com/bertankaya

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..