Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '08

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Fındık üretimi ve üretici

Fındık üretimi ve üretici
 

Fındığın hali perişan


Ak Parti hükümetinin ülkemizin sosyal ve ekonomik yapısında yaptığı önemli ve faydalı değişimlerin olduğunu sağduyu sahibi herkes kabul eder.

Ne var ki, Karadeniz bölgesinin tek geçim kaynağı olan fındığın bu yararlı değişimden sağlıklı bir pay aldığını söylemek imkansız gibi.

Ben bir fındık üreticisi olarak bu iktidar döneminde şu kadar fındık ürünüm var ve bu ürünü satarak şu kadar para alacağım diyemedim. Bu da yetmedi, sattığım fındığın parasını ne zaman alacağım onu da bilemedim.

Tabii ki bütün üreticiler de benim gibi. Bütün bu belirsizliklere rağmen fındık üreticileri Karadeniz bölgesinden bugünkü iktidara %57 dolaylarında oy verdiler. Bunun anlamı pek tabii ki, bir beklentinin varlığı idi. O beklenti ise bu alanda hükümetçe yapılacak bir düzenleme idi.

Bekledik oy verdik, sonuç yok. Büyük bir hayal kırıklığı yaşamaktayız. Kimse bunu biz üreticilere izah edemez.

Ak Parti’nin yaptığı yerel kongreler artık sönük geçmeye başladı bu bölgede. Önceleri dolup taşan kongre salonları adeta bomboş. Siyasiler kendilerinde bir takım açıklamalar yapıyorlar ama kendileri söyleyip kendileri inanıyorlar galiba.

Hükümet ne yapabilirdi?

Çok basit, fındık taban fiyatlarını Temmuz–2008 de açıklayabilirdi, Fiskobirliğe kredi verip fındık almasını sağlayabilirdi. TMO aracılığıyla almaya başladığı fındığı randımanına göre alabilirdi. 40 Randımanın altında fındık almamak ne demek?

Randımanı 40’ın altına düşen fındık kendiliğinden mi hasat oluyor. Ona bir harcama yapılmıyor mu? Ona yapılan harcamalar nasıl karşılanacak? Bilen var mı? Yok,

Mesela ben bir üretici olarak söyleyebilirim ki, hükümet fındık fiyatını Temmuz–2008 de açıklasaydı fındığımı 40 YTL yevmiye vererek toplatmayacaktım. Yaptığım bunca harcamaları da yapmamış olacaktım.

Biz üreticiler bunu bile bir hükümet ihsanı olarak kabule hazırdık. Maalesef bundan da mahrum kaldık.

Tuzu kuru Milletvekillerimizin bunlardan haberi yok. Niye olsun ki, 8 bin YTL aylık alan insanın böyle şeylerle ilgisinin olması garip olurdu!

Şu anda çok zor durumdayız. Muhalif partililer bizlerle alay etmektedirler. Çok da önemi yok. Ama bizim bu perişanlığımızı birilerinin görmesini ve bu halimize acilen çözüm üretmesini istiyoruz.

 
Toplam blog
: 72
: 525
Kayıt tarihi
: 20.07.08
 
 

Trabzon doğumluyum. Bir kamu kurumundan emekliyim, İktisat Fakültesi mezunuyum. İdeolojik saplant..