Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Finlandiya tasarımı ve yenilik stratejileri semineri

Finlandiya tasarımı ve yenilik stratejileri semineri
 

Seminere katılan öğretim üyeleri-r:İEÜ


Gece yarısı güneşinin en güzel görüldüğü bataklıkları beyaz zambaklar ülkesine dönüştüren, Kalavela Destanını yaratan, ren geyikleri, Noel Baba, karla kaplı çamlar, Laponlar, irili ufaklı binlerce göl, donmuş dalgalar, saunalarıyla ünlü, banyodan yeni çıkmış gibi al yanaklı sarışın, güzel ve sıcak Finlandiyalı uzak akrabalarımız; hemen hemen her eve giren Nokia telefonlarından sonra doğayla uyumu en iyi gerçekleştiren tasarımlarıyla, Paris ve Roma’dan sonra Şubat ayında İzmir’deydiler…

Uygarlığın gelişmesinde olduğu kadar özellikle ekonomik kriz dönemlerinin aşılmasında da önemli bir rol üstlenen endüstriyel tasarım nesneleri üzerine ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesinde bir sergi ve seminer düzenlendi.

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Kirsti Eskelinen ve Finlandiya'nın İzmir Fahri Konsolosu M.Ali Molay’ın İzmir Ekonomi Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği "Cool Dozen-Finlandiya'dan sandalye ve tekstil tasarımı" sergisi ile "Finlandiya Tasarımı ve Yenilik Stratejileri" Semineri, Finlandiya ve Türkiye’den önemli endüstriyel tasarım uzmanlarının katılımıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Tevfik Balcıoğlu ile Rektör Vekili Prof.Cemali Dinçer’in açış konuşmalarının ardından, Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı Doç. Can Özcan'ın sıcak sunumuyla seminer başladı.

Seminere konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümünden Prof. Şermin Alyanak, Helsinki Sanat ve Tasarım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Pekka Korvenmaa, ile Pentagon Tasarım Tasarım Yöneticisi Sauli Suomela katıldılar.

Büyükelçi Kirsti Eskelinen, tasarımın kültürel açıdan önemli olduğunu belirterek, ulusal ve kültürel kimlik yaratma misyonunun bulunduğuna dikkat çekti. Tasarımın Finlandiya'nın tarihi sürecinin sembolü olduğunu belirten Eskelinen, "Son dönemde tasarım konusuna Türk şirketlerinin de önem gösterdiğini görüyoruz. Örneğin İstanbul dünyanın en yenilikçi şehirlerinden biri. Tasarım alanında Türk ve Finlandiya üniversiteleri arasında işbirliğinin artması gerekiyor" dedi. Tasarımın Finlandiya'nın kültürü üzerindeki etkisine dikkat çeken Eskelinen, Finlandiya'nın tasarım kültürü sayesinde dünyanın en yenilikçi şehirlerine sahip olduğunu sözlerine ekledi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Cemali Dinçer ise, ekonomik kriz süreçlerinin aşılmasında tasarımın önemli bir gücü olduğunu belirterek, İzmir'in tasarım alanında gelişmelere öncülük eden bir kent olduğunu söyledi.

Seminerin ardından, bir kokteyl ile açılan sergide; Cool Dozen sergisinde efsane olmuş tasarımcılardan yeni parlayan isimlere kadar 22 tasarımcı-tasarım ekibinin mobilya ve tekstil tasarımları Finlandiya tasarımının neredeyse yüz yıla yaklaşan serüvenini de yansıttılar.

Sergide Alvar Aalto, Yrjö Kukkapuro, Antti Nurmesniemi ve Ilmari Tapiovaara gibi dünya tasarım tarihine mal olmuş tasarımcıların sandalyeleri yanında Teemu Järvi, Harri Koskinen, Antti Kotilainen, Hannu Kähönen, Samuli Naamanka ve Mikko Paakkanen gibi çağdaş isimlerin sandalyeleri de yer alıyor. Ayrıca bu sandalyelere tematik olarak eşlik eden tekstil tasarımları da Iiro A. Ahokas, Hennamari Asunta, Nora Fleming, Maija and Kristina Isola, Harri Koskinen, Maija Louekari, Teresa Moorhouse, Vuokko Nurmesniemi, Ilkka Suppanen, Oiva Toikka, Miina Äkkijyrkkä ve Alvar Aalto (Marimekko ve Artek) imzalarını taşıyorlar. Sergide yer alan mobilyalar AERO Design Furniture, Artek, Avarte, Martela, Mobel Original Design, Piiroinen and Woodnotes firmalarının ürünleri. 2007’nin en iyi Mobilya Tasarımcısı ödülünü alan Antti Kotilainen’in Option Sandalyesi ile 2007 Uluslararası Elle Deco ödüllü Frekvenssi tekstil tasarımı da sergilenen ürünler arasındaydı.

Doğayla barışık akrabalarımızın tasarımları, -bir telsiz dışında- hep yuvarlak hatlıydı. Kullandıkları renkler ise soğuk doğayı ısıtan pastel ve sıcak koyu tonlardaydı. İskandinav topluluklarının aksine cana yakın, dostça bakan Finli akrabalarımızın bir özelliği hemen dikkatimi çekti. Bizde nasıl sarı saç düşkünlüğü varsa, onlarda da siyah saça, kadın-erkek fark etmeden ilgi var… Siyah saçlarıyla, renkli gözlü Türklerden hiç farkları yok...

Dünyayı pençesine alan ekonomik krizde, Türkiye aleyhtarlrına kucak açan komşularına değil, AB sürecinde ülkemize sıcak destek veren Fin akrabalarımızın tasarımlarına ve ürünlerine ilgi göstermeliyiz...

Seminer ve sergiyi düzenleyenlere teşekkür eder, İEÜ ve Finlandiyalı akrabalarımıza başarılar diler, sık sık bekleriz.

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..