Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Fırında ıspanak

Fırında ıspanak
 

FIRINDA ISPANAK


Çocuklara en sevdiğin yemek hangisi diye sorarsanız, sayar; makarna, pilav, köfte….

Peki ya ıspanak? tabi ki cevap;

Hayııııır!!!

Benimde çocukluk yıllarında tek sevmediğim yemekti ıspanak, Mutfakta kokusunu hissettiğim anda keyfimin kaçtığını iştahımın kapandığını hatırlarım! Bu arada annemin saymakla bitiremediği yararları dinlerken de hatır-a binaen, kaşığın ucuyla isteksizce aldığım birkaç lokma düğüm olur geçmezdi boğazımdan…. Çizgi film Temel reis örneği ile ikna etmeye çalışsa da nafile!

Ne zaman, erişkin olup mutfakta tercihimi kendim belirledim, uzun yıllar yer almadı yemek dağarcığımda. Ne zaman ki anne oldum bu kez de annemin rolüne büründüm. Kızım’a daha bebeklik yıllarında lezzetin keşfine varmadan, ne yedirirsem kâr mantığıyla ıspanak karışımlı sebze mamaları hazırlardım biberonuna!

Yıllar geçti beslenme konusundaki bilincimin artışıyla da belki, ıspanağın her geçen gün yararları yer etti belleğimde. Onu sevmeye daha doğrusu sevilir hale getirmenin formülünü çözmeye çalışır oldum bu kez. En basit yordamıyla damak zevkime en uygun lezzetin formatını yine kendim belirledim...

Şimdilerde soframın spesiyal zincirinin bir halkası konumunda!

Bilgi paylaşarak çoğalırmış! Öyleyse, bu lezzeti de paylaşıma açalım!

Ölçü birimi: “Göz kararı” (iki kişilik)

*Yarım kilo ıspanak, *1 adet taze kırmızı biber, *3 adet orta boy patates, *1 adet yumurta *Rendelenmiş kaşar peyniri

Ispanaklar yıkanıp kurutulduktan sonra, yaprakları iri doğranır. 1 yemek kaşığı zeytinyağında ince kıyılmış kırmızı taze biberler hafif ateşte kavrulduktan sonra ıspanaklar ilave edilir. 1 taşım pişirildikten sonra payreks veya kare borcam tarzı yayvan bir fırın kabına boşaltılır. Diğer tarafta patatesler küçük parçalar halinde küp şeklinde doğranarak kızartma tenceresinde kızartılır. Kızaran patatesler, fazla yağını indirgemek için havlu kağıt konulan bir kapta yağın fazlalığı alınır. sonra birlikte fırın kabında hafif tuz ilavesi de yapılarak harmanlanır. Çırpılmış bir yumurta bu karışımın üzerinde gezdirilir. Diğer tarafta rendelenmiş bol kaşar peyniri en üste serpiştirilip 10-15 dakika fırınlandıktan sonra ızgara kısmında peynirler eriyip pembeleşinceye kadar takip edilir.

Not: Kızarma ağır gelir diyenler için haşlanmış patates rendelenip bir miktar süt ve tuz ilave edilerek de daha hafif bir lezzet oluşuyor...AFİYET OLSUN…

 
Toplam blog
: 48
: 1807
Kayıt tarihi
: 17.07.09
 
 

Bir Nisan akşamı kışı uğurlayan, baharla gelmişim dünyaya…  Hobi olarak çeşitli tasarım etkinlikl..