Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Folikasit

Folikasit
 

Bebeğiniz ve sizin için gerçekten önemli!..

Folik Asit...

Özellikle anne adaylarının üzerinde önemle durması gereken bir konu: hamilelik döneminde “Folik Asit” kulanımı. Tv programlarımda da misafirim olan doktorlarımızla folik asitin fayda ve öneminden sürekli bahsederiz.

Hamile kalmak istiyorsanız veya hamile iseniz, iyi ve dengeli beslenmeniz şart. Bunun yanı sıra, folik asit takviyeside alarak, bebeğinizde var olabilecek pek çok rahatsızlığı önleme şansınız artabiliyor.

Folik asit, bir vitamindir. Bu maddeye, patates, baklagiller, taze sebze-meyve ve süt ürünlerinde rastlanır. Şayet iyi besleniyorsanız, yeteri kadar folik asit alıyorsunuz demektir. Bu konuda yetersiz iseniz, folik asiti diğer vitamin tabletleri gibi de alabilirsiniz. Eğer hamile kalmak istiyorsanız, folik asit almaya bu dönemde başlamalısınız. Hergün 0, 4 ile 0, 5 mg. arası folik asit kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Uzmanlar folik asitin niçin bu denli önemli olduğunu şu şekilde açıklıyorlar:

“Hamileliğin ilk haftalarında bebekte merkezi sinir sistemi için düzenleme ve ardından beyin ile omurilik oluşur. Bu süreç çok önemli, yoksa bebekte sakatlıklar oluşur. Bu sakatlıklar, nöral tüp defektleri (kusur) olarak adlandırılır. Bu sakatlıklardan bir tanesi, ”açık omurga” veya spina bifida’dır ki, bebek genellikle ya bedensel özürlüdür ya da zeki geriliğine sahiptir. ”Anensefali” denen durumda da, bebek beyni olmadanda doğmuş olabilir, bu bebeklerin yaşama şansı zaten olamaz. Bu sakatlıklara sahip olan bir bebek doğurma şansı çok azdır. Doğuştan sakatlıkların bir kısmının extra folik asit kullanımı ile önlenebildiğini biliyoruz. Yalnız bir şeyin kesinlik kazanması gerekiyor, folik asit sağlıklı bebek sahibi olmanın garantisi değildir.Doğuştan sakat bebeklerde, başka sorunlar ve ırsi (kalıtsal) nedenlerde etkili olabilir.”

Folik asit kullanımına; hamile kalmaya karar verdiğiniz, doğum kontrol hapınızı kullanmayı bıraktığınız dönemde başlayabilirsiniz.Tabi her zaman başarılı döllenmenin gününü tahmin etmek mümükün değildir. Bu yüzden folik asit kullanımına döllenmeden en az 4 hafta önce başlamanız uygun olacaktır.Böylece doğmamış bebeğinizin gelişimi için önemli olan dönemde, vücudunuzda yeterli folik asit bulunmasını sağlamış olursunuz. Folik asit kullanımına hemen hamile kalmasanız bile devam edin.

Bebeğin sağlığı açısından merkezi sinir sistemindeki sakatlıkları önlemeye yardımcı olmak için, döllenmeden sonraki ilk 8 hafta folik asit kullanımını sürdürebilirsiniz.

Folik asit tabletlerini eczanelerde bulabilirsiniz. Ama benim tavsiyem tabi ki herşeyin doktorunuz kontrol ve tavsiyesiyle olması.

Hollanda’da canlı doğan 2600 bebekten birinde nöral tüp defekti (kusur) görülür.Nöral tüp defekti, merkezi sinir sistemindeki bir defektir. Bu şekilde bir sakatlığı olan çocuğa sahip olma şansı oldukça azdır. Bu şansı azaltmak biraz da elinizde, az miktarda folik asit kullanımı siz ve bebeğiniz için sağlıklı, basit ve güvenlidir.

Sağlıklı ve güzel bir hamilelik dönemi geçirmek tamamen sizin elinizde.Bebeğiniz ve kendiniz için neyin iyi ve güvenli olduğuna doktorunuzla birlikte karar verip, kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz. Bebeğinizi kucaklamadan önce onun içinizde sağlıklı geliştiğini bilerek huzurlu bir hamilelik dönemi geçirmenizi diliyorum.

Herşey gönlünüzce olsun.

Sağlıklı günler!..

Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..