Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Doğum kontrol yöntemleri

Doğum kontrol yöntemleri
 

Son yıllarda çiftler planlı bebek sahibi olmak adına çeşitli doğum kontrol yöntemlerini kullanmakta. Düzenli cinsel hayatı olan her kadın bu yöntemlerden faydalanmakta. Koruyuculuğu zaman zaman tartışılan kontrol yöntemlerini, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aral Özbal ile konuştum Biz Tv’de. Önemli olduğuna inandığım bilgileri sizlere aktarmadan geçemedim. İşte Kadın ve Sağlık programından bazı bölümler.

-Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

-A.Ö : Bayanlarda hiçbir korunma yöntemi, tüplerinde bağlanması dahil %100 koruma sağlamıyor. %99.8 koruma sağlıyor, binde 2 oranında bayanın gebe kalma ihtimali yine var. Doğum kontrol yöntemleri içinde %100 koruma sağlayan tek yöntem, erkeğin tüplerinin bağlanması(vazektomi). Bunu uygulayan pek çok bey var. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda yardımı şu şekilde; tüm devlet hastanelerinde tüplerin bağlatılması ücretsiz olarak yapılmakta. Aile planlamasını yapan, çocuk sahibi olan çiftler bu yöntemi uygulayabilirler. Türk yasalarına göre bir erkeğin tüplerini bağlatabilmesi için eşinden imzalı onay alması gerekiyor. Bu onayı almazsa sonuç tek celsede boşanmaya kadar gidebilir. Kadınlar tüplerini bağlatırken böyle bir izne ihtiyaçları yok. Erkekler tüplerini geri dönüşümsüz bir kez bağlatabilirken, kadınlar kararlarını değiştirip, çocuk sahibi olmaya karar verirlerse tüplerini açtırabilirler. Diğer korunma yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

-Geri Çekme; Cinsel ilişki sırasında boşalmanın vajinanın içine değil de dışarı olmasıdır. Tehlikeli bir yöntem bu. Kişinin cinsel ilişki sırasında menisinde sperm bulunmaktadır. Menideki bu sperm ile kadın gebe kalabilir. Koruması az bir yöntemdir bu.

-Takvim Yöntemi; Adet gününü 28 günde bir düşünürsek, tam iki adet arasında tam 14. gün ovulasyon (yumurtanın büyüyüp çatlayıp spermle döllenip döllenmeyeceği )dönemidir. Takvim yöntemi 14. günden 4 - 5 gün öncesi ve sonrası cinsel ilişkiye girmeyip diğer günlerde ilişkiye girilen çiftlerin kullandığı bir yöntemdir.

-Acil doğum kontrol yöntemi;Piyasada bulunan 2 Preparattan oluşuyor. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra ilk 72 saatte uygulanabilen bir yöntem.Korunmasız cinsel ilişki veya tecavüz gibi bir olay yaşandıysa, yüksek dozda hormon içeren tablet verilerek, 12 saat ara ile alınıp 1 hafta sonra idrar testi yapılarak uygulanan bir yöntem. Kontrol yöntemi olarak görmediğim, acil durumlarda uygulanması gereken bir yol.

-İmplant; Ön kolun altına yerleştirilen ufak bir cisimle hormon salgılayan bir yöntem. Düzenli adet kanaması sağlar. Bir doğum kontrol yöntemidir.

-Aylık iğneler; Üç aylık da uygulanabilir. Hormonal dengeyi biraz bozmakla birlikte uygulanmakta.

-Doğum kontrol hapları; Hapları kullanabilmesi için bayanın, karaciğer ve damar sertliği sorununun olmaması gerekir. Hapları aç veya tok karnına içmek değil önemli olan, “hergün aynı saatte alınmalı.”Eğer unutulduysa kişi 12 saatte hızlıca hemen içmeli ya da 24 saat sonraki hapıyla birlikte almalı. Bu sürekli oluyorsa o ayın tehlikeli olacağını bilmeli. Haplar bayanın bünyesine göre verilmeli.

-Spiral; Bakırlı ve mirena denilen hormon salgılayan çeşidiyle ikiye ayrılır. Bizler kullanım süresini 5-6 sene olarak vurguluyoruz. Spirali daha önce doğum yapmış bayanlara öneriyoruz.Hiç doğum yapamayan bayanlarda olası bir enfeksiyon veya yapışıklık durumu, ileride çocuk düşünüldüğünde sorun yaratabilir.

-Tüplerin bağlanması; Aile planlamasını yapan, çocuk istemeyen bayanlara öneriyoruz.

-Prezervatif; Kullanılan doğum kontrol yöntemleri arasındadır.Erkek ilişki sırasında erekte olmadan kullanmalı. Çünkü menide bulunan sperm de gebe kalınmasına sebep olabilir.

Doğum kontrol yöntemlerinin önemini bu şekilde açıkladı bizlere Op.Dr. Aral Özbal. Şu an için bir bebek düşüncesi size uzaksa daha dikkatli ve ne kullandığınızı bilerek korunmalısınız.

Çiftlerin bu anlamda birbirlerine karşı anlayışlı ve sevgi dolu olmalarını diliyorum. Sizin planladığınız ve artık olabilir dediğiniz anda bebek sahibi olmak adına en uygun yöntemi doktorunuzla birlikte bulabilirsiniz. Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun...

Handan SARAYHANOĞLU

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..