Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '07

 
Kategori
Fotoğraf
 

Fotoğraf, çeken için ne ifade eder?

Fotoğraf, çeken için ne ifade eder?
 

Fotoğraf, anı sabitlemek, zamanı durdurmak, o an çekilen o andaki resim kağıdına düşen renk, ışık, kompozisyon, yorum işte sana fotoğrafa düşenler, ama en önemlisi fotoğrafı çekerken çekenin yorumu o çok önemlidir. Çünkü fotoğrafta istenilen, çekilmesi kareye filmin üstüne düşecek o an resmi çekenin salt düşüncesi, beyninde oluşturduğu ve resimde anlatmak istediği düşüncelerin dianın üstüne düştükleri, ışık, diyafram, estantene aralıkları ile...

Fotoğraf çekmek demek, görmek, araştırmak, öğrenmek kısacası çekilen sadece bir kare fotoğraf değil, çekenin genel kültürünü, bilgi haznesini genişletmek, arttırmak demek. Çekilecek yerin, bölgenin araştırılması, oradaki gelenek görenekler, tarihi kısaca o yerle ilgili tüm araştırmaların yapılıp, öğrenilmesi fotoğrafı çeken adına bir kazançtır.

Ama esas olan çekenin fotğrafa hiçbir dijital katkı yapmadan doğal ışık ile fotoğrafı çekmek için değişik ışık pozlarını ve yorumu yakalamak için orda saatlerce sabırla beklemek gerekmektedir. Yani kısaca yoğun bir emek harcamak gerekmektedir. Tabi yanında bilgi birikimi de gerekmekte olup, bunu için aynı kareyi değişik pozlandırmada çekip, çekilen fotoğrafın işaretlenip hangi pozda nasıl bir fotoğraf ortaya çıktığı izlenmelidir.

Işık fotografın herşeyidir. Fotoğraf onunla var olur onunla yok olur. Fotoğrafı fotoğraf yapan ışıktır.

Fotğraf sadece o anı sabitlemek değildir. Çünkü o an o kadranda herkes için çok ayrı yorumlana bilmektedir. Bu yorum aynı çekilen iki fotoğrafta da ortaya çıkabilir. İyi çektiğimizi sandığımız bir resim, daha sonra diayı elimize aldığımızda bizi hayal kırıklığına uğratabilir.

Ne olursa olsun fotoğraf çekmek bir tutukudur, deklanşöre her basıldığında yakalanmak istenen anla yakalınan an arasında beynimizden bir çok film karesi geçer. İşte geçen o film karelerinden o anı yakaladıklarımız, fotoğrafa yansıyandır.

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..