Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '21

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Futbol Afyondur

Futbol Afyondur

Efendim son zamanlarda süren Gazze’deki savaş futbol tartışmalarının gölgesinde kalmıştır, zira olup biten katliamlar futbolun yada sona eren ligin tartışmalarının bitmez tükenmez bir girdabın içine hapsolmuş durumda.

Futbol  spor dallarından kabul edilse de bir oyundur, heyhat bir spor ve oyun olan futbol ona gönül veren tarafların için bir yaşam tarzına dönüşmüştür, spor gündelik hayatımızın en fazla konuşulan konuların başında yer almaktadır. Konu sürekli futbol olunca Gazze, pandemi , ekonomi sosyal hayat vb. çok önemli meselelerimizi  gündeme getirip konuşamıyoruz.

Tabi futbol piyasasından dönen paranın gelirleri dikkate alırsan işin parasal tarafı da baya uç noktalardadır.

Sahi futbolda dünya şampiyonu olalım, dünyada gelmiş geçmiş bütün kupaları kaldıralım, bütün şampiyonluklar bizim olsun  güzel, bunu yaparken olan şeyleri görmemezlikten geldiğimiz zaman  yani hayatımızı ilgilendiren konuları kaçırıyoruz ve bütün bunlara sebep futbol ise? Futbol bir spor olmaktan çıkar ve akideye dönüşür.

Merhum Alleme Şeriati; Tribünden gelen sesler süren savaşlardaki mazlumun sesini kısıyorsa

futbol afyondur! Olarak ifade eder…

Son bir haftadır memleketimizde en fazla konuşulan konu futboldur, insan her şeyi kendi mecrasında konuşur ve tartışır lakin bu konu şayet en elzem konuların önüne geçiyorsa daha doğrusu vizyonumuzu gölgeliyorsa oynanan bir futbol değil başka bir şeydir.

Batıda özellikle batı Avrupa’da yani İngiltere dışında İskandinav ülkelerinde futbol daha seviyelidir, bizdeki kadar gündemi meşgul etmediği gibi toplum arasında bu denli bir nefret duygusuna sebebiyet vermemektedir.

İnsanların gündelik hayatlarındaki baskı ve stres belki de bu yollan teşhir etme fırsatı elde etmek içindir, lakin her şeye rağmen gelinen nokta arzu edilen bir durum olmadığına inanıyorum.

Dünyada bir pandemi yaşanıyor Hindistan’da günde kayıtlara geçen dört binden fazla insan vefat ediyor, gerçek rakamın bunun çok fazlası olduğu ifade ediyor, kimsenin bundan rahatsız olmadığına şahit olmaktayız.

Kovid19 aşısı zengin ülkelerin dışında fakir ülkelere ulaşamıyor, bu konu gündeme neredeyse gelemiyor çareler aranmıyor, gündemimizi bir şey gene meşgul ediyor ‘’Futbol….’’

Daha temiz, gelirlerin adil paylaşıldığı yani taban yayıldığı bir dünya üzerinde yoğunlaşmamız gerekirken bütün gündemimizi futbol üzerinde yoğunlaştırırsak gelecek nesiller açısında iyi bir dünya bırakmamayız sonucuna doğurur.

Futbola ve aktörleri olan futbolculara bir iyilik yapmak istiyorsak spor çerçevesinde düşünüp değerlendirmemiz lazım, gayrisi bir dine, yani akideye yaşam biçimine ve  değer yargısına dönüşür ki işler daha da karmaşık bir hal alır.

Hayatta uğruna yaşamamız gerekenler, zülüm, ırkçılık, insanları doğdukları yerlerden göçe zorlamak, beyin göçü, adil paylaşmama ve benzer durumlar için değil, erdem, sadakat, dürüstlük vb. şeyler için olmalıdır. Futbol hiç değil…

saygılarımla

 
Toplam blog
: 57
: 83
Kayıt tarihi
: 10.09.20
 
 

Bilimsel olarak yaklaşan, Tarihte ve günümüzde yaşananları kanaatine ve vicdanına uyarak yorumlayan..