Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '12

 
Kategori
Spor
 

Galatasaray'da Enginleri aşan Ateş!

Galatasaray’ın Fenerbahçe maçı ile başlayan bir çıkışı ve kadro yapısı vardı; bu takımı zirveye taşıyan çok belirleyici bir momentuma sahipti.

Fatih Terim 4-4-2 dizilişine geçerek yıllardır ülkemizde bir türlü oturmayan taktiği de uygulama başarısı göstermişti. O tarihlerde Galatasaray’ın gerçek başarısının takımın form durumundan kaynaklandığını konuşmuştuk.

Galatasaray en az son dört maçtır üzerine farklı şeyler yazdığımız ve konuştuğumuz takımdan farklı bir futbol oynuyor.

En önemli fark Galatasaray’ın özellikle deplasmanlarda savunmadayken kaptığı toplarla hızla atağa çıkıp gol arayan tipik deplasman takımı taktiğiyle oynamasıydı.

Gaziantepspor maçı bunun en belirgin örneklerinden oldu.

Ve ilginçtir; ülkemizde bunu en iyi uygulayanlardan Engin Baytar’ın sezon boyunca ilk defa taktik oyun içinde kritik pozisyonuyla, maçı kopartan futbolcu olmasıydı. Fatih Terim’in Engin Baytar’ı sezon başından bu yana kullanış tercihini hep eleştirdim ama dün belki de tamamen spontane bir gelişimle eğrisi doğruyu buldu.

2010 Kupa finalinde Trabzonspor, Fenerbahçe’yi bu taktik ve Engin Baytar ile yıkmıştı.

Galatasaray’ın bu maçtaki istatistikleri de bu düşüncemizi doğrular niteliktedir; maçı hiç korner atışı kullanmadan ve toplam 360 pasla tamamlamıştır ki bu sayı şampiyonluk mücadelesi veren takımlar için çok düşüktür.

Galatasaray’ın sağ tarafında önemli sorunlar var; asla o kanattan doğru hücum üretilemiyor. Ebuoé’nin yokluğu takımı fazlasıyla etkiledi ve Sabri hiçbir şekilde o boşluğu dolduramıyor.

Sol kanat, Arda’nın zamanından kalma alışkanlıkla birçok futbolcu tarafından kullanılıyor ama oradan da etkili ortaların geldiğini söylemek çok zor.

Melo sezona başladığı gibi ataklarda inisiyatif alamıyor. Bunun bir nedeni de çift forvetle oynandığı için takımın tüm ön libero yükünü sırtlanmış durumda.

Ve ligimizin tecrübeli teknik adamları bu taktik yapıyı çözmek için artık alternatifler geliştiriyorlar; başarılı da oluyorlar.

Dün eğer “Emre Güngör’ün talihsiz ıskası” olmasaydı maçı Galatasaray’ın bu oyunu ile çevirmesi çok zor olurdu. Tırnak içine aldığım Emre Güngör yorumunu eğer fırsat bulabilirsem hafta arasındaki bir yazıda daha derinlemesine tartışmak istiyorum.

Gaziantepspor’da teknik adamlar geliyor gidiyor ama takımın genel havasında hiçbir farklılık yaşanmıyor. Bu kadar kaliteli oyunculara sahip takımın doğru futbol oynayamaması çok ilginç görünüyor ve Hikmet Karaman’la falan da olacağını hiç sanmıyorum.

Son olarak Necati Ateş için bir şeyler konuşalım…

Galatasaray’ın dün oynadığı taktiğe en uygun futbolcu diyebiliriz. Özellikleri ortadadır ve kişisel anlaşmazlıklar yüzünden ayrıldığı takıma geri dönmesinin isabetli olacağını düşünüyorum.

Hakem Bülent Yıldırım için üzüntülerimi bildirmekten başka bir şey söyleyemiyorum. Oyunu takip edemediği için çok pozisyon kaçırıyor. Bu şekilde olmaz.

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com 

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..