Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '12

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray'ın ikilileri

Galatasaray'a geçmeden önce maçtan çıkarılacak ilk tespit şudur ki kendisinden ve rakibinden bağımsız olarak hiçbir Türk takımı için kolay Avrupa maçı yoktur ve kısa vadede de olmayacak. Zira bu maçlarda mücadele eden her ne kadar kulüpler olsa da her takım kendi ülkesinin futbol anlayışını, kültürünü ve birikimini sahaya yansıtıyor ve bizim bu konularda ceplerimiz henüz oldukça boş.

Galatasaray'ın gecen seneki şampiyonluğunda en büyük payın Selçuk ve Melo ikilisinin beklenmedik derecede üstün performansına ait olduğu birçok futbolsever tarafından biliniyordu ama bu iki oyuncunun form düşüklüğünün takımı bu denli çaresiz bırakacağı muhtemelen akıllara getirilmemişti.

Öyle ki yazı fazla çalışmayarak geçiren, bunun yanı sıra takıma geç katılarak eski formunu yakalayamayan Melo ile milli maçlar döneminde yaşadıklarından sonra toparlanmakta zorlanan Selçuk'un mevcut formsuzluğu nedeniyle bu sezon gol rekoru kırması beklenen Galatasaray'ın son iki maçta net pozisyon bulmakta dahi zorlandığına tanık olduk.

Braga'nın savunmadaki üstün başarısının, sadece rakip yarı sahada değil savunmadan çıkarken de en uygun adamı bulmaya dayalı ayağa oynama çabasının ve maç boyu hiç eksilmeyen konsantresinin hakkını vermekle birlikte Galatasaray'ın rakibine boyun eğmesinin en önemli nedeni merkezinin işlemediği bir ortamda pozisyon üretme alternatifi olmamasıydı.

Selçuk-Melo ikilisinin yanı sıra birbirlerine pozisyon hazırlamaktansa devamlı yardım bekleyen Umut-Burak ikilisi, çok çaba gösterseler de bir türlü takımlarına katkı sağlayamayan Emre-Amrabat ikilisi ve maç boyunca hiçbir akın geliştiremedikleri gibi kademelerde de aksayan Riera-Eboue ikilisi de Braga karşısındaki yenilginin nedenlerindendi.

Sonuç olarak Galatasaray çok hassas bir oyun anlayışına sahip ve bu sistemin olmazsa olmazı gol atmak. Sistem itibariyle oyunun merkezini kalesinden uzakta kurarak önceliğini hücuma veren Galatasaray için son iki maçın kötü tarafı kalesinde gördüğü gollerden ziyade gol kaydına muvaffak olamaması. Şayet Fatih Terim takımının gol üretmesi için kanatları kullanmak veya beklerin ileri çıkmasını teşvik etmek yerine yine ortasahanın ortasına bakacak olursa son iki maçta görüldüğü gibi o bölgeyi kalabalık tutan ekipler karışısında Galatasaray her zaman zorlanacak gibi görünüyor.

can.nizamoglu@gmail.com

Twitter: https://twitter.com/_acn_

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..