Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '18

 
Kategori
Güncel
 

Gardırop Atatürkçülüğü, Salon Cumhuriyetçiliği!

Gardırop Atatürkçülüğü, Salon Cumhuriyetçiliği!
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM grubunda konuşurken, CHP zihniyetini Gardırop Atatürkçüsü ve Salon Cumhuriyetçisi olarak niteledi.

Cumhuriyetin 95.Yılını, Dünyanın en büyüğü olacak İstanbul Havalimanı'nın açılışıyla taçlandıran Başkan Erdoğan, bu açılışa uzak duran CHP'yi hedef aldı.

Aslında, bu tür tartışmalar yeni değil... Gardırop Atatürkçülğü tabiri de, daha ziyade devrimci Atatürkçülerin, Atatürkçülüğü kılık kıyafete indirgeyen jakobenler için yakıştırdığı söylemdi.

Salon Cumhuriyetçilği de benzeri anlam taşıyor... Cumhuriyeti, salonlarda Avrupai balolarla kutlayan, Cumhuriyetçilği Batı'dan devşirilmiş ritüellerden ibaret sayan zihniyet bu!

Yıllar sonra aynı tartışmanın siyasi gündemde yer alması, Türkiye'de bazı şeylerin kolay kolay değişmediğinin göstergesi...

Özellikle CHP gibi, kendisini Cumhuriyet'e ve Atatürk'e endekslemiş bir partinin, anakronik yapıya bürünmesi, Gardırop ve Salon tartışmalarını sürdürecek.

Burada asıl soru/n şu: Atatürkçülük gerçekte ne idi?

Şapka için devrim yapılan bir sistem mi, yoksa "muasır medeniyet" düzeyini aşmayı hedef alan bir manifesto mu?

Geçen yüz yılın başlarına baktığınız da hem Gardırop görüyorsunuz; hem Salon görüyorsunuz ama hem de muasır medeniyet ideali görüyorsunuz!

Şu farkla ki, Gardırop kendini hemen gösteriyor ama muasır medeniyeti aşma işi yıllarca sürecek bir çabanın eseri olacak.

Nietikim, kılık kıyafet hemen değişiyor... Bununla kalınmıyor  halkın "şapka" giymesi kanunla zorunlu hale getiriliyor... Uymayanlar, bunu şapka takmadıkları başlarıyla ödüyor!

Kuruluş yıllarında ideal olarak sunulan "muasır medeniyet" düzeyine ulaşmak-ki bundan Batının sanayi ve teknolojideki gelişmişliğini anlıyoruz- için çabalar var, ama arkası gelmiyor.

CHP Tek Particiliğinin hakim olduğu yıllar Gardırop ve Salon işleriyle geçiyor...

Muasır medeniyet idealinin hayata geçirilmesi çabası, Merhum Adnan Menderes gibi, sağ siyasetçilerin iktidara gelmesiyle hız kazanıyor.

Barajlar, santraller, yollar, köprüler ve nihayet metrolar, büyük havalimanları hep sağ iktidarların eseri olarak Cumhuriyeti muasır medeniyet düzeyine ulaştırma çabaları...

Bunlar olurken CHP'yi daima muhalif olarak görüyoruz!

Sağ iktidarların gelişmenin temel dinamikleri olan baraj, yol, iletişim gibi tüm yatırımlarına CHP karşı çıkıyor... Bazan, telefon tellerine konacak kuşların ölecek zannedilmesi, bazan ağaçların kesilmesi bahane olarak sunuluyor!

Cumhuriyet'i histerik bir kıskançlıkla sadece kendine ait gibi gören CHP zihniyeti, bunu kılık kıyafet hassasiyetinden ve Salonlar da Avrupai danslar etmekten öte götüremiyor!

Cumhuriyet 95. Yaşına eriştiğinde de aynı manzara ortaya çıktı:

Bir taraf İstanbul'da dünyanın en büyük havalimanının açılışını, bir "Zafer Anıtı" olarak Cumhuriyete armağan etti:

Bir taraf yine salonlarda vals yapıp, kılık kıyafet gösterisi yaptı!

Velhasılı kelam; bu ülkede bazı şeyler hiç değişmiyor!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..