Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '11

 
Kategori
Güncel
 

Gazeteler, Milletvekili Aday Listelerini Başlıklara Nasıl Yansıttı?

Gazeteler, Milletvekili Aday Listelerini Başlıklara Nasıl Yansıttı?
 




Her seçimde olur böyle şeyler!

Bu, seçilmenin liderlerin ağzından çıkacak “söz”e kaldığı bir ülkede çok duyuldu... Daha çok duyulur.

“Olu böyle şeyler”
e tepki gösterecek da çok olur. Ancak, bunun etkisi, çoğu kez sınırlı kalır. “Ben yoksam parti yok”, “Parti bensiz büyüyemez” gibisinden alışık olduğumuz tepkiler ilk günler için geçerlidir; sonra taraftar bulmaz.

Aday sıralamasını parti üyeleri belirlemediği sürece, “olur böyle şeyler”den kurutulamayız.

*****

12 Haziran seçimleri için partilerin aday listeleri YSK’ye verildi. Görülen o ki, partilerde büyük bir “milletvekili budaması”, moda deyişle “değişim” var.

Acaba gazeteler bu listeler
e nasıl baktılar?

Gazetelerin iç sayfaları aday listeleriyle ilgili haberlerle dolu. Ama, yurttaşın dikkatini çeken olan gazetelerin ilk sayfalarıdır. Çünkü "gazetelerin vitrini" ilk sayfadır. Bu bakımdan biz, gazetelerin “lk sayfalarına baktık.

Gördük ki, gazetelerden Güneş (Baykal ekibi savruldu), Sözcü (Baykal ve Sav'ın ekibi tasviye oldu), Star (Bakanlar sahillere kadınlar listelere), aday listelerini başlık üstünden verdikleri gibi, bir de “başlık”a taşımışlar. Milliyet ise, sadece üst başlıktan (284 vekile kırmızı kart) haberleştirmiş.

Başlık derlediğimiz gazetelerden sadece, Evrensel (CHP’de Ergenekonlu değişim) ile Yeniçağ (Adam adama markaj) aday listelerini ilk sayfadan haberleştirmiş.

Milletvekili aday listelerini “başlık”a taşıyan gazeteler ve “başlık” açıklamaları şöyle:


Skandala tanık olduk (Akşam)

(Hukuk tarihine geçecek bir 'çocuk tanık' hikayesi...Korsan kitap baskını davasında şahit gösterilen babası ölünce mahkeme o zaman 6 yaşında olan ve olay yerinde bulunmayan oğluna celp gönderdi)

Milletin değil genel başkanların adayları
(Birgün)

(Türkiye siyasetinde dün bir kez daha tarih tekerrür etti. Genel başkanların belirlediği milletvekili adaylarının listesi Yüksek Seçim Kurulu'na iletildi. Yine 'lider sultalı' bir Meclisimiz olacak)

266 milletvekili çizik yedi (Bugün)

(AK Parti 167, CHP 64, MHP 27 ve BDP 8 milletvekilini yeniden aday göstermedi. İki bakan da listede yer almadı. Seçim stratejileri partilerin aday listesine yansıdı. Birçok sürpriz ortaya çıktı)

Tartışılan ‘değişim‘ (Cumhuriyet)

(CHP’de Sav milletvekili aday listesinde yer almazken Baykal yalnızlaştırıldı. 64 vekil listeye giremedi. Balbay İzmir’den aday gösterildi. Kılıçdaroğlu ile Tekin’in “damgasını” taşıyan listede Mehmet Haberal, Sinan Aygün, Cennet Süzer, Aydın Ayaydın, Turan Tayan gibi “sağ” kökenli isimlere yer verilmesi rahatsızlık yarattı.)

Silivri’den Meclis’e (Güneş)

(CHP, “Ergenekon” sanıkları Haberal, Balbay ve Aygün’ü, MHP ise Engin Alan’ı seçilebilecekleri sıradan aday gösterdi)

Seçilebilir yerde 38 kadın aday (Haber Türk)

(Kılıçdaroğlu, Baykal ve Sav'ın ekibini çizdi. 38 kadın, seçilebilir yerde. İki Ergenekon tutuklusu da aday oldu)

Liste Devrimi (Hürriyet)

(12 Haziran'daki seçimde AK Parti, CHP, MHP ve BDP geçen dönemden 267 milletvekilini TBMM'ye taşımıyor. Partiler seçmenin karşısına yeni isimlerle çıkma kararı aldı.)

Listeler YSK’da (Ortadoğu)

(Listeleri teslim alan YSK hemen incelemeye başlayacak. Listelerde tespit edilen eksiklikler 14 Nisan Perşembe günü partilere bildirilecek ve 16 Nisan Cumartesi gününe kadar eksikliklerin giderilmesi istenecek, 29 Nisan’da listeler kesinleşecek.)

Ak Parti ve MHP aynı CHP devrim yaptı (Posta)

(Partiler 12 Haziran'daki genel seçimimde aday gösterecekleri isimleri dün Yüksek Seçim Kurulu'na verdi. Ak Parti ve MHP'de pek fazla sürpriz yaşanmadı. CHP'de ise tam bir devrim vardı.)

Daha genç daha kadın (Radikal)

(Dün YSK'ya teslim edilen aday listeleri, yeni Meclis'te önemli bir değişim yaşanacağını gösterdi. 287 vekilin dışarıda kalacağı 24.dönemde daha çok genç, daha çok kadın olacak.)

Budama tasviye (Sabah)

(AK Parti'de 333 milletvekilinden 167'si listede yok. CHP'de 101 milletvekilinden 75'i saf dışı bırakıldı)

İbo’nun kafasına bir kurşun da Tayyip sıktı (Sözcü)

(Erdoğan, İbo’yu hastanede ziyaret etmiş, “Müracaatını aldım” demişti!.. Çark etti)

Değişim kadrosu (Star)

(Türkiye 12 Haziran seçimlerine siyasette kan tazeleyerek girecek. Başbakan Erdoğan, AK Parti kurmaylarını muhafaza ettiği listelerde 164 vekile yer vermedi. CHP’de ise partinin ağır topları tasfiye dildi. Ergenekon sanıkları listelerde ön sıralara yerleşti.)

2023 kadrosu (Takvim)

(Partilerin 12 Haziran adayları belli oldu. AK Parti, gençlere ağırlık verdi. Başbakan, Türkiye’yi, Cumhuriyet’in 100. yılında dünya lideri yapacak kadroyu kurduğunu bildirdi)

Yeni anayasayı yapacak isimler (Taraf)

(Aday listelerinde AKP 167, CHP ise 87 milletvekiline yer vermedi. Seçilmeleri kesin gözüyle bakılanlar arasında Erdoğan’ın dört danışmanı ile Balbay ve Haberal da var)

Büyük değişim (Türkiye)

(Ak Parti’de mevcut milletvekillerinin 186’sı liste dışı kaldı. CHP 64 simi eledi. MHP ve diğer partiler de sürprizlere imza attı)

Yarısı değişiyor (Vatan)

(Seçimlere iki ay kala, partilerin milletvekili aday listeleri YSK'ya teslim edildi. Hem iktidar hem muhalefet, Meclis gruplarını kökten değiştiriyor.)

Hedef 2023 (Yeni Şafak)

(Başbakan Erdoğan, çıraklık ve kalfalığın ardından 12 Haziran'da ustalık dönemini başlatacaklarını açıkladı.550 milletvekili adayını, birinci parti ve iktidar olmak için değil yeni bir Türkiye inşa etmek için belirlediklerini kaydeden Erdoğan, "hedefimiz 2023'te dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasına girmek"dedi)

Listelerden sürpriz çıktı
(Zaman)

(Partiler, 12 Haziran seçimleri için milletvekili adaylarını dün YSK'ya bildirdi. Yarışın kıyasıya yaşandığı AK Parti, mevcut vekillerin yarısı ile bakan Selma Aliye Kavaf'ı dışarıda bıraktı.)

TURGUT ÇELİK/ Mersin

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..