Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '11

 
Kategori
Güncel
 

GDO'lu tohum kullanmıyan ülkeleri, ABD tehdit ediyor

GDO'lu tohum kullanmıyan ülkeleri, ABD tehdit ediyor
 

Biyogüvenlik Kurulu,  hayvan yemlerinde kullanılan GDO'lu 13 çeşit mısır türünün ithaline onay verdi. GDO'lu 40 tan fazla ürün ise sırada bekliyor.

2005 Yılında GDO'lu ürünlere şüpheyle bakılmasını sağlıyan, 1139 sayfalık  gizli  raporu The Independent'in ele geçirip,  kamuoyuyla paylaşmasından sonra dikkatleri üzerine çekti.

Bu raporda genetiği değiştirilmiş, mısır ile beslenen farelerin, normal mısırla beslenenlerden gözlemlenmiyen şekilde iç organ yetmezlikleri sonucu öldüğünü gösteren rapor bu konuya şüpheyle yaklaşılmasını sağladı.

2008 Yılında Fransa genetiği değiştirilmiş mısır tohumları kullanımını yasaklıyor, peşinden Almanya, Avusturya, Arnavultluk yasaklıyor. Temmuz 2011'de Avrupa Parlemantosu, AB üyesi ülkelere GDO'lu gıdaların topraklarında üretilmesini yasaklama haklarını genişleten bir yasanın kapsamını genişletmeyi oy birliğiyle kabul ediyor.

250 Bin ''Wikileaks''  belgelerinde ortaya çıkan, ABD'nin dünyayı siyasi dizaynının yanında ekonomik dizaynınıda görüyoruz. Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği, en fazla diplomatik telgraf gönderen (7918) Elçilik olarak karşımıza çıkıyor. 

Wikileaks belgelerinde ortaya çıkan bir olay ABD'nin tutumunu ortaya koyması bakımından önem taşıyor. (2007) Yılı Amerikan diplomatları GDO'lu tohumlara direnen Avrupa'nın cezalandırılmasını istiyorlar. Paris'teki Amerikan Büyükelçisi, Craig Srapleton ile Washington arasındaki yazışmada AB'nin, özelliklede söz konusu tohumu desteklemeyen ülkelerin cezalandırılmasını talep ediyor.

2005 yılında basına sızan gizli rapora dönecek olursak, bu raporu hazırlayan, GDO'lu mısır tohumlarını üreten ABD'li şirket Monsanto'dur. Bu şirket ABD, GDO'lu ürün üreten pazarın %90'nına sahip olduğunu görüyoruz.

ABD, 2005'ten itibaren GDO'lara karşı olan direnci kırmak için, Avrupa'da ve gelişmekte olan  ülkelerde birçok unsuru kullandığını görüyoruz. Avrupa'da Vatikan ve Papa'yı kullanmak için Kardinalleri kullanıldığı görülüyor.

Wikileaks belgelerinde, ABD merkezli GDO şirketlerinin pazara girmesini engelliyecek yasalar çıkarmalarını engellemek üzere diplomatik baskı yapılan ülkelerin geniş bir coğrafyaya dağılmış olduğu görüyoruz. Güney Afrika, Gana, Tayland gibi.

GDO'lu tohumların ikna propagandasının, diplomatik çalışmalarını Dr. Bruce Chassy'nin gerçekleştirdiği medyaya yansıyor. 2005 Tarihli Wikileaks telgrafında ''Bütün bilimsel verilere rağmen GDO'ların güvenli olmadığına inanan ''Kamu''nun fikrini değiştirmesi için İllinois Üniversitesi'nde mikrobiyoloğ olan Dr.Chassy Türkiye'de çeşitli Üniversitelerde konferans veriyor. Eylül 2005 te Sabancı Üni.de Tarımsal Biyoteknoloji sempozyum'una katılıyor. Ayrıca birçok üniversiteyi ziyaret ederek GDO'lar ile ilgili seminerler veriyor. Aynı Dr.Cassy 2005'te Bilim ve Teknik Dergisi'ne roportaj veriyor..

Sonuçta, ABD ülkeleri kendine göbekten bağımlı kılacak genetiği değiştirilmiş tarımsal ürünlerle tehdit altında bırakıyor..

 Tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten ülkemizde, yanlış tarım politikaları sayesınde dışa bağımlı hale getirilmeye devam ediyoruz.

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..