Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gebelik Şekeri

Gebelik Şekeri
 

Gebelikte şeker


Gebelik döneminde kişide şeker oluşur mu?

Gebelik sürecinde iki şekilde kan şekeri ile alakalı problemler ortaya çıkabilir. Bunlardan birincisi gebelik döneminden önce mevcut olan diyabet hastalığı diğeri ise gebelikdöneminde ortaya çıkmış olan şeker metabolizmasında meydana gelen farklılıklar ile alakalı olarak gelişen kan şekerinin artış göstermesidir. Bu durum gebelik şekeri olarak tanımlanmaktadır.

Gebelik şekeri olan anne adayları nasıl takip edilmelidir?

Gebelikten önce diyabet rahatsızlığı olan anne adaylarında normal gebelik tetkikleri yapıldıktan sonra, bütün vücut fonksiyonları ayrı ayrı incelenmelidir. Göz ve nörolöjik muayene yapılmalıdır. Gebelikten önce diyabet rahatsızlığı olan anne adaylarının takibi daha dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Kontroller belirli aralıklar ile devam etmelidir. Her kontrolde kan şekeri ölçümü yapılmalı ve insülin tedavisinin sonucu değerlendirilmelidir. Gerekli görüldüğü takdirde insülin dozunda ayarlamalar yapılmalıdır.

Şeker hastası olan anne adaylarının bebekleri diyabetli mi doğar?

Diyabet hastası olan anne adaylarının bebekleri diyabet hastası olarak dünyaya gelmez. Fakat diyabet hastalığı genetik olarak gelişebileceğin dünyaya gelen bebeklerin erişkin yaşa geldiğinde şeker hastası olma ihtimali yüksektir.

Gebelik şekerinde bebek doğduktan sonra anne de farklılık olur mu?

Bebek dünyaya geldikten sonra gebelik döneminde ortaya çıkan gebelik şekeri çoğu zaman kendiliğinden kaybolur. Doğum gerçekleştikten 1 – 1,5 ay sonra kanda mevcut olan glikoz düzeyinin ne durumda olduğunu kontrol etmek için glikoz testi yaptırmakta yarar vardır. Ayrıca gebelik diyabeti yaşayan anne adaylarının ilerleyen yıllarda 2. Tip diyabet hastası olma ihtimali vardır.

Gebelik şekeri ciddi problemlere yol açar mı?

Kan şekeri kontrol altına alınmaz ve tedavisi yapılmazsa anne adayı ve anne karnındaki bebek ciddi sağlık problemleri yaşayabilir. Bu problemler, düşük doğum, doğumsal bozukluklar, ağır kilolu bebek ve hipertansiyon olarak sıralanabilir.

Gebelik şekeri olan anne adaylarının bebeklerinde ne gibi tehlikeler oluşabilir?

Diyabet rahatsızlığı olan anne adaylarının bebeklerinde gebelik sonlanmadan ölüm, fazla kiloya bağlı doğum anormallikleri, solunum ile alakalı sorunlar, yeni doğan sarılığı ve doğumdan sonra tıbbi müdahale gerektiren problemler ortaya çıkabilir.

Gebelik şekeri nedir?

Gebelikten önce diyabet ile alakalı bir sorunu olmayan anne adaylarında gebelik sürecinde meydana gelen bir rahatsızlıktır.

Gebelerde ne sıklıkla gebelik şekeri ortaya çıkabilir?

Tüm gebe kadınların % 65 gibi bir oranında gebelikte şeker rahatsızlığı ile karşı karşıya kalınabilir.

Gebelik şekeri gebeliğin hangi döneminde ortaya çıkar?

Gebelikte yaşanan hormonal farklılıklar anne karnındaki bebeğe gerekli oranda şeker ve gıdaların sağlanması içindir. Hormonların amacı anne adayının kan şekeri düzeyini yüksek tutmaktır. Gebelikte şeker daha çok gebeliğin 6. Ayından sonra kendini belli etmektedir.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

www.tupbebekklinigi.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..