Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

DİYETİSYEN YASEMİN GÜN

http://blog.milliyet.com.tr/yasemingun

09 Kasım '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Genç Kalmanın Sırrı

Gençlik Sırrı
Gençlik ve Güzellik  Geni (Sirtuin)

Bugünkü konumuz oldukça ilgi çekici, gençliğimizi ve güzelliğimizi borçlu olduğumuz bir genden bahsetmek istiyorum. SİRTUİN (Gençlik ) geni. Sirtuin geni mide açlığa maruz kaldığında sentezleniyor.Burada önemli bir nokta var ki açlıktan kasıt “aç olma hali “ değil, mideyi belli bir süre boş bırakmak ….ki zaten öğünlerinizde doğru ve sağlıklı tercihler yaparsanız mideyi uzunca bir süre doldurma ihtiyacı inanın ki hissetmeyeceksiniz.Ve mide aç kalmış olacak..

Yapılan çalışmalarda bu genin; insan vücudunda bulunan genleri tarayıp,bozulmuş ya da hasar görmüş olanları onardığı ortaya çıkmış. Yani bu gen hem yaşlanmayı önlüyor hem de ömrü uzatıyor.

Gençlik geninin vücudumuzunda aktif olmasını istiyorsak açlık sürelerimizi uzatmalıyız. Özellikle bu açlık sürecinin gece açlığı olması çok önemlidir. Tüm gün bir şey yemeyip, akşam yatana kadar yenen tek öğün beslenme zararlıdır ve kilo aldırır. Tek öğün yenmesi yerine saat akşam 17’den sonra yenmemesi ve gün içinde 2 öğün yenmesi sürdürülebilirdir ve daha doğrudur. Yaşlanmayı yavaşlatma çalışmalarında  en fazla üzerinde durulan yaklaşım ‘kalori kısıtlaması’olmuştur.  Öğün aralarının uzun tutulması ve daha az kalori alınması önerilir. Biyoritmimiz bize gün batımından sonra kalori almanın kesilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyler. Çünkü metabolizmamız ritimsel çalışır. Akşam saatleri hücrelerimizin onarım zamanıdır. Gece açlığında ve uykuda eski hücreler yakıttır, böylelikle büyük temizlik olur. Tüm uzun açlık öneren beslenmelerde asıl amaç budur.

Örneğin, uyanır uyanmaz kahvaltı yapmak zorunda değilsiniz,mideyi belli süre aç bıraktıktan sonra kahvaltınızı ilerleyen saatlerde yapabilirsiniz.

Sonuç olarak sirtuin genini vücudumuzun kullanmasını istiyorsak, bu önerileri dikkate alalım …

Sağlıklı günler dilerim….


                             

 
Toplam blog
: 8
: 107
Kayıt tarihi
: 03.10.18
 
 

Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldum. Mesleğimle ilgili bir çok kurumda ..