Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '08

 
Kategori
Eğitim
 

Gençlik

Gençlik
 

İnsan yaşamı merdiven gibi basamak basamak. Doğum, çocukluk, gençlik , orta yaş ve yaşlılık.

Her basamağın kendine göre özellikleri var. Yaşamı algılama ve yaşadığının farkına varma, öğrenme, deneyim, birikim sahibi olma, yani tecrübe.

“ Sadece tecrübe sayesinde bir şeyler öğrenebiliriz ve hiçbir zaman bir olayı akıl yoluyla tamamen kavrayamayız.” Friedrich A.von Hayek

“ Tecrübe , insanın başına gelen şey değildir, o insanın, o başına gelenle ne yaptığıdır.”Aldous Huxley”

Zaman çizgisi içinde, gençliğe ortak bir tanım getirilemez. Zaman olur, gençlik saldırgan, vurucu, kırıcıdır. Zaman gelir pasif uyuşuktur. Diğer bir zamanda ise, araştıran, okuyan enerjik bir gençliktir.

Ülkemizin günümüz gençliğinde gereken potansiyel ve güç var denilebilir. Kuşkusuz bu enerji, yılların birikimi ile oluşmuştur.

Gençlik, dış görünüş itibarı ile Avrupa gençliğinden daha ileride görünmektedir. Bundan on onbeş yıl öncesi sokaktan geçen birine, ’hello’ dediğiniz kişi, kesinlikle bir yabancı oluyordu. Dış görünüş, o derece keskindi. Şimdi hemen hemen aynı. Kime merhaba, kime hello diyeceğinizi kestiremiyorsunuz.

Dış görünüşte olduğu gibi iç yapıda da değişim gözlenmektedir. Daha yirmi yıl öncesinde ‘yozlaşmadan’ bahsedilirken, bu günün gençliği daha temiz, dürüst, nazik , yardımsever ve duyarlı görünmektedir. Kendi aralarında paylaşımcıdırlar. Tüm bunlar teknolojinin ve beslenmenin getirdiği bir takım olanaklara bağlanabilir.

Gençliğin bu özelliklerini, okuma yazma ve araştırmaya yönlendirmede, başta eğitimciler olmak üzere diğer yetişkinlerin noksanlıkları çoktur;

Bilgisayar , ülkemizde yeni teknolojik bir ürün olması nedeniyle, bilgisayara her şeyi halledebilen teknolojik sihirli bir makine olarak bakılmaktadır. Eğitimciler olarak, ebeveynlerden beş altı yaşındaki çocuğuna bilgisayar aldığına sık sık tanık olmaktayız.

Başarılı günümüz öğrencisinin birden bire başarı grafiğinde düşüş araştırıldığında arkasından kontrolsüzce kullanılan bilgisayar çıktığı görülmektedir. Oysa Japonlarda bile bilgisayar eğitim içinde çok geniş bir rol almamıştır. (Merry White-Japanese Education)

Türkiye şartlarında kitap fiyatları pahalıdır. Devlet, başka sektörlere yaptığı destekleri kitap sektörüne de ayırmalı ve bunu devlet politikası haline getirmelidir.

Ülkemiz okuyucusundaki kitap sevgisini, gazetelerin ve bazı kuruluşların ara sıra yaptıkları kitap promosyonlarına gösterdiği ilgiden anlıyoruz.

Kütüphaneleri kaliteli kitaplarla zenginleştirme çalışmaları son yıllara göre bu yıl biraz daha hareketlidir. Bunun artarak devam etmesi gerekir.

Okuyan, araştıran gençliğin; kavrama, algılama, düşünme, muhakeme gücü gelişecek ve bu özelliği ülke gerçekleri ile ilgilenmesinde kendisine daha iyi yardımcı olacaktır.

Tiyatro, sinema, sergi gibi etkinlikler için gençlere fırsatlar verilmeli konu ülke genelinde yaygınlaştırılmalıdır.

Çoğu illerde ve neredeyse ilçelerin tümünde kültürel ve sanatsal etkinliklerin sergileneceği uygun salonlar yoktur.

Gençliğin potansiyeli; doğmalarla, öte dünya korkularıyla ve standart ezberlerle köreltilmemelidir. Bunun acısını sonunda yine, o çok sevdiğimiz gençlerimiz çekecektir.

Türkiye, gençlik açısından, çoğu ülkeye göre, çok önemli bir süreç yakalamıştır bunun pozitif bilimle değerlendirilmesi ülke geleceği açısından yaşamsal önem taşımaktadır.

Atatürk’ün , Cumhuriyeti ve ülke geleceğini gençlere emanet etmesi gençlere gösterilmesi gereken önemin bir göstergesidir.

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..