Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '09

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Gi diyet: Son zayıflama diyetim!

Gi diyet: Son zayıflama diyetim!
 

Zayıflarken karnınız tok ve bilin ki yaptığınız son zayıflama diyeti!


Gİ DİYETİ: Zayıflarken karnınız tok ve bilin ki yaptığınız son zayıflama diyeti!

Son yıllarda hızla artan şişmanlığın nedenlerine baktığımızda yanlış beslenme ve hareketsizlik ilk sırayı almaktadır.

Alınan kilolarla beraber kişilerin zayıflama isteği ve yöntem arayışı da hızla sayıları artan düşük kalorili diyet listelerini, zayıflama çaylarını, zayıflama haplarını, akapunktur uygulamasını, zayıflama cihazlarını ve diğer birçok yöntemi beraberinde getiriyor.

İlk defa kilo vermek istiyor ve zayıflama yöntemi arıyorsanız şanslısınız, doğru diyetle ilk ve son defa kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

Daha önce çok defa zayıflama yöntemi denediniz ve kilo verdiniz ama verdiğiniz kiloları geri alarak bu döngü devam ettiyse şanslısınız, artık o sağlıksız yöntemleri uygulamanıza ve strese girmenize gerek yok.

Günlük hayatınıza adapte edemeyeceğiniz, belli bir dönem için yapılan uygulamalar ( zayıflama hapları, zayıflama çayları vb), kısıtlı, tatsız-tuzsuz diyet listeleri işe yaramaz. Biliyorsunuz ki işe yarasaydılar tekrar diyet arayışına girmezdiniz. Tüm yapmanız gereken doğru yiyecekleri bulmak, yemeğinizden zevk alarak tüketmek böylece strese girmeden zayıflama süreci geçirmek ve doğru beslenmeyi öğrenmek. Çok önemli olan nokta bir daha eski alışkanlıklara dönmemek.

Glisemik İndeks Diyeti

Glisemik indeks (Gİ)nyiyeceklerin sindirilme ve şekere çevrilme hızını hesaplamaktadır. Yiyeceğin sindirimi ne kadar hızlı ise ve kan şekerini ne kadar çabuk etkiliyorsa Gİ’i o kadar yüksektir. Gİ’i yüksek besinler tükettiğimiz öğün sonrasında kan şekerimiz yükselir, kendimizi yorgun hissetmeye başlarız ve atıştıracak bir şeyler ararız. Bu atıştırdıklarımız çoğu zaman tatlı, çikolata, kek vb. yiyecekler olduğundan onlar da kısa sürede sindirilip bu döngü devam eder.

Kan şekeri yüksekliği insülin hormonun yükselişine neden olur. İnsülin kan şekeri olan glikozun vücutta yağ şeklinde depolanmasını sağlar ve vücut yağının glikoza dönüşümünü engeller.

Düşük Gİ yiyecekler ise bizi tok tutar, vücudun sindirim için daha çok enerji harcamasını sağlar ve öğün dışında atıştırmamızı engeller. Kilo vermek için düşük Gİ besinleri tüketmeliyiz ve insülin seviyemizi yükseltmemeye çalışmalıyız.

Bazı yiyeceklerin Gİ değerleri

Şeker 100

Muffin 56

Domates 38

Beyaz ekmek 95

Haşlanmış patates 56

Elma 38

Pirinç 87

Haşlanmış mısır 55

Yoğurt 33

Mısır gevreği 84

Portakal 44

Fettucini 32

Patates 74

Tam kepek 43

Fasulye 31

Kuru üzüm 64

Yulaf ezmesi 42

Greyfurt 31

Pirinç-basmati 58

Spagetti 41

Yağsız yoğurt 14


Yağ içeriği çok olan yiyeceklerin de Gİ değerleri düşüktür bu sizi aldatmasın. Bunun nedeni yağlı yiyeceklerin daha geç sindirilmesidir. Hayvansal yağ içeriği düşük ürünleri tercih etmemiz doğru olur. Bunun yanında diyetimizden yağı tamamen uzaklaştırmak sağlıksız olacaktır.

Sağlıklı Diyet İçin Öneriler

Kahvaltı yapmadan güne başlamayın. Açlık sürenizin uzun olması daha fazla yiyecek tüketmenize, metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur
Kahvaltılık gevreklerden tam tahıl olanları ve yulaf ezmesi çok sağlıklı seçeneklerdir. Kan şekerini düzenler ve kolesterolü düşürür.
Öğünlerde tüketeceğiniz yemek miktarları benzer olsun. Bir öğünde fazla yiyip diğerinde az yemeyin
Şeker kullanmayın, bitkisel tatlandırıcıları deneyin
Meyve suyu yerine meyvenin kendisini mümkünse kabuklu tüketin
Sebzeler düşük Gİ sahip yiyeceklerdir. Öğün aralarında bile atıştırmalık olarak kullanabilirsiniz.
Süt ve yoğurt grubunu yağlı tüketmeyin. Tamamen yağsız tüketemiyorsanız bir süre yarım yağlı tüketerek yağsız gruba geçin
Peyniriniz sıklıkla yarım yağlı veya yağsız olsun.
Öğünlerinizde unlu grup olarak ilk seçeneğiniz size uygun miktarda ekmek olsun. Tam tahıl, buğday, kepek ekmekleri sizi hem tok tutar hem de besleyicidir. Ekmek yerine yediğiniz makarna ve pilav genelde yağlı yiyeceklerdir.
Yumurta yüksek protein ve vitamin mineral içeriği ile değerli bir yiyecektir. C vitamini kaynakları ile tüketebilirsiniz.
Kafein içeren içeklerden uzak durun
Kremalı yiyeceklerden uzak durun
Makarnanızı kepekli ve kalın makarnalardan seçmelisiniz. Ana yemek olarak değil yemeğimizin yanında az miktarda tüketmelisiniz.
Hamburger ve dürüm gibi yiyeceklerin ekmeğinin yarısını yemeyin ve içine mayonez almayın
Kızarmış patates tüketmeyin, yağ içeriği inanılmaz.

 
Toplam blog
: 24
: 4120
Kayıt tarihi
: 30.03.09
 
 

GERGİNLİKLER DEĞİL, ESNEKLİKLER KORUR... Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezu..