Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gıda Zehirlenmeleri

Gıda Zehirlenmeleri
 

Bugüne kadar hiç zehirlendiniz mi?

Eğer zehirlendiyseniz bütün işkence yöntemlerinden daha ızdıraplı bir durum olduğu konusunda hemfikir olabiliriz.

Ben ilk mayonezden zehirlenmiştim. Üniversitedeyden yemek yediğim yerlerden birinde mayonez ve ketçabı kaloriferin yanına koymuşlar. Benim de açlıktan gözüm kör olmuş, hatta tüm algılarım yok olmuş ki hiç dikkat etmeden sıkmışım mayonezi burgerimin içine. İlk lokmada çiğnerken anlamadım ama boğazımdan geçerken müthiş bir yanma oldu. Sonrası berbat zaten. İstifra kaçınılmazdı:))) O gün bu gündür mayonez hala yerim ama son kullanma tarihi ne olursa olsun öncesinde bir analizden geçiririm.

Peki nedir zehirlenme ve neden zehirleniriz?

Toksik bir maddenin vücuda girmesi ile normal fonkiyonlarımızın bozulmasıdır. Aslında gün içerisinde farkına varamadığımız bir sürü gıda zehirlenmesi yaşıyoruz ancak bazı etkileri görebilmek için bu toksinlerin belirli bir düzeyin üzerine çıkması şart. Gıda zehirlenmelerinin en sıklıkla yaşandığı besinler yumurta, yumurta içeren ürünler ( mayonez vs. ), tavuk, balık, konserveler, pirinç. Neden  zehirlendiğimize gelince;

Son kullanma tarihi geçmiş ürün almış isek, son kullanma tarihi geçmemiş ürünleri alıp saklama koşullarına dikkat etmeden muhafaza ettiysek, pişirdikten sonra uzun saatler dışarıda bıraktıysak, hazırlama esnasında kişisel hijyenimize dikkat etmeyip çiğ gıda ve pişmiş gıda arasında çapraz kontaminasyona neden olduysak gıda zehirlenmesi yaşayabiliriz. Sonucunda ise gerçekten yazımın başında da işkenceden farksız olarak nitelendirdiğim kusmalar, karın ağrısı,  ishal, halsizlik, ateş, bilinç kaybına gidebilecek kadar  ciddi durumlarla karşı karşıya kalabiliriz.  İşte bu aşamada vücudumuzda bu durumlardan biri varsa ve gıda kaynaklı bir zehirlenme yaşadığınızı düşünüyorsanız asla ishal yada istifra durumunu durdurmamanız gerekmektedir. Bu şekilde vücudunuzdaki toksini bir an önce atabilirsiniz. Bu durumlarda bolca sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Su, soda, gazı kaçmış kola, tansiyon probleminiz yoksa tuzlu ayran, sıvı kaybını giderebilecek içeceklerdir. Meyve suyunu tavsiye etmem çünkü içerisinde posası varsa bağırsak hareketlerini arttırabilir.

Eğer baş edemeyeceğiniz bir durum söz konusu ise durum çok ağırsa, zehirlenme yaşayan kişi bilincini kaybetmişse acilen acile…Neden zehirlendiğini yada ihtimalleri doktora iyice anlatın. Bu arada acil acilen gelemediyse danışabileceğiniz zehir danışma  merkezleri var.

REFİK SAYDAM HIFZISIHHA ENSTİTÜSÜ İLAÇ VE ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ – 0 800 314 79 00 (ÜCRETSİZ)

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İLAÇ VE ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ – 0 232 412 39 39

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İLAÇ VE ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ – 0 224 442 82 93

AMAN DİKKAT!!!

 
Toplam blog
: 9
: 3011
Kayıt tarihi
: 01.03.12
 
 

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden  2004 yılında mezun oldum. 7 yıldır Gıda sektöründe..