Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '08

     
    Kategori
    Kültür - Sanat
     

    Görünenin ardındaki

    ''Joker küçük bir delidir. Herkesten farklıdır o. Ne sinektir ne karo, ne kupa ne de maça. Sekiz veya dokuz, papaz veya bacak değildir. Her şeyin dışındadır, ötekilerle aynı yere ait değildir. Gerçi öbür kartlarla aynı pakette bulunur, ama orası onun kendi evi değildir aslında. Bu yüzden de çıkarılıp bir kenara konabilir, hiç arayanı soranı olmadan''... Jostein Gaarder.
    Bana göre ise joker deli görünüşlü ama herşeyin ardındaki gerçegi gören bilgedir. ''Ve sadece joker görünenin ardındakini görebilir'' Jostein Gaarder. Joker içimizdeki cocugu simgeler; neşe dolu, gamsız, kesin beklentilerimiz olmadan yaşayabileceğimizin simgesidir. Jostein Gaarder'ın yazdığı İskambil Kağıtlarının Esrarı'nda anlatılan joker; hayali bir dünyadan çıkmış ve ıssız bir adada hayat bulmuş her kart gibi, ama tüm bu kartların tamamlanmasından çok sonra, ortaya çıkan karekterdir. Diğerlerinden bariz farklıdır. Dört çeşit kartın hiçbirinin özelliğini ve/veya becerilerini taşımaz ama joker'de diğerlerinde olmayan birşey vardır; "gerçekliği sorgulama"... Belki bu yüzdendir herkes joker'e deli gözüyle bakar çünkü diğerlerinin sormadıkları soruları düşünür, çokca soru sorar, bulunduğu dünyanın gerçeklğini sorgular, gerçeğin kendisini aramaya çalışır.
    Başında en ufak haretinde şıngırdayan bir şapkası vardır ve bu cıngıraklar her ses çıkardıgında joker anlarki hala gerçek bir dünyadadır. Diğer kartlar jokeri dışlarlar ama joker onlara gerçekliği anlatmak için herzman ugraşır. Joker kişinin kim oldugunu önemsemeden yüzünde deli bir tebessümle aklına gelen ilk şakayı yapandır. Evet kişinin kim olduğuna bakmaz çünkü gerçeklğini ıspatlayamadığı bu somut dünyada joker için kral da birdir köle de... Joker yanlızdır ona değer veren kimse yoktur, kimilerine göre etrafta soytarı gibi dolaşan ve abuk subuk soru soran bir şaklaban gibi görülür, kimilerine göre ise akıl sağlığı yerinde olmayan biri gibi. Ama joker yanlızlığını veya deliliğini düşünemeyecek kadar dert vardır kafasında, çünkü o aslında herkesin içinde yaşadığı gerçekliği aramaktadır.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 595
    Kayıt tarihi
    : 12.05.08
     
     

    Hafifi şişman, 1.78 boyunda, düz uzun saçlı esmer 20 yaşında bir ziraat mühendisiyim, özellikle kita..