Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '08

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gribe dikkat!!!

Gribe dikkat!!!
 

Geçtiğimiz günlerde mevsimsel bir soğuk algınlığı hali olduğunu düşündüğüm keyifsizliğim sebebiyle doktora gittim. Vaktinden önce orada olduğumdan, beklediğim süreyi değerlendirebilmek için gözüme ilişen broşürlere bir göz atayım dedim. Bu broşürlerden biri Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti İnfluenza Çalışma Grubu ve Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin desteğiyle hazırlanmıştı. Grip hakkında kısa bilgiler vermek ve grip aşısı olmayı özendirmek gayesi taşıdığı belliydi.

Bu küçük broşürde, gribin önemsiz bir tablodan büyük salgınlara doğru seyir izleyebilecek önemli bir enfeksiyon hastalığı olduğu vurgulanırken grip hakkında bilinen doğrular ve yanlışlara da yer verilmişti. Fakat benim asıl ilgimi çeken griple ilgili ilginç bilgilerdi. Bakın neler vardı bunların içinde…

1969 yılında Apollo 9’un astronotlarından James A. McDivitt grip olunca aya seyahati bir ay süreyle ertelenmiş ve bu program değişikliği NASA’ya 500.000$ a mal olmuş. Maliyeti dolayısıyla bu grip olgusu tarihe en pahalıya mal olan grip olgusu olarak geçmiş.

Yaşayıp yaşamadığı üzerinde tartışıladursun, William Shakespeare bu broşüre göre yaşamış. Üstelik de gribe yakalanmış ve grip sonrasında gelişen zatürree sebebiyle ölmüş.

Griple ilgili bir başka garip gerçek… Grip virüsleri ağızdan çevreye saatte 167 km hızla yayılıyormuş. Ömürleri ise plastik zeminde 24-48 saat, giysiler ve kumaşlar üzerinde ise 8-12 saatmiş.

Son garip bilgi ise ne kadar öldürücü olduğuna dair… 1. Dünya Savaşı’nın 4 yılda yol açtığı ölümlerden daha çok sayıda insanın birkaç ay içinde ölümüne yol açan bir hastalıkmış. 1918-1919 yıllarında İspanyol Gribi diye adlandırılan çeşidiyle 30 milyon kişi hayatını kaybetmiş.

İlginç değil mi?

Bu arada hastalığa ilişkin önemli bilgilerin anlaşılabilir bir dille anlatıldığı adres ise şöyle, http://www.gripnedir.com/

 
Toplam blog
: 62
: 874
Kayıt tarihi
: 21.12.08
 
 

Farkında olmaya çalışıyorum; yürüdüğüm yolun, içime çektiğim havanın, gördüğümün, duyduğumun, hisset..