Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '08

 
Kategori
Güncel
 

Guantanamo insanlık ayıbı

Guantanamo  insanlık ayıbı
 

İŞTE İNSANLIKTAN BAHSEDENLERİN YAPTIKLARI


Guantánamo Denen ABD nin insanlık ayıbı, Küba nın güneydoğusunda ili. Kuzeydoğuda Atlas Okyanusu, güneydoğuda Rüzgarüstü Boğazı, batıda Santiago de Cuba, kuzeybatıda da Holguín illeriyle, çevrilidir. 1976 ya değin Oriente ilinin bir parçasıydı. Küba'nın kahve merkezi olarak bilinir. İlin batısında bulunan Guantánamo Körfezi'ndeki deniz üssü 1902 den beri ABD nin kontrolündedir.
Adanın, 117 km. karelik bir alanı 1903 yılında zamanın Kuba yönetimi tarafından yıllık 4 bin dolara Amerika'ya kiralanmış. Üstelik anlaşmanın ucu açık. Yani Amerika burada istediği kadar kalabilecek. Rivayete göre "Guantanamo, Kuba'nın bağrına saplanmış bir hançerdir" diyen Kuba devlet başkanı Fidel Kastro, gönderilen 4 bin dolarlık çekleri yırtıp atıyor.

İçeri girmeye başarıp bir gezelim ama, ABD ordusunda çalışan Türkçe çevirmen, dünyaya kapalı bu üsde gerçeklere ulaşamayacağımızı şu cümlelerle özetledi: "merak etmeyin siz hiçbir şey göremeyeceksiniz. Size bir şey göstermezler" der.
ilk yer, X Ray Kampı oldu. Hani o, 2002 yılında ayakları zincirli, kafalarına çuval geçirilmiş zorlukla yürüyen turuncu elbiseli tutukluların kaldığı kamp. Kampın etrafı tel örgülerle çevrilmiş. Girişte bir kontrol kulesi var.

Aynı şekilde tel örgüler içindeki tuvalet ve duşlar tamamen açık. Herkes ihtiyacını bu şartlarda görecek. Başka şansları yok. Kampın yan tarafında ahşap sorgu odaları var. Yüzlerce tutuklunun ifadeleri burada alınmış. Afganistan ve Pakistan'dan getirilen çoğu Afgan ve Arap kökenli tutuklular, burada 3, 5 ay kalmışlar.

Güvenlik nedeniyle isimlerini vermeyen bu iki genç gardiyan işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili olarak "işkence yok, kötü muamele de yok. Hepsine saygıyla davranıyoruz. Onlar da bize saygıyla davranıyorlar" dediler.

Kendimi bir anda hayvanat bahçesinde kafesleri gezen turistler gibi hissettim. Çünkü tellere yapışmış üzeri kir pas içinde sakalları uzamış, yorgun bakışlı tutuklular gözlerini dikmiş bize bakıyordu.. Utancımızdan göz göze gelmemeye çalıştım.

Tutukluların yargılandığı odadayım. Odayı gezdiren albay, "Burası yasal bir mahkeme salonu değil" diye konuşuyor.

Üste 7500 kişi yaşıyor. Bunun 2500 ü asker, geri kalanı asker yakınları ve üste çalışanlar. Burada adeta bir kent kurulmuş.Ama tutukluların dışındakilere. Alış veriş merkezleri, sosyal tesisleri var. Ve Amerika'nın olmazsa olmazı Mc Donalds da askerlerin hizmetinde. Tel örgülerin bu tarafında yüksekçe bir Amerikan bayrağı dalgalanıyor. Amerikalı askeri yetkililer bize tel örgülerin diğer tarafının mayınlı arazi olduğunu söylediler, karşı tepelerde ise Castro'nun gözetleme mevzileri olduğunu.

2001 yılından bu yana Guantanamo'ya götürülen tutukluların akıbeti konusunu elbette merak ediyordu. Yüzlerce tutuklunun yargısız olarak bekletildiği ve bu yüzden de başta BM olmak üzere bütün sivil örgütlerin tepkisini çeken insan hakları ihlallerini ortaya çıkarmak gerekiyordu. Evet onların izniyle gittim. Zaten başka türlü gidilemez ki oraya. Mümkün olduğunca Guantanamo gerçeğini tüm insanların bilgisine sunmaktır.

İŞTE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİNİN İKİ YÜZÜ, BİRİ ÖZGÜRLÜK-DEMOKRASİ-İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU GÖZÜKEN YÜZÜ, DİĞER TARAFTA O SAVUNDUĞU GÖZÜKEN İNSANLARIN HAKLARINI NASIL GASP ETTİĞİ YÜZÜDÜR.


 
Toplam blog
: 28
: 856
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

26/05/1957 İstanbul Eyüp doğuluyum. İlk ve orta okulu Eyüp'te okudum. Liseyi Sultanahmet Akşam Ticar..