Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '16

 
Kategori
Fizik
 

Güneşin enerji kaynağı nedir? Güneş ne zaman sönecek?

Güneşin enerji kaynağı nedir? Güneş ne zaman sönecek?
 

görsel internetten alınmıştır.


Konuyu daha iyi anlamamız için, basit olarak öncelikle enerji farklarının eşitlenme isteği, yani entropi'ye bir göz atalım.

Termodinamiğin ikinci yasası özetle şöyle der; enerji farkları zamanla eşitlenmeye doğru yönelim gösterir.

Alman fizikçi Rudolf Clasius enerjinin bu eşitlenme isteğine ''entropi'' adını verdi. Dedi ki, eğer bir yerde enerji düzensizliği varsa, enerjinin yoğun olduğu yerden, enerjinin az yoğun olduğu yere daima bir akış eğilimi olacaktır. Bu yasa çok sayıda bilim insanı tarafından deney ve gözlemlerle doğrulandı ve geliştirilerek bir evren yasası olarak kabul edildi.

En anlaşılır şekilde hareket enerjisinden örnek verecek olursak; birbirinden farklı seviyelerde iki su kaynağını örnek gösterebiliriz. Bu iki su kaynağı arasında ki bağlantı sağlandığında potansiyel enerjiye sahip daha yüksekteki su, alçaktaki suyla aynı hizaya gelmek için akmaya başlar, yani yüksek enerjiden, düşük enerjiye doğru bir akım başlar ve entropi artar. Su seviyesi eşitlendiğinde entropi sıfırlanır. Daha somut bir örnekle bütün akarsular denize dökülür.

Isı enerjisi ile ilgili bir örnek verelim, bir kap suyun içine bir parça buz attığımızda daha sıcak olan su, enerjisini buza vererek soğumaya başlar, buz da sudan aldığı enerjiyle erimeye başlar. Her ikisinin de son sıcaklığı(enerji düzeyi)eşitlendiğinde enerji alış verişi durur ve enerji denkleşmesi gerçekleşir. Yine bir termodinamik yasası olarak, sıcak cisim daima soğuk cisme ısı verir.

GÜNEŞ, ENERJİSİNİ NEREDEN SAĞLAR?

Güneş, akıl almaz ışık ve ısı enerjisini odun ve kömürden mi elde ediyor? Ya da petrolden? Tabii ki de değil, insanoğlunun yüzyıllar boyunca uğrunda birbirini katlettiği bu enerji maddeleri güneş için hiç bir anlam ifade etmiyor.

Güneşte, hatta tüm evrende en fazla bulunan element hidrojendir. Güneşteki enerji, hidrojen atomlarının helyum atomlarına dönüşmesi sırasında açığa çıkan enerjiden kaynaklanır. Bilim insanları bu enerjiye ''termonükleer enerji'' der.

Yapılan hesaplamalara göre, güneş saniyede yaklaşık 564 milyon ton hidrojeni 560 milyon ton helyuma çevirir ve arta kalan 4 milyon ton maddenin enerjiye dönüşmesi sonucu güneş, uzaya inanılmaz yoğunlukta bir enerji dağıtır. Hayatımızı devam ettirmemizi sağlayan ve dünyamızın bir nevi gıda maddesi olan enerji işte bu enerjidir.

GÜNEŞ SÖNER Mİ?

Her cisimde ve her düzensiz enerjide olduğu gibi, güneşin de entropik değerinin zamanla artması fizik kurallarına göre kaçınılmazdır. Güneşte bulunan hidrojenin enerji miktarı, diğer atomların enerji miktarından daha fazladır. Bunun sonucunda yoğun enerji düzeyi olan hidrojenden, daha az yoğun enerji düzeyindeki diğer atomlara doğru akan enerji sonucunda entropi artar. Bu durum her noktanın eşit enerji düzeyine erişmesine kadar devam eder.

Bilim insanlarının yaptığı astronomik gözlemler gösteriyor ki, hidrojenini tamamen tüketip artık hiç ışık ve ısı yaymayan(enerji üretmeyen) birçok yıldız mevcut. Bu tip yıldızlara ''beyaz cüce'' deniliyor. Şu an soğuk ve karanlık birer gök cismi olabilirler fakat milyonlarca yıl çevrelerine enerji yaymışlar ve hidrojeni tükenince(enerji dengelenince)sönmüşler.

Evet, fizik kanunları yalan söylemiyorsa eğer, bir gün gelecek(o güne kadar kıyamet kopmazsa) ve o gün güneşteki hidrojen de tamamen tükenecek, dünya tükenecek, insan tükenecek(o ana kadar biz kendimizi tüketmezsek).

Saygı ve sevgi ile... 21 EYLÜL 2016 / Özkan SARI

 
Toplam blog
: 102
: 4394
Kayıt tarihi
: 05.09.15
 
 

Kalın Sağlıcakla... ..