Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Günümüzün modası nedir, bilen var mı?

Günümüzün modası, ne olmuş bilen var mı?

Peki, kimseye “acaba nedir?” diye sorabildiniz mi?

Neyse, ben söyleyeyim size.

Günümüzün modası, küfretmek, hem olur olmaz okkalı küfürler savurmak.

Küfür/küfürlü konuşmak moda olmuş

Ulu orta küfürlü konuşmak sıradanlaştı.

Herkes, her yerde olmadık küfürler ederek, ortamı gerebiliyor.

Sanki büyük bir iş yapmışçasına böbürleniyor, hindi gibi kabarabiliyor.

Toplumun bütün katmanlarına sirayet eden bu küfürlü hitap şekliyle, insanlarda ahlaki dejenerasyon kendini iyiden iyiye belli etmeye başladı.

En üst kademeden, en alt kademeye kadar yaşayan bütün insanlar arasında, sokak üsluplu konuşmalar, salgın halini alan bir moda akımına dönüşmüş durumda.

İnsana sosyal yaşantısına hoş gelmeyen, insanları rencide eden, kıran, döken, inciten bu sokak şablonuyla, kültür seviyesi olumsuz anlamda aşağıya doğru dip yapmış durumda.

Kimsenin hoşnut olmadığı, ama kimsenin de kendisini soyutlayamadığı bu cehalet göstergesi olan küfürlü konuşma şekli sıradanlaştığından, dağarcığımızda ki kelimeler, sözcükler de çeşitlilik arz etmeye başladı.

Hatta toplumu oluşturan meslek grupları arasındaki konuşmalarında geçen küfürlü konuşmalar da renklenmeye, derecesi ve kademesinde kişiden kişiye göre değişiklik meydana geldi.

Önceleri pek ağza alınmayıp, küfürlü konuşanlara da fazla itibar edilmediği, rağbet görmediği küfürlere şimdilerde ağzımız kulaklarımıza varacak şekilde gülmeler başladı. Öyle ki kim en güzel küfreder, diye insanlar kendi aralarında varyasyonlar bile yapmaya başladılar.

Küfürlü konuşmalarına bazılarımız kızmasına karşın, bazılarımıza katıla katıla gülebiliyoruz.

Bununla kültür ve eğitim seviyemizi mi belirliyoruz, yoksa cehlimizi mi ortaya koyuyoruz, karar vermek gerçekten zorlaştı.

Şu bilinen bir gerçek ki her geçen gün küfürle haşir neşir olan bir toplum hailine geliyoruz.

Ne tam engel olabiliyoruz, ne tam kendimizi soyutlayabiliyoruz, ne de çocuklarımızı bunlardan soyutlayabiliyoruz ve koruyabiliyoruz.

Mahallede, sokakta, okul bahçesinde, apartman boşluklarında oyun oynayan çocukları bir süre seyredecek olursanız, ne demek istendiğini daha iyi anlayabilirsiniz.

Oyun esnasında konuştukları argo ve müstehcen olan küfürlü konuşmalarından rahatsız olmamanız, ama müdahale etmekten de korkmamanız mümkün değil.

Küfürlü argo konuşmalar, hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmaya başladılar.

Bununla beraber saygı, sevgi, hürmet ve adabı-ı muaşeret kuralları son bulmakta, kaba saba davranışlar, bol keseden atıp tutmalar, sözde güya deşarj olmalar ön plana çıkmaktadır.

Her alanda olduğu bilinmesine rağmen, genellikle Statlardaki maçlarda, yollardaki Trafik akışkanlığında, oyun salonlarında masalarda, okullardaki teneffüslerde, televizyon dizilerinin konuşma sahnelerinde, her türlü müziklerin şarkı sözlerinde ve reklamlardaki müstehcen konuşmalarda, bu türden küfürlü konuşmaları rahatlıkla görebilirsiniz.

Küfretmek sanki hayatımızın ayrılmaz bir parçasıymış gibi, seviyesizleşmeyi beraberinde getirmektedir. Gerek sanal âlemde, gerek çeşitli TV programlarında, gerekse gerçek hayatta her an karşılaştığımız küfür edebiyatıyla, toplumda seviye düşmekte, ahlak tükenmekte, yüzkarası olan fertler çoğalmaktadır. Bir kendi kendilerini haklı çıkarmak adına çeşitli bahaneler ve kılıflar hazırlamaktadırlar.

Kalabalıklar, yüzsüzlükler, aleni küfretmeler…

Bu gidişle nereye/nereye kadar bilemiyorum!

Artık kendimize gelmeliyiz.

 

Kerim BAYDAK

kbaydak61-artan@hotmail.com

 

 
Toplam blog
: 1022
: 214
Kayıt tarihi
: 06.11.12
 
 

Kerim BAYDAK 01.01.1961  ADIYAMAN  doğumlu.. 2003 yılında Anadolu Üniversitesi  İşletme Fakultesi..