Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '18

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Günümüzün Sorunu: Çocuklarımızı Cinsel İstismardan Nasıl Koruyacağız?

Günümüzde de son zamanlarda azalmasını ümit ettikçe daha çok artan çocuk istismarları hepimizin içinde büyük bir acı , zihnimizde ise büyük bir korku olarak yer ediyor. Ebevynler , yaşamış oldukları haklı korku sebebiyle akıllarında beliren iki büyük soru zihinlerini kurcalamaktadır.

1) Acaba çocuğumun başına böyle bir şey gelirse nasıl haberim olabilir?

2) Onu  nasıl koruyacağım?

Öncelikle çocuk istismarı sebebiyle akıllara gelen hastalık Pedofili'den biraz bahsedeceğim. Pedofili , cinsel açıdan tatmin olmak için ergenliğe girmemiş çocuklarla fiziksel genellikle de cinsel temas kurulmasıdır.

Nasıl Anlarım ?
Eğer çocuğunuz size gelip anlatmadığını fakat davranışlarında bir farklılık olduğunu düşünüyorsanız onu iyi gözlemleyin. İstismara uğrayan her çocuk aynı izlenimleri  vermeyebilir . O yüzden belirli özelliklerden bahsetmeyeceğim. Fakat genel olarak, normal halinden farklı davranışlar sergiliyorsa, uyku sorunu ve korku görülüyorsa ,bazı insanlara karşı korku ve onlarla yalnız kalmaktan kaçınma, ruh halinin aniden değişmesi ani öfke gibi , sürekli kendisinden yaşça büyük  arkadaşlarından bahsetme ve başka bir yetişkinle arasında ki sırrı açıklamayı reddetme gibi özellikler varsa çocuğunuzu yakından gözlemleminizi tavsiye ederim.

Pedofili hastalarının ortak özellikleri!
- Suçluluk ve Aşağılanma hislerini sapkın eylemlerle dışa vurmayı tercih ederler.

-Kendileri zamanında istismara uğradıkları için , kendilerinden küçük yaşta birisinden bu nefreti tekrarlayarak kendi duygularını onarmaya çalışırlar.Bu sebeple kendilerinden yaşça küçük kişileri seçerler.

-Anne eksikliğini hasar olarak kabul edersek, bu hasarı onarmak için istismarda bulunurlar.

-Kendisi ailesinde yaşamış olduğu kötü ilişkileri onarmak için böyle bir yol tercih edebilirler.

Çocuğumu nasıl koruyabilirim?
İlk olarak çocuğunuza 'GÜVEN' ve 'TEHLİKE' kavramlarını açıklayın. Çocukların soyut düşünce tarzları gelişmediği için somut örneklerle çocuğun bu kelimelerin anlamlarını kavrayabilmesini sağlayın. Tehlike anlarında bazı sinyallerle tehlikede olabildiğinin anlayabileceğinden bahsedin.

Bir kağıda çöp adam çizin ve çocuğunuzun yabancı hissetmemesi için çizdiğiniz çöp adama bir isim verebilirsiniz. Daha sornasında çöp adamın üzerinde özel bölgeleri işratleyip isimlendirin ve ona bu organların görevlerinden bahsedin. Göğüsleri, poposu ve bacak araları çocuğunuzun özel böglesidir. Bu bölgelere kendi izni olmadan kimsenin dokunamaycağını söyleyin. Böylelikle çocuğunuz özel bölgelerinin nereler olduğunu görerek ne işlevde olduklarını tanıma fırsatı bulacaktır. Bu bölgelerin onun mahrem bölgeleri olduğunu ve amcaların, halaların, dedelerin, büyüklerin onları sevip sarılmalarında bir sakınca olmadığını ancak bu mahrem bölgelere dokunulursa tepki vermesi gerektiğinden bahsedin. Bazen doktor amcaların, teyzelerin dokunabileceklerini ancak onların bile sizin yanınızda dokunmaya izni olduğunu anlatın. Komşu teyzelerin, kuzenlerin, arkadaşların bu bölgelere dokunmaya kesinlikle izni olmadığını söyleyin !

Eğer birisi bu bölgelere dokunursa  o anda 'DOKUNMA' diyerek ona karşılık verebileceğini, gerekirse bağırabileceğini çığlık atabileceğini, o ortamdan hemen uzaklaşması gerektiğini o an da güvenli olarak seçtiği birisine (annesi , babası , öğretmeni ,abisi ) gibi bu durumu hemen anlatması gerektiğini söyleyin.


ınstagram : psikologbelizgoncu

 

 
Toplam blog
: 7
: 87
Kayıt tarihi
: 24.01.18
 
 

2015 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra aynı sene Üskü..