Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '14

 
Kategori
Güncel
 

Gününüz kutlu olsun kadınlar! ;)

Gününüz kutlu olsun kadınlar! ;)
 

Gününüz kutlu olsun kadınlar! ;)


Bu gün "Dünya Kadınlar Günü". Her ne kadar memlektteki hatta dünyadaki kadınların hâli gülünecek değil, ağlanacak hâl olsa da bu günü ne zaman duysam gülesim gelir. Çünkü senenin 364 günü aşağıldığımız, horladığımız, dövdüğümüz, sövdüğümüz, taciz ettiğimiz, tecavüz ettiğimiz, kestiğimiz, doğradığımız ve öldürdüğümüz kadınlar değilmiş gibi onlar adına bir gün veriyoruz! Ve bu son derece ironik! Daha ironik olan bir şey daha var ki o da birçok kadının bu bir güncüğü kâfi bulması! ;)

Efendim, birçok şey gibi bu günün de kökü Amerika'ya dayanıyor! ;) 1857 yılında bir fabrikada çalışanlar daha iyi şartlar için grev yapıyorlarmış. Polisin işçilere müdahele etmesi sonucu 8 Mart 1857'de, 129 kişi hayatını kaybetmiş. 1910 yılında Almaya'da Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda, 8 Mart 1857'de  ölen kadın işçiler anısına o günün "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılması teklif edilmiş ve kabul görmüş. İşin içinde bir "goministlik" de var yani! ;)

1921 yılında günün adı "Dünya Emekçi Kadınlar Günü"  olarak değiştirilmiş ve 8 Mart'ta anılmaya başlanmış. Bazı üleklerde yasaklansa da 1960'lı yıllarda ABD'de de anılmaya başlanmış. Ve nihayet 1977'de BM, 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etmiş.

Bizde ise ilk defa 1921'de anılmaya başlanmış... Her geçen yıl katılım artmış hatta 1975'te bir de kongre yapılmış. 1980 yılına gelindğinde, 8 Mart da her şey gibi darbeden nasibini almış ve birkaç yıl anma törenleri hiç yapılmamış... Sonrasındaysa katılımlar artarak bu günlere gelinmiş... Bütün bu bilgileri bu günkü Milliyet'ten öğrendim. Fakat "anma törenleri" hangi ara "kutlamaya" çevrilmiş, haberim yok! ;)

Anneler Günü, Babalar Günü, Sevgililer Günü, Kadınlar Günü... Bütün bu günlere bir bakın! Hemen hepsinin sadece bir aldatmaca olduğu gün gibi aşikâr. Öyle ki çoğu özel gün bir nevi günah çıkartma seansı... ;) Bu özel günlerin tamamında nerdeyse en geri kafalı adamda bile bir harketlenme görürsünüz. Ancak sadece bir günlüğüne! ;) Sonra yine aynen devam!      

Sanki bu özel günler, muhataplarına 364 gün boyunca göstermediğimiz ilgiyi telafi edelim diye ayarlanmış. Hepisinin kendine özgü ritüelleri de var ki tam bir günah çıkartma seansı... ;) Gerçekteyse 364 gün boyunca o özel günlerin sahiplerine hak ettikleri değeri vermeli ve özel gün geldiğinde de bunu taçlandırmalıyız... Fakat nerde... ;)

Şahsen hiçbir özel güne karşı değilim... Neticede insanlar için herhangi bir gün bile özel anlamlara sahip olabilir. Saygı duymakta fayda var. Ancak göz göre göre de kendimizi kandırmayalım. Annemizi çok sevip evin bütün işini onu yıkıyorsak, sevgilimize hediye alıp onu aldatıyorsak, kadınlarımıza güya değer verip onlara ikinci sıınıf insan muamelesi yapıyorsak sevgimizi ciddi ciddi gözden geçirmeliyiz, bence. ;)

Güya 8 Mart'ta kadınlarmızın gününü kutluyoruz... Bu günde onlara güller veriyor, hediyeler alıyoruz... Fakat bu gün bittiğinde iş değişiyor! En modernimiz bile özel hayatımızda olsun, iş hayatımızda olsun karşımıza çıkan kadınları ezip geçiyoruz! En modern kurumlarmızda bile kadınlara yeterince yer verilmiyor... Ez kaza yer bulanaysa "mobbing" uyguluyoruz. Gerek dinimiz gerek kültürümüz kadınlara değer vermesine rağmen yeterince kadın vekili meclisimize sokamıyoruz. Kadına değer veren muktedirler bile gerçekte yeterince gayret göstermiyor. En modern sivil toplu kuruluşları bile göstermelik şeyler peşinde!

Eğer kadına önem veriyorsak... Gerek yazılı olmayan kuralları gerek yazılı kuralları kadınlar lehine yenilemeliyiz. Bu açıdan en yakından başlamalıyız. Önce annemize-eşimize-kızımıza-sevgilimize saygı göstermeliyiz. Özel hayatımızda da iş hayatımızda da gerektiğinde fedakârlık yapıp onların önünü bizzat açmalıyız. Yasalarımızı kadınların önde olmasını zorunlu kılacak şekilde yapmalıyız. Öyle ki her kuruma bir kadın eli değmeli. Her örgütte ciddi manada kadın kotaları ön görülmeli... Hatta kadınların aynı işi yapan erkeklerden daha fazla kazanmaları bile sağlanmalı! Ancak o zaman kadınlar değerlerini fark edebilir ve öz güvene kavuşarak gerek erkeklerin gerekse hem cinslerinin kendilerine reva gördükleri her tür şiddete dur diyebilir...

Her şeye rağmen...

Gününüz Kutlu Olsun Kadınlar! ;) 

 
Toplam blog
: 103
: 409
Kayıt tarihi
: 10.09.10
 
 

Kısaca kendimi tanıtacak olursam "Evlat, eş, baba, öğretmen, yönetici, yazar ve tabii ki okur." y..