Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '20

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

GÜVENLİ BAĞLANMA

Anne ile bebek arasında iletişimin temeli anne karnındayken atıldığını birçok bilimsel araştırma kanıtlamıştır. Bebek ile anne, arasındaki güvenli bağlanmanın ilk tohumunu atıyor. Bebeğini kucağına alan anne ona derin bir şevkatle baktığında, emzirdiğinde, okşadığında bebek kendini güvende hisseder. Güvenli bağlanmanın ilmekleri tek tek örülür. Koşulsuz sevgi veren anne karşılığında daima ona koşulsuz sevgisini veren bir bebek vardır. Bu koşulsuz sevgiyle bebek dış dünyadaki tüm korkularından arınık bir şekilde büyür.

''Araştırmalar sezaryenle çocuklarını dünyaya getiren annelerin, bebeklerine bağlanmalarının daha uzun sürdüğünü göstermektedir. ( Susan Kuchinskas- Anne/ Çocuk Bağlanma Boşluğu) '' Bu duruma sebep olarak annelerin hormon seviyesi, doğum esnasında ilk temasın bulunmaması kaynak gösterilir. Ancak günümüzde ilk temasın öneminin farkına varılmış ve sezaryen doğumda bebeği annesiyle buluşturmaya başlamışlardır.

Sözsüz iletişimin en yüksek olduğu bu dönemde, bebekler mutluluğu, üzüntüyü, korkuyu annenin gözlerinde görür. Anne kaygıylısa bebek de kaygılı olur. Anne mutlu ve huzurluysa bebek de mutlu ve huzurlu olur. Mutlaka görmüşüzdür. Çocuk yere düşer ve düştükten sonra annesine bakar. Ondan bir tepki bekler. Eğer anne yüksek tepki verirse, telaşlı olursa çocuk burada yanlış bir şeyler var, diye düşünüp ağlamaya başlar. Sonrada çocuğu sakinleştirmeye çalışırız. Buradaki temel neden annenin bir ayna görevini üstlenmiş olmasıdır.

Bağlanmanın bu kadar önemli olmasının nedenlerinden biri çocuğun yetişkin dönemitnde dünyayı bakışını belirlemesidir. Çocuk bağlanma sayesinde sosyal ilişkilerinde denge sağlar, empati duygusu gelişir, özsaygı artar ve yaşamı kaygılı olarak görmez. Bu yüzden annenin bebeği ile her temasının duygu yüklü olması gerekmektedir.

 

 
Toplam blog
: 3
: 104
Kayıt tarihi
: 12.10.20
 
 

Ben Ezgi İğde. Dokuz Eylül Üniversitesi lisans eğitimini tamamlayıp Yıldız Teknik Üniversitesinde A..