Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Güvenli ve en ucuz tekne Dory

Güvenli ve en ucuz tekne Dory
 

Denize çıkabilmenin ve bir tekne sahibi olabilmenin en ucuz yolu her birimizin garajında, iş yerinde, evinin yanındaki bir arsada kolayca yapabileceği bir dory'den geçmektedir. Yapımı hızlı ve basit. kullanımı kolaydır.
Bu teknelerin geçmişini aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

Dory adı verilen tekneler New England ile, özellikle Essex County’nin balıkçılık ve tekne inşaatı ile uğraşan halk toplulukları ile eş anlamlıdır. En çok bilineni ise Grand Banks’da kullanılmak üzere Gloucester’li balıkçılar tarafından geliştirilmiş olan Banks dorisidir. Amaç ister balıkçılık, ister istakoz avcılığı veya isterse spor amaçlı yelkencilik olsun, kıyı işlerinde Swampscott dorisini yenmek oldukça zordur.

Çift başlı, düztabanlı, yuvarlak kenarlı ve küçük (3m65 ila 5m80) olan fakat açık denizde kullanılmaya uygun olan Swampscott dorisi “sahilden açıkta” avlanan mahalli balıkçılar tarafından kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilmiştir. Her sabah teknelerini denize indirip kürek çekerek Nahant Körfezine götürür ve orada balık ve istakoz avlarlardı. Günün nasibi teknelerinde olduğu halde ya kürek çekerek veya eğer teknelerinde yelkenleri varsa, yelken açarak öğleden sonra güçlü Güney-batı rüzgârı ile seyir yaparlardı. Avlarını bir at arabasına yükledikten sonra teknelerini tekrar dalga hattının yukarısına çekerlerdi.

Swampscott dorileri diğer tiplerden yuvarlak kenarları ve bindirme borda kaplamalı yapısı ile ayrılır. Sivri pruvası ve dar tabanı kürek çekmeyi kolaylaştırır. Tekne Ortasındaki açıklık çalışmak ve balık depolamak için geniş bir alan sağlar. Mezar taşı tipli kıçı yüksek ve dar olup arkadan deniz suyu basmasına mani olur. Bindirme kaplamalı yuvarlak kenarların mafsalları seyir kalitesini yükseltir. Düz olan tabanı ise birkaç felek üzerinden sahile çekilmesine imkân verir.

18'inci yüzyılın sonlarına kadar doriler işten ziyade zevk için kullanılmıştır. Bu tekneler zamanla gelişmeye devam ederek bugün Town sınıfı yelkenli tekne olarak tanınan güverteyle kapatılmış yapılarına kavuşmuştur.
Birçok balıkçı kendi teknesini kendisi inşa etmiştir, fakat yüzyıllar boyunca dori yapımıyla ilgili olarak çeşitli isimler öne çıkmıştır. Amerikan İnkılâbından kısa bir süre sonra Simeon Lowell, Amesbury’deki Merrimack nehrinde bulunan bir atölyede tekne yapmaya başlamıştır. Yakın zamana kadar bu kişinin torunları aynı yerde tekne yapmaya devam etmiştir. Lowell Tekne Şirketi bugün hala iş yapmaya devam etmektedir ve aynı yerdedir, fakat bugünlerde bir çırak atölyesi olarak çalıştırılmaktadır.

Türkiyemizde ilk Swampscott dorysini ben yaptım. Bu konuya ilgi duyanlarla plan / yapım ve kullanım konularında bilgimi paylaşmaya hazırım.

 
Toplam blog
: 20
: 1108
Kayıt tarihi
: 19.05.07
 
 

2004 yılında emekli olduktan sonra hobim denizcilik araştırmalarına yöneldim. 1980'den beri tekne ya..