Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '14

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Haberiniz var mı, 15. Uluslararası Antalya Piyano Festivali başlıyor!

Haberiniz var mı, 15. Uluslararası Antalya Piyano Festivali başlıyor!
 

Piyano Festivali duyuruları,Film Festiavli görsellerinin arasında kaybolmuş!


Evet, hem de 15.si…

Üstelik, hem Antalyamızın hem de ülkemizin yüzakı bir festival...

Artık bir dünya markası olan Uluslararası Antalya Piyano Festivali,  bugüne değin tam 14 (ondört) kez gerçekleştirildi. Hepsi büyük emeklerle, özverilerle kotarılıp sanatseverlere sunuldu. Dünya markası olmak ta kolay olmadı, bu nedenle. Çıta her yıl yükseldikçe yükseldi; alanında dünyanın en önemlileri, en iyileri arasına girmiş sanatçı ve toplulukları getirdi bu festival, 14 yıl boyunca.

Bir sonraki yılın organizasyonu, bir yıl önceden, hatta bazı sanatçılarla daha da uzun zaman diliminde randevular alınıp, anlaşmalar yapılarak gerçekleştirildi. Bu çabalar için gecesini gündüzüne katıp, tüm enerjisini bu alanda harcayan insanlar vardı.

Önce, 14 yılda kimler gelmiş, kimler geçmiş festivalden bir kez daha anımsayalım:

İdil Biret, Ayşegül Sarıca, Aris Garufalis, Emre Elivar, Toros Can, Barış Büyükyıldırım, Emre Şen, Kerem Görsev Trio,  Ferhan-Ferzan Önder, Mehmet Okonşar, Roland Batik, Hande Dalkılıç, Uri Caine, Montcaud Trio, Özgür Aydın, Jean Philippe Collard, Muhiddin Dürrüoğlu, Verda Erman, Michel Camilo ve Tomatito, Miriam Mendez, Patricia Kopatchinskaja, Gülsin Onay, Ju Hee Suh, Rüya Taner, Aziza Mustafa Zadeh, Fahir takoğlu, Sertap Erener, Misha Dacic, Burcu Sönmez, Tuluğ Tırpan, Ayşen Zülfikar, Chiristopher  Hinterhuber, Siiri Schütz, Lise de la Salle, Alexander   Gindin, Sa Chen, Ivo Pogorelich, Gonzalo Rubalcaba, Hüseyin Sermet, Chano Dominguez, Cihat Aşkın, Genco Erkal, Çağ Erçağ, Tolga Salman, Aykut Köselerli, Güvenç Dağüstün, Burcu Karadağ, Sesim Bezdüz, Mihaela Ursuleasa, Pavel Kaspar, Olga Kern, Janis Vakarelis, David Lively, Cyprien Katsaris, Yosuke Yamashita, Yeol Eum Son, David Greilsammer,  Mikhail Lidsky, Boris Berezovsky, Andreas Boutsikakis, Kirill Soldatov, Alevtina Yarovaya, Birsen Ulucan, Elif Şahin, Szymon Chojnacki, Olli Mustonen, Nobuyuki Tsujii, Katia ve Marielle Labeque, Dezsö Ranki, Edit Klukon,  Ufuk ve Bahar Dördüncü, Gabor Boldoczki, Midori, Buika, Andreas Staier,Chick Corea, Tzimon Barto, Anastasios Pappas, Gidon Kremer, Bülent Evcil, Çağatay Akyol, Carolina Eyck, Meral Güneyman, Ferhan-Ferzan Önder, Werner Bartschi, Andrea Lucchesini, Serenad Bağcan

İbrahim Yazıcı, Gürer Aykal, Vladimir Spivakov, Rengim Gökmen, Artem Markin, Naci Özgüç, Howard Griffitths

Patara Quartet, Moskova Virtüozleri, İberia(Rosa Tores Pardo, Lola Greco), Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, Borusan Quartet(Çağ Erçağ, Olgu Kızılay, Efdal Altun, Esen Kıvrak), Igudesman ve Joo, Dorantes with Galvan ve Grilo, Brad Mehldau Trio, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Shahin Novraslı Jazz Trio, Keops Ensemble, Suite Espanola, Boganyi&Boldoczki.

Bu girizgâhı neden yazdım?

APF şeklinde kısaltmalı, Antalya Piyano Festivali’nin web sayfasını inceledikten sonra bunları bir anımsama/anımsatma gereği duydum. Çünkü söz ettiğim web sitesinde, “Geçmiş Festivaller” butonunu tıkladığınızda bomboş bir sayfa ile karşılaşıyorsunuz. Bunca emeği yok saymışlar yani. 14 yılda hiçbir şey yapılmamış, 15. Yılında, festival, birden bire zembille inmiş gökyüzünden!..

Bu yazdığım işin eksik, hatta ‘ayıp’ kısmıydı.

Festivali bugünlere taşıyan, hatta yoktan var edenler; başta değerli piyanist/bestecimiz Fazıl Say ile Kadir Dursun ve Forte Protuction çalışanlarının görmezlikten gelinmesi şık olmamış. Piyano Festivallerini izleyenler/dinleyenler, bu isimleri asla unutmayacaklardır.

Blogumu 02.11.2014 öğle saatlerinde yazıyorum. 15.Uluslararası Antalya Piyano Festivali 07.11.2014 Cuma akşamı başlıyor. 5 gün kaldı kısacası. Bu festivalin düne kadar tanıtımıyla ilgili hiçbir görsel, bilgi paylaşılmamıştı. 27 Ekimde açıldığını sandığım bir web sayfası dışında tanıtım yoktu. AKM-Meltem arasındaki üst geçide dün bir afiş asılmış. Ama, yaklaşık 20 gün önce sona eren 51. Antalya Film Festivali’nin afiş benzeri görsellerinin arasında kaybolup gitmiş.

AKM’nin girişindeki dev afiş, yine film festivaline ait.

Antalya Piyano Festivali sanki formalite yerine getiriliyormuşçasına hazırlanmış, öyle anlaşılıyor.

Festival kapsamında 20 konser programlanmış, hemen her güne bir konser konmuş. Adeta sık boğaz edilmiş sanatsever. Önceki organizasyonlarda konserler , açılış konseri hariç günaşırı düzenlenmişti.

Bu yıl konserler çok fazla mekana yayılmış: AKM Aspendos ve Perge salonları… Akdeniz Üniveritesi Atatürk Konferans Salonu… Akra Barut Otel… Antalya Aquarium… Antalya Cam Piramit. İyi mi oldu, kötü mü oldu, ancak yaşandıktan sonra bir fikir yürütmek mümkün olacak sanki.

14 Festivalin sanki olmamış ya da yok sayılmasına karşın öykünülmesi ilginç geldi bana. Genç Yetenekler Konseri, “Genç Piyanistler Konseri”… Şehirde Müzik Var sloganı, “Şehrin Sesi”ne dönüşmüş.

Bu yıl bir farklılık olarak belirtilen bir detay var basın bülteninde: Türkiye'nin dört bir yanından ustalık sınıflarına katılmak isteyen müzisyenler, festival tarafından ağırlanıyor. Bu eğitimleri verecek usta isimler ise şöyle: Gökhan Aybulus, Alexander Lonquich, Christian Zacharias, Hüseyin Sermet, Andrea Portera, Herbert Schuch ve Freddy Kempf. Ayrıca festivalin onur konuğu, dünyaca ünlü Avusturyalı piyanist Alfred Brendel de 23 Kasım'da açıklamalı bir ders vermek üzere genç öğrencilerle bir araya gelecek. Brendel, Beethoven, Schubert ve Mozart'ı en iyi yorumlayan müzisyenlerden biri olarak kabul ediliyor. Festivalin söyleşiler bölümüne Evren Kutlay, Emine Serdaroğlu, Serdar Kuzuloğlu gibi uzman isimler konuk olacak.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın düzenlediği  15. Uluslararası Antalya Piyano Festivali, 7 Kasım 2014 Cuma akşamı gerçekleşecek olan ‘açılış konseriyle’ başlayacak.Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Türk Eserleri Gecesi’nde genç piyanistimiz Gökhan Aybulus’a eşlik edecek. Orkestrayı bu yılki sanat yönetmeni, şef Gürer Aykal yönetecek.  Aybulus, Ulvi Cemal Erkin’in 1. Piyano Konçertosunu çalacağı konserde, orkestra Ferit Tüzün’ün Çeşmebaşı Bale Süiti ve Onur Nurcan’ın Fatasia’sını seslendirecek.

Festival programının diğer ayrıntılarına aşağıdaki linkten ulaşılabilir.(*)

***

Uluslararası Antalya Piyano Festivali’ni bugünlere taşıyan; Fazıl Say, Kadir Dursun ve Forte Production çalışanlarına bir kez daha teşekkür ederim.

Festival biletleri; Tam 35 TL, Öğrenci 15 TL ve Konservatuvar ile Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerine 5 TL özel fiyat.

Bir başka ilginçlik te bilet alımında. “Bilet Al” butonuna bastığınızda amacınıza ulaşamıyorsunuz. Bakalım kısa sürede bu sorun nasıl giderilecek!

Herşeye rağmen, bu organizasyonun başarıyla sonlanmasını gönülden diliyorum.

***

(*) 15. Uluslararası Antalya Piyano Festivali(tüm detaylar için): http://piyanofestivali.com/

 

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..