Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '09

 
Kategori
Haber
 

Hadise'nin dişiliği, giysileri ve giydiklerinin şifresi

Hadise'nin dişiliği, giysileri ve giydiklerinin şifresi
 

Hadise'nin göbeğini kavrayan erkek dansçının elinin verdiği görüntü de olmamış...


Cumartesi gecesi Türkiye'yi Eurovision Şarkı yarışmasında temsil edecek Hadise'nin provalarda giydiği giydi ülkemizde bir tartışma başlattı.

"Yakıştı mı, yakışmadı mı?"

Konuya farklı bir açıdan yaklaşarak yorumlamaya çalışalım.

Ne giydiğiniz sizin kültürünüzle çok ilintilidir. Giysiler dışarıya verdiğimiz mesajlarla doludur. İşte, Pelin Batu'nun nar motifli kolyesinden tutun da Hadise'nin göbeğini açıkta bırakan duruşuna varıncaya kadar hepsinin bir anlamı vardır.

Ne giydiğimizle birlikte o giysiyi nasıl taşıyor, onunla ne şekilde hareket ediyor olduğumuz da önemlidir.

Ayıp değil ya itiraf edeyim, Hadise'yi ilk defa TRT'de şarkısını tanıttığı klibiyle gördüm. O gün üzerinde göbeğini açıkta bırakan beyaz bir atlet ve yine göbeğinin epey altında kalan düşük kot pantolon vardı.

<ımg src="http://4.bp.blogspot.com/_3Nq7CKYaRdQ/SXoX_Zq2TYI/AAAAAAAAB8c/hzNLKEYa8HQ/s320/TRT+1_5.ts_000093160.jpg">

Hadise'nin marka giyimi

Bu tarz giyimi dünyada çok popüler olan melez-latin şarkıcılarda görmeye alışkınız. Akla gelen ilk isim de kuşkusuz Shakira'dır.

Hadise'nin şarkısının ve kendisinin sevilmesine neden olan detaylardan bir tanesinin de bu giyim tarzı olduğunu düşünüyorum. Şarkının bir iki yerinde dönerek attığı göbeği kusursuz bir şekilde gösteriyor, yaşına uygun bir hava da katıyordu Hadise'ye.

Hadise geçen dört beş ay içinde Avrupa'nın bütün ülkelerine giderek oralarda hem kendisinin hem de şarkısının tanıtımını yaparken dikkatlerden kaçmayan bir şey vardı; o da gittiği her ülkede farklı bir tarzda giyiniyordu.

Oysa dünyada bir tarzı taşıyan şarkıcıların dönemsel değiştirdikleri giyimlerine sadık bir süre sadık kaldıklarını izliyoruz. Yani Hadise'nin üzerine çok da yakışmış ve gençliğiyle birlikte çok da risk taşımayan bu atlet-kot çizgisinde kalması ona çok daha oturmuş bir kişi izlenimi verecekti.

<ımg src="http://sinestezi.files.wordpress.com/2009/01/hadise-31.jpg">

Hadise, bir dönem ülkemizde çok moda olan assolistlerimiz gibi sürekli giysiler değiştirdi bir de çok renkli ve ağır giyinmeye başladı. Giyiminde seksilik ve dişilik vurgusu çok ön plana çıktı.

<ımg src="http://2kisilik.files.wordpress.com/2009/01/hadise_91.jpg">

Bu insanların kafalarındaki Hadise'nin sürekli değişime uğraması demekti. Bütün fotoğrafçılar artık Hadise'nin frikiklerini kollarken bir anlamda da genç kızımız da onlara sürekli malzeme çıkaracak şekillere giriyordu sahnede.

Bugün Hadise'nin giysisinin bu kadar tartışılıyor oluşunun arkasında yatan şey de insanların onu sürekli farklı şekillerde görmelerinin bıkkınlığıdır.

<ımg height="443" src="http://www.gencbilim.com/galeri/images/33/27/8579e07ad511b0dc295971dcdf68b15e.jpg" width="280">
Yukarıdaki fotoğraf bir sanatçının üzerine giydiği şeyi taşıyamıyor oluşunun tam bir ispatıdır. Kadın, giysileriyle gizem yaratır. Şu bir gerçektir ki, çıplaklık değil örtünmenin biçimidir çekim, etki yaratan. Bir kadının iç çamaşırının görünmesi, görüntülenmesi bir haberdir hatta olaydır. Ancak bu güzel bir şey midir? Bu soruya benim bir erkek olarak vereceğim cevap kocaman bir "hayır"dır. Hadise bu fotoğrafla marka değerini düşürmektedir.

Sonuç olarak Hadise karşımıza çıktığı ilk günden itibaren giydiklerini taşıyamadığını göstermiştir bize.

Ve Moskova'daki son giydiği o çok tartışma yaratan dansöz kıyafeti.

<ımg src="http://galeri.milliyet.com.tr/2009/5/11Eurovisionda_dekolte_yarisi/36.jpg" border="0">

Bu aynı giysi ile fotoğraf çok daha güzel bir şekilde de karelenebilirdi. Ancak kıyafetin dökümü öylesine yanlış dizayn edilmiş ki; bacak hareketi ile yine bütün flashların üzerinde patlamasına neden olmuş. Burada sergilenen şey kuşkusuz artık dişilik değil. Hadise ve ekibi dansın bu hareketine herhalde üç aydır çalışıyor olmalılar. Bacağının bu şekilde kıvrılacağı ve sonrasında ortaya bu görüntünün çıkacağı ortadayken bütün dünyaya böylesi kareler vermek Hadise'nin bütün gizemini ortadan kaldırmaktadır.

O elbisenin dökümü öylesine ayarlanırdı ki, bacağını kaldırdığında bütün kumaş iki bacağının arasında toplanırdı. Dişinin en gizemli bölgesi yine kendi mahremine kalırdı.

Bu gösteride gözümüze çarpan bir diğer ayrıntı erkek dansçının elinin Hadise'nin göbeğini kavrama şiddeti.

İşte belki de çok özel bir müzik ürünümüzün elbiseleri yoluyla kendi kendisini getirdiği nokta. Oysa Hadise dişiliğini öylesine saklamalıydı ki herkesin gözünde bir merak yaratmalı, azar azar tüketilmesine izin vermeliydi. Çünkü Hadise'nin ön plana çıkardığı şey bu, seksiliği. Kuşkusuz popüler kültür bunu çabucak tüketecek. Ancak bunun bir zamana yayılması gerekiyordu.

Hadise'nin bizim için iyi bir ürün olduğunu düşünüyordum. Bundan üç dört ay önce burada Hadise üzerine yapılan tartışmaları da izlemiş bir kişi olarak olaya popüler kültür bağlamında baktığınızda tam yerine oturuyordu. Ancak bu ürün bence kendi kendisini taşıyamadı. Hastalanmış olduğunu öğrendik. Bu onun işine çok ciddi bir şekilde sarıldığını da gösteriyor. Tanıtımı için daha önce hiç kimsenin yapmadığı kadar çalıştığını da gördük, izledik. Bunların çok ciddi bir ekip işi olduğunu, arkasında bir fikir, düşünce taşıdığının da farkındayız. Ben olayı sadece giyim tarzı açısından incelemek istedim. Kuşkusuz bir uzman değilim.

Hadise'nin yarışmaya farklı bir giysi ile çıkacağını sanıyorum. Umarım o insanlar üzerinde iyi bir etki bırakır.

Başarılar diliyorum. Kuşkusuz ülkemiz adına yarıştığı için başarılı olmasını da yürekten istiyorum.

Uzay Gökerman

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 1415 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..