Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '06

 
Kategori
Tarih
 

Halk evleri

1940 yıllarının Türkiyesinde halka, daha ziyade gençliğe yaklaşan, ona kucak açan sosyal yapılar... O yıllarda ekonomik sıkıntılar içinde olan Türkiye’nin yaptığı büyük reformlarından biri. (Bir diğeri Köy Enstitüleri dir.)

Bir kültür efsanesi...

Yaşları gereği bu günleri göremeyenler tabiidir ki bunları bilemezler.

Gençlerin şimdiki gibi cafe – inter cafe (Bunlar yabancı kelimeler) zaman öldürdüğü bir devri yaşayanlar ; Türkiye ‘ de her yere yayılmış Halkevlerini bilemez ; Böyle bir sosyal yapının nasıl güçlüklerle yaratıldığını ve yine de böyle çok yararlı kuruluşların niçin kapatıldığını düşünseler de bulamazlar.

İçinde her türlü sosyal çalışmaların yapıldığı , kentin en güzel yerinde yapılan bir büyük yapıyı düşünün..

Kütüphanesi , küçük spor tesisleri , müzik - resim -halk oyunları – satranç ve buna benzer çalışmaların yapıldığı ve o kentin Orta Okul- Lise öğrencilerinin koşarak gittiği bir yuva.

Eğitmenleri ve olanakları ile bir kültür ABİDESİ ...

Bütün gençlerin arkadaş – kardeş ce bir arada yaptığı Sosyal çalışmalar. İnanın okulun dışında koşarak gittiğim tek yerdi.

Kahvehaneler de ( şimdi ki deyimle cafe ‘ler de ) genç kesimden hiç kimseyi o yıllarda göremezdiniz.

70 yaşına geldiğim şu günler de düşünüyorum da bir çok bilgi - ( Ben 1950 yılı Kayseri Lisesi mezunuyum ) tiyatro - müzik - spor dallarında ne biliyorsam bunların temelin de HALK EVLERİ vardır.

Bu gün bir şeyler yazabiliyorsam Halk evleri kütüphanelerinde o devrin değerli Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ‘in yayınlattığı ( Kendisi şair Can Yücel ‘inde babasıdır. ) Klasik eserleri , ki bunlar ( Bütün dünya da ki tanınmış yazarlar ve eserleri ) okuyarak spor tesislerinde spor yaparak öğrendim.

“ Bir Tv. bilgi yarışması programında Üniversite mezunu bir yarışmacı Hasan Ali Yücel - şair Can Yücel ‘ adını dahi duymadığını söylüyordu. Acınacak halimize bakın , bir devri yaratanları , o genci bu günkü eğitim düzeyine getirenleri bilmemesi ayıbı..

Yazık...

Sonra ne oldu biliyor musunuz genç okurlar. ! 1950 Demokrat Parti seçimi kazandı , Halk evlerinin isminin rakibi Cumhuriyet Halk Partisi ni çağrıştırıyor diye bu koca HALK EVLERİ sudan bir sebeple kapatıldı.

Bizleri , gençliği sokağa – kahvehanelere yolladılar... Bir rüya da böyle bitti..

Onun için siyasi hayata - parti çekişmelerine kırgınım. O devrin gençlerinin içindeki ateşi - sevgiyi söndürdü.

Biliyormusunuz ? Kayseri Halk evi satıldı , bir lokanta – meyhane oldu. Bunları yapanların içmesi – eğlenmesi için.. !

Bir masal - hikaye gibi anlatılan HALK EVLERİNİN sonu inanılmaz aklın anlamayacağı şekil de sonuçlandı.

Daha doğrusu o devrin gençlerine yazık oldu...

 
Toplam blog
: 453
: 1059
Kayıt tarihi
: 24.07.06
 
 

1933 Kayseri'de doğdum. Kayseri Lisesi Ankara Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Heki..