Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '20

 
Kategori
Edebiyat
 

HALK ŞAİRİ ve KALEM ŞAİRİ

 

Kalem Şairi: Belli bir öğretimden geçmiş olan, aruz ya da hece ölçülerinde şiir yazabilen şairlerdir. Kentlerde yaşayan âşıklara da kalem şairi denir. Kalem şairleri üzerinde dil, anlatım, konu bakımından divan şiirinin de türlü etkileri görülebilir. Onların şiirleri arasında koşma, varsağı, destan gibi özgün halk yazını türleri yanında az da olsa aruzla divan, müstezat, gazel gibi ürünler de yer alır.

Ayrıca, bu şairlerin ürünlerindeki biçem diğer halk şairlerinden farklıdır. Âşık edebiyatının bu yolda yapıt veren temsilcilerinden kimileri şunlardır; Âşık Ömer, Gevheri, Dertli, Erzurumlu Emrah, Bayburtlu zihni…

Dünden bugüne ünlü ya da ünsüz çok sayıda kalem şairi vardır. Kalem Şairi: Şiirlerini kalem ve kâğıt üzerine yazan belli bir eğitimden geçmiş sanatçılardır.

***

Halk Şairi: sistemli bir öğretim görmemiş, usta-çırak ilişkisi ile yetişen şairlerdir. Halk şairlerinin şiirleri halk şiirinin bütün özelliklerini yansıtır. Şiirlerini irticalen (doğaçlama) ve saz eşliğinde sözlü olarak söylerler. Karacaoğlan, Âşık Veysel, vb…

                           Kalem Şairi ile Halk Şairi Arasındakiler Fark ve Benzerlikler:

Halk Şairi,elinde sazıyla şiirler söyler. Doğaçlama (irticalen) söz söyleyebilir. Konuşma dilini kullanılır. Halk şairi genel olarak edebî sanatları kullanmaz. Geçmiştekiler okuma yazma bilmezler. Usta-çırak ilişkisi içinde yetişirler. Köy ya da kırsal kesimde yaşarlar. Heceyle yazarlar. Âşık edebiyatı geleneğinden beslenirler.

Kalem Şairi,Kalem şairi masa başında elinde kalemiyle şiirler yazar. Doğaçlama söz söylemezler. Kalem şairi şiir dilini kullanır. Şiirini daha gösterişli kılmak için edebî sanatlara ve imgelere sıklıkla başvurabilir. Geçmiş yıllarda yaşayanlar, medrese eğitim almışlardır. Genellikle kent hayatını benimserler. Çoğunlukla hece, kimileri de aruzla yazarlar. Halk ve Divan Edebiyatı geleneğini de kullanırlar.

Turizm ve Külttür Bakanlığınca yönetmeliğine uygun olarak bunlara tanıtım kartı verilmektedir. ( Bakınız: http://aregem.kulturturizm.gov.tr)

           

Canımda Ol

 

Leyla mısın yoksa dilek misin sen,

Yüreğimi dinle ve canımda ol

Sorguya hazırım, melek misin sen

Yüreğimi dinle ve canımda ol.

 

Gözlerim üstünde hilal kaştasın

Yuvasından akan tuzlu yaştasın

Ezelden evvelden en baştasın

Yüreğimi dinle ve canımda ol.

 

Emekle yürekle başımın tacı

Onulmaz dertlerin sensin ilacı

Gönül rehberinde ban

Yüreğimi dinle ve canımda ol.

 

Eşsiz gülüşlerin aklımda desen,

Öpüp kokladığım gülşenimde sen,

Ömür boyu bana sevgilim desen

Yüreğimi dinle ve canımda ol.

 

Durucanca derim, özlemim özde

Kalbim yemininde andında sözde

Aşkın ateşiyle yanmadan közde

Yüreğimi dinle ve canımda ol.

 

Muhsin Durucan                

 

              Yazılan  şiirin adresi de sahibi de  olmaz. O, artık toplumun malı olur.

 

                             *

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..