Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Hamilelikte ultrason neden yapılır?

Hamilelikte ultrason neden yapılır?
 

Her çift evlilik sonrasında çocuk sahibi olmayı planlar. Bu planının gerçekleşmesi için hamilelik öncesinde çiftlerin bazı durumlara dikkat etmesi ve bir takım önlemler alması gerekmektedir. Yaşam koşullarının iyileştirilmesi bu dikkat edilmesi ve önlem alınması gereken duruma bir örnektir. Düzenli doktor kontrolleri de sağlıklı bir çocuğa sahip olma konusunda önem teşkil eden bir diğer konudur.
 
Gebelik planlayan kadınların, doktor tavsiyesiyle düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesi ve sağlık durumu konusunda eskisine oranla daha dikkatli olması gerekmektedir.
 
Kadınların hamilelikten yaklaşık olarak 3 ay öncesinde folik asit kullanmaya başlaması da oldukça önem taşımaktadır. Gebelik öncesi folik asit kullanmaya başlayan anne adayları bu farkındalığın faydasını hamilelik süresince göreceklerdir.
 
Gebelik öncesi; yaşam kalitesini iyileştiren, sağlığı ve beslenmesi konusunda özen gösteren anne adayları gebe kaldıktan sonra düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemelidir. Doktor tavsiyesi ile yeme, içme, çalışma ve uyku gibi tüm gündelik alışkanlıklarını düzenlemelidir.
 
Gebelikte önem taşıyan doktor kontrollerinin yanı sıra diğer bir kontrol yöntemi ultrasonda; bebeğin uzunluğu, ağırlığı, sağlığı ile ilgili bilgiler verdiği için önemlidir. Ultrason kontrollerine düzenli giden bir anne adayı hem bebeğinin gelişimi hem de olası sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olur.
 
Ultrason nedir?
 
Yüksek frekanslı ses dalgaları dokuya gönderilip ve geri döndüğünde ses dalgalarının ekrana yansıması ile görüntü elde edilen cihaza ultrason denmektedir. Ultrason ile doku içindeki alanda gelişen tüm aktiviteler hakkında bilgi olunur. Modern tıp teknolojisinin vazgeçilmez cihazı olan ultrason gebelikte çok sık kullanılmaktadır. Gebeliğin yanı sıra insan vücudundaki diğer dokuların da durumlarının tespiti için ultrasona başvurulmaktadır. Ultrason diğer görüntüleme yöntemleri gibi değildir. Zararlı ışınlar bulunmamaktadır. Ayrıca ultrasonla elde edilen görüntü, canlı görüntüdür.
 
Ultrasonun gebelikte yapılma sebebi:
 
Ultrason, anne karnında gelişen bebeğin görüntüsünü ekrana yansıtarak bebeğin sağlık durumunu ve gelişimini doktorun değerlendirmesine olanak sağlamaktadır. Gebelikte önem taşıyan kontrol yöntemi ultrason ile;
 
Son adet dönemini hatırlamayan kadınlarda bebeğin kaç haftalık olduğu hakkında bilgi edinme haricinde
Bebeğin kalp atışları,
Bebeğin hareketleri
Bebeğin vücudunda olası anomalik durumların varlığı
Bebeğin organları incelenmektedir.
Tekil veya çoğul gebelik, normal veya dış gebelik de tespit edilmektedir.
Ultrasonun gebelikte yapılma sıklığı:
 
11 ila 14. gebelik haftası, 18-20. gebelik haftası, 32. ve 38. gebelik haftasında muhakkak ultrason yapılır.
Transvajinal ultrasonografi nedir, ne zaman başvurulur?
Gebeliğin ilk haftalarında tercih edilen transvajinal ultrasonografi ile 5. ve 6. gebelik haftalarında bebeğin kalp atışları, uzunluğu hakkında bilgi sahibi olunur.
13. haftasına kadar transvajinal ultrasonografiye başvurulur.
Ayrıntılı ultrason nedir?
 
Tek değil 2, 3, 4 boyutlu görüntü elde edilebilmesini sağlayan ultrasona ayrıntılı (ileri düzey) ultrason denmektedir. Ayrıntılı ultrason ile bebekteki sağlık ve gelişim durumu daha net gözlemlenmektedir.
Bebeğin yüzü, elleri, ayakları ayrıntılı (ileri düzey) ultrason sayesinde görüntülenmektedir.
17.-22. gebelik haftalarında rutin Fetal Anomali ultrasonunda sorun ile karşılaşıldığı takdirde doktor detaylı ultrasonografi incelemesi önerir. Bu teknik sayesinde de bebeğin kafa içi, beyin, omurga, göğüs içi, kalp, karın organları, mide, bağırsak ve böbrekler detaylı olarak değerlendirilmektedir.
 
 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..