Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '13

 
Kategori
Hamilelik Sonrası
 

Hamilelikte ve lohusalıkta güneşe çıkma

 
Ben hamileyken 5-5,5 aylık olduğumda gitmiştim güneyde bir tatil merkezine. Aylar süren tüp bebek endişesi, ikiz bebeklerimden birini düşürmemle sonuçlanan maceranın bir bölümü, diğerini karpuz büyütür gibi yata yata geçirdiğim haftalardan sonra izin çıktı. Kendimi koşar adım attım deniz kıyısına, nasıl rahatlatıcı bir his olduğunu hala anımsarım.
 
Oysa doktorum , annem ve aile eşrafından dahi olmayan herkesin yoğun tembihlemelerine maruz kalmıştım. ” Aman güneşte fazla kalma, aman büyük bir şapka tak, saat 4'ten sonra çık güneşe, iyisi mi hatta hiç çıkma ! ”  hatırladıklarımdan bazıları…
 
Yaz tatili yaklaşıyor, aklıma geldi ve  konu hakkında bir uzmana başvurarak güneşle dost muyuz düşman mıyız incelemesi yapmasını rica ettim. Sonuçta tamamen gölgelere kaçmak da kemik sağlığımız için iyi olmasa gerek , değil mi ?
 
Maya Klinik’in kurucularından ve Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Tüp Bebek Merkezi  uzmanlarından Dr. Hüseyin Mutlu çok açıklayıcı bir  yazıyla  bu merakımı giderdi. 
 
Hamilelikte Cilt Değişimleri ve Güneş Kremi Kullanımı 
 
Hamile kadınların % 90’ında ciltte koyulaşma görülür, genellikle yaygın ve hafif derecede renk artışı ile birlikte olan değişimdir. Genelde vücudun koyu olan renk bölgelerinde görülür. Meme uçları, koltukaltı, kasıklarda, genital bölgede en sık görülen bölgelerdir. Ayrıca göbek altı ve üstünde orta hat çizgisinin renk artışı ile belirgin hal alır. Bu bölgelerde renk hücreleri(melanosit) yoğun olarak bulunur ve hormonal değişimlere aşırı duyarlı olduğundan hamilelikte renk hücrelerinin hem artışı hem de aktivitesinde artış nedeniyle renk koyulaşmaktadır.
 
Hamilelikte renkli benlerde ve hamilelikten kısa süre önce meydana gelen yara nedbe dokularında da renk artışı meydana gelmektedir. Renk artışı ilk 3 ayda başlar, hamilelik sonuna kadar devam eder ve lohusalık sona erdiğinde de azalmaktadır. Fakat renk yoğun olan bölgelerde renk açılmasına rağmen eski haline tamamen dönmez.
 
Hamilelikte yüzün her iki yanında simetrik kahverenki iri lekelere hamilelik maskesi(melasma) adı verilmektedir. Hamilelerin % 50-70’inde bu durum hamileliğin başında ve daha sıklıkla ikinci 3 ayda meydana gelmektedir. Hamilelik maskesi koyu renk saç ve esmer kadınlarda daha sık görülmektedir. Aynı değişim doğum kontrol hapı kullanan kadınların 1/3 ünde de görülebilmektedir. Hamilelik maskesinin nedenlerinden en önemlisi hormonal nedenlere ilave olarak güneş ışığı yani ultraviola (UV) ışınlardır. Sadece yazın değil kış aylarında da UV‘nin etkili olduğu bilinmektedir.
 
Önlenmesinde en önemli rol geniş etkili güneş kremi kullanımıdır. Özellikle parfümlü cilt kozmetiklerinden kaçınılması önerilmektedir. Hamilelik sonrası ise hormonal korunma yöntemlerinden kaçınılması önerilmektedir. Hamilelik maskesinin doğumdan sonraki 1 yıl içinde doğal olarak kaybolduğu bildirilmektedir.
 
Hamilelikte renk değişimi ve yüzde hamilelik maskesinin önlenmesi için geniş etkili güneş kremi kulanılması ve 3-4 saatte 1 yenilenmesi önerilmektedir. Sadece yaz aylarında değil, UV ışınlarının etkili olduğu diğer mevsimlerde de kulanılması önerilmektedir.
 
Mutlu Doktor’a ayrıca sordum : ” Peki güneş koruma faktörü bu dönemdeki hamile ve lohusa anneler için kaç olmalı ? ”
 
” Özellikle güneş lekelerine karşı 30 faktörlü krem kullanabilirsiniz. Güneşlenmek, denize girmek sakıncalı değildir. Hamileliğin her döneminde yapılabilir. Yeter ki hamilelikte sıvı kaybının çok olduğunu ve bol sıvı tüketmeniz gerektiğini lütfen unutmayın. ”
 
Demek ki korunmasını bildiğimiz takdirde güneş bize düşman değil, güneşe çıkma saatleri, koruyucu krem kullanma ve özellikle yüz bölgesini lekelerden kurtarmak için şapka takmak benim kişisel önlemlerimdi.
 
Sizin de aklınızda olsun derim.
 
http://www.facebook.com/pages/Dorikus/196233587086536?fref=ts
 
Twitter.com/SenaBrn
 
Toplam blog
: 48
: 5171
Kayıt tarihi
: 01.03.12
 
 

1978 doğumlu, Uluslarası ilişkiler mezunu, uluslarası lojistik uzmanı, sosyal medya meraklısı, bl..