Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Hangi marka elektrikli-elektronik cihaz alayım?

Hangi marka elektrikli-elektronik cihaz alayım?
 

www.aliozdemir.net


Son yıllarda çevremdeki insanlar sürekli olarak “Hangi marka elektrikli - elektronik cihaz alayım?” diye sorarlar. Bu soruya bilgilerim ışığında cevaplar veriyorum ama değişen bir şey olmuyor. Bu yazıda birkaç temel bilgi ileteceğim.

1. Uzakdoğu ülkelerinde yapılmış, seyyar satıcılarda olan hiçbir elektrikli - elektronik cihazı satın almayınız.

2. Satın aldığınız cihazın garanti belgesinde 2, 3, 4, 5 yıl garanti olmalıdır.

3. Cihazın TSE, CE, ISO belgeleri olmalıdır.

4. Yaşadığınız bölgede o markanın yetkili servisi olmalıdır.

5. Cihazın markası bilindik olmalıdır. Kim tarafından üretildiği belli olmayan mallar başınıza iş açar.

6. Her ne alırsanız alınız önce yerli malı olanını inceleyiniz. Yerli malı aldığınız zaman işsizlik azalır, devletin vergi gelirleri artar, milli gelir yükselir.

7. Alacağınız cihazın sizin ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını iyi etüt ediniz. Yani 10 metrekare bir odada oturuyorsanız 150 ekran TV almanız, 1000 Watt’lık ses sistemi kurmanız çok yanlıştır.

8. Evinizin aydınlatma giderlerini azaltmak için lambalarınızı TSE, CE, ISO belgesi olan led lambalarla değiştiriniz.

9. İnternet sitesi, vasat TV kanalları ve uyduruk radyo istasyonları üzerinden satılan hiçbir eşyayı satın almayınız. Bir çok sahtekar firma ekranda gösterdiği ya da anlattığı cihazı yollamamaktadır.   

10. Herkesin bildiği kimi yabancı markaların yedek parçaları anormal derecede pahalı sunulmaktadır. Örneğin dünya çapında tanınan bir dizüstü bilgisayar markasının pilleri, DVD sürücüleri emsallerinin 2-3 katı pahalıdır.

11. Elektrikli ısıtıcılar bütçenize çok zarar verir. Reklamlara aldanıp elektrik ile ısınma hatasına düşmeyiniz. Kalite belgesiz ısıtıcılar kanser yapıcı ışınlar ve manyetik alanlar yayarlar.

12. Ucuz fiyata aldığınız elektrikli ev eşyaları kısa ömürlü olur, aşırı enerji tüketir, kansere yol açan manyetik alanlar yayar.

13. 4 inch’ten büyük ekranlı telefonlar gereksizdir. İsraftır. Ömrü kısadır. Kırılan ekranı çok pahalıdır. Gaza gelip 5-6 inch ekranlı telefonları almayınız. Ülkemizde her ay 1 milyon adet akıllı telefon satılmaktadır. Bu da yılda 10 milyar doların dışarıya kaçması demektir.

 

Ali Özdemir

www.aliozdemir.net

www.facebook.com/erdemyayinevi

aozdemir53@hotmail.com

 

 
Toplam blog
: 288
: 1733
Kayıt tarihi
: 24.04.11
 
 

Eğitimci - Yazar - Yayıncı. 1968'de doğdu. Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesini bitird..