Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '07

 
Kategori
Güncel
 

Havadaki kardeş

Havadaki kardeş
 

İnsanlar, gruplar veya uluslar birbirlerine niçin iltifat yaparlar dersiniz? ( İnsani duygularla yapılan iltifatı saymazsak.) Birbirlerine yaranmak veya birbirini kandırmak için mi?

“Yüz yıllardır biz kardeşiz, beraber yedik, beraber içtik, aynı kaderi paylaştık, dinimiz aynı, kültürümüz, törelerimiz, geleneklerimiz, coğrafyamız aynı. Beraber kız alıp verdik, akraba kardeş olduk”

'Kardeş olma' sözü sanırım doğu ülkelerinde daha çok kullanılıyor. Bu belki de 'Din kardeşliği' sözünün sık kullanılmasından etkilenilerek kullanılan bir sözcük. Bunu bazen batılılara da doğu aksanı ile ingilizceye çevirip 'My brother' deyiveriyor, böylece kardeş olduğumuzu sanıyor ve kendimizi kandırıyoruz. Sonra da , 'My brother' dediğimiz 'cenahtan' kardeşliğe sığmayan davranışlar gördüğümüzde küplere biniyoruz. Bu durum, bizim zaman zaman kardeşlerden veya kardeş sandıklarımızdan gördüğümüz ihanetlerin sonucundan mıdır, kim bilir?

İnsan ilişkilerinde duygular , davranışlardan anlaşılır. Kardeşlik ve dostluk duyguları söylenmeden önce hissedilir, gözlerden okunur. Bunu en iyi öğrenmenin yolu yaşayarak tecrübe etmekten geçer. Beraber yaşayanlar, gayet iyi bilirler birlikte yaşamanın mutluluğunu veya mutsuzluğunu.Değilse, kardeşlik havada kalır.

İnsan davranışlarındaki oynaklık ve kıvraklık ortama göre değişiyor. Bu, günümüz insanlığının yeni bir alışkanlığı mı, yoksa kabile toplumuna özgü bir şey mi?
İnsan ilişkileri ayrı, devlet ilişkileri ayrıdır.İkisini birbirine karıştıranlar sağlıklı karar veremezler.
***** ***** *****

Amerikalı bu kardeşim, senin gibi bıyık bırakır, senin hoşlandığın davranış ve hareketleri yapar, senin gibi yemin eder, sırtını eliyle sıvazlar, elini omzuna koyar, “aslanım, yiğidim.” der. Senin dilini senden iyi konuşur. Yani, “Nabza göre şerbet verir, sakalına göre tarak vurur.” Tüm bunlar, sana cicili bicili gelirse gittiğin gündür.

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..