Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '18

 
Kategori
Güncel
 

Hayvan Sevgisi

Hayvan Sevgisi
 

Yaşadığımız çevrede evimizde, bahçede, bağda kedi köpek gibi hayvanlarımız mutlaka vardır. Bunun yanında evlerinde iş yerlerinde bülbül, papağan, güvercin besleyen kişiler bu hayvanları beslerken, büyütürken mutluluk duyuyorlar.

Hayvan kelimesi evcil olmayan, eğitilmemiş vahşi, yırtıcı hayvanlar için söylenebilir. Öyle hayvanlar var ki sevgisi, sadakati insanlardan fazla. Duruşuyla, bakışıyla, davranışlarıyla sevgisini belli ediyor, sahibiyle oyunlar oynuyor, sıçrayarak elinizden tutuyor. Sizin konuşmalarınızı anlıyor.

Doğadaki hayvanları ikiye ayırmak gerekir. Vahşi hayvanlar ve sevimli hayvanlar. Vahşi hayvanlar aslan, kaplan, leopar, timsah, ayı, yılan, sevimli hayvanlar kedi, kuş, köpek gibi hayvanlardır. Köpeklerde pitbull cinsi ve tehlikeli köpek türleri olanlar çok tehlikeli. Onları sevimli hayvanlar kategorisine dâhil edemeyiz. İnsanlara saldırıp öldürebiliyorlar.

Hayvanları korumalıyız. Özelikle sevimli hayvanlar insanların arkadaşı, dostu. İnsanlara çocuklara sevgi ve ilgi gösteriyorlar. Onlarla oyun oynuyorlar, birlikte yürüyorlar, koşuyorlar eğleniyorlar.

Televizyonda, sosyal medyada bazı kişilerin hayvanlara eziyet ettiğini, kollarını, bacaklarını kestiğini, arabanın arkasına bağlayıp işkence ettiğini, demir sopayla öldüresiye hayvanı dövdüğünü, videoya çektiğini utanmadan sosyal medyada paylaştığını görüyoruz. Bu kişilere insan diyemeyiz. Kişinin hayvanları öldürmesi, işkence etmesi o kişinin psikolojik sorunları ve ruh hastası olduğunu gösterir. O aciz, savunmasız hayvandan ne istiyorlar bunu anlamakta mümkün değil.

Bu zalim, acımasız katil kişilere en ağır ceza verilirse bu tür olaylar azalır. Unutmayalım onlarda canlı onlarda bu yeryüzünde yaşıyorlar. Hayvanlarda kendi aralarında konuşuyorlar ama biz onların ne konuştuklarını bilmiyoruz.

Yaz aylarında sokakta, caddede dolaşan köpek, kedi, kuşlar su ve yiyecek bulmakta sıkıntı yaşıyorlar. Özellikle su. Belki bir süre aç kalabilirler ama susuz yaşamazlar. Evlerimizin önüne plastik kutular içinde su ve yiyecek bırakabiliriz. Canlıların yaşamasına yardımcı olabiliriz.

Sevimli hayvanlar hiç unutulmuyor. Zannedersem geçen sene televizyonda haberlerde izlemiştik. Bir kişi öldüğünde günlerce o kişinin köpeği sahibinin mezarının başından ayrılmadı. Her gün mezarına geldi, sahibini bekledi. Halk arasında söylenen söz ne kadar doğru.”Köpekler sahibine sadıktır. Nankörlük yapmaz.”

Denizlerimizde de sevimli canlılar var. Yunus ve fok ballıklarını örnek gösterebiliriz. Yunus balıkları çok zeki. İnsanlarla çabuk uyum sağlıyorlar. Denizde akrobatik hareketler yaparak insanların sevgisini kazanıyorlar.

Filler de büyük olmalarına rağmen görünüşü sevimli ama tehlikeli hayvanlar 5-6 ton ağırlığında. Büyük hortumları var. Birde dev cüssesiyle tonlarca ağırlığıyla yürüdü mü insanlar ve hayvanlar korkuyor.

İnsanlar köpek, kedi, kuş, yunus balığı gibi sevimli hayvanları eğitiyor. Onlara istedikleri hareketleri yaptırıyorlar. Sirklerde, hayvanat bahçelerinde görmüşsünüzdür.

Tabiattaki canlılar yaşamaya devam ediyorlar. Birçok canlının soyu tükeniyor. İnsanlar av yasaklarına uymuyorlar. Eti, derisi, kürkü için hayvanları avlıyorlar.

Evlerinde, işyerlerinde fobi olarak bülbül, papağan gibi kuş besleyen, bu hayvanları yetiştirip ticaretini yapanlar var.

Günümüzde evlerinde, villasında, bahçesinde vahşi hayvan besleyenler de var. Vahşi ve yırtıcı hayvanların bu tür yerlerde barındırılması yasaklanabilir. Villasında pitpul, aslan, timsah gibi hayvanlar besleniyor. Bu vahşi hayvanların isimlerini bile söylemek insanları ürkütüyor. Vahşi hayvanları yetiştirmekten, beslemekten ne zevk alıyorlar. Ayrıca vahşi hayvanları kötü amaçları için kullanan insanlar olduğunu biliyoruz. Vahşi hayvanların ev, villa, bahçe gibi yerlerde bulundurulmasına izin verilmemeli.

Sabahları uyandığınızda evinizin bahçesi ağaçlık, yeşillikse cıvıl cıvıl kuş seslerini duyabilirsiniz. Bahçeye inebilirsiniz. Pencereden veya balkona çıkıp seyredebilirsiniz.

Yeni yapılan şehir içindeki binalarda evlerin bahçesi yok. Evlerin, apartmanların önünde en az 2-3 metre bahçe olmalı. O bahçede bitkiler, meyve ve sebze yetiştirebilir, ağaçların gölgesinden, tabiatın yeşilliğinden, güzelliğinden faydalanabilirsiniz. Sabahları veya gün içinde pencereyi açıp temiz oksijenli havayı teneffüs edebilir, kuş seslerini dinleyebilirsiniz.

Doğadaki bütün canlıları, hayvanları korumalıyız, sahip çıkmalıyız.

Sevimli hayvanları korumalıyız, vahşi hayvanlardan uzak durmalıyız, korunmalıyız.

Yazımızı şair Ahmet Demir’in yazdığı “Sevimli hayvanlar” şiiriyle bitirelim.

      SEVİMLİ HAYVANLAR

Kediler, kuşlar ne sevimli hayvanlar

Sahibiyle üzülür, sahibiyle sevinirler

Bir bakışta anlar senin ne söylediğini

İnsanların dostu sevimli hayvanlar

Ahmet Demir

Ne dersiniz sevgili okurlar?

Günlerinizin sağlıklı ve mutlu geçmesi dileğiyle hoşçakalın!

                                                                                   

 

 

 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..