Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Hepatit B aşısı (Sarılık Aşısı)

Halk arasında “sarılık” adı ile bilinen ve karaciğerlerin iltihabı şeklinde kendini gösteren, hepatit B virüsünün neden olduğu kronikleşebilen, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Yani  karaciğerin  yetmezliği  ile sonuçlanarak  ölüme yol  açabilir. Sadece  virusu  taşıyan  kişinin  kanı  ile temas veya  cinsel ilişki  ile  bulaşır. Nadiren  açıklanamayan  bulaşma  örnekleri  de  literatürde  mevcuttur.

Hepatit B aşısı annede gebelikte tespit edilmiş Hepatit B taşıyıcılığı yoksa doğumdan itibaren ilk 2 ay içinde herhangi bir zamanda yapılabilir. Annede taşıyıcılık olması halinde aşının ve ayrca koruyucu ilacın(hepatit B  immuglobülini) doğumdan hemen sonra ilk 24 saat içinde yapılması gerekmektedir. Bu  uygulamalar  yapılmadan bebeğin anne  sütü  alması  önerilmez. Bu  durumda  her  gebe  anne  adayının  hepatit  B  taşıyılık  durumu  bebek  doğmadan  önce  belirlenmelidir.   Annede  taşıyıcılık  olmasa bile bu aşının doğumdan itibaren yapılması  biz çocuk hekimlerini her zaman daha rahatlatmıştır.

Aşının ilk  dozundan 1 ay sonra 2. dozu, 6 ay sonra 3. dozu yapılmalıdır. Anne  taşıyıcı ise  bu  takvim  0-1-2-12.  aylar  olarak  değişir. Aşının yeterli  bağışıklık oluşturup oluşturmadığı tespit edilebilir,  ancak rutin  olarak  böyle  bir  uygulama  gerekli  değildir. Hepatit  B  aşısının neredeyse  hiçbir  yan  etkisi  yoktur,  çoğu  zaman  ateş  ve  yapılan  bölgede  şişlik  bile  olmaz.

Bu aşı ileri yaşlarda yapılamaz mı derseniz, daha önceden aşılanmamış herkesin her yaşta bu aşıyı olması mümkündür. Ancak doğumdan itibaren olmayan aşılamalarda önce  kan testi ile bireyin hepatit B taşıyıcılık durumu değerlendirilmelidir.

 

Aşı kartım kayboldu derdine son aşı takviminizi hemen oluşturup saklamak için tıklayın

 

www.doktoramcam.com

www.facebook.com/doktoramcam

www.twitter.com/#!/Doktoramcam

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..