Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Her ekonomi kendi bacağından

Güne Avrupa merkez bankası likiditasyon beklentisiyle başlıyoruz. IMKB'de 54.000 seviyesinden yaşanan tepki hareketinin devam edip etmeyeceği piyasalar tarafından merak konusu. Likiditasyon bekleyenler emtia ve senetlerde pozisyon alırken, bir şey beklemeyenler vadeli tarafta kısa pozisyonlarını artırıyorlar.( çünkü bir sinyal gelmemesi durumunda kısa pozisyonlar net marjlar kazandırabilirler) 
 
Öte taraftan likiditasyon bekleyenler için benim aklıma şu soru geliyor: ECB'den beklenilen bu likiditeyi ECB nereden bulacak? Nereden bulsun? Şöyle bir geçmişi hatırlarsak Avrupa krizinin birincil çarpma etkisi Yunanistan, Portekiz ve İrlanda gibi göreceli küçük ülkeleri etkilemişti. Avrupa'nın göreceli büyük ülkeleri de ( Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya) toplanarak kendi kaynaklarından bir fon oluşturmuşlardı. Bu fonu ECB’nin kaynaklarını güçlendirme amaçlı kullanmışlardı. Yıl bitmeden verilen paralar suyunu çekti. Yunanistan tıpkı zengin ailenin baba batıran evladı gibi ne kadar para versen o kadar alıyor arkaya dönüp sorduğunda para bitti ki diyor; yani bu Yunanistan bir insan siluetinde olsaydı Avrupalılar çoktan bu ülkeyi sopadan geçirmişlerdi. 
 
Her neyse şimdi ECB yi fonlayayım derken kendileri batan İtalya, Fransa, İspanya artık bu oyunun içine dahil değiller. Dahil olmadıkları gibi kendileri de yardıma muhtaç hale geldiler. Şimdi var yok gözler Almanya'da ama Almanya koca bir Avrupa kıtasını taşıyacak kadar güçlü değil. Teorik olarak bu durum zaten mümkün de değil. Gölde boğulanı tutarsan o da seni tutar bir daha bırakmaz, ikinizde dibe çekersin misali... 
 
Bakın çok geçmeden Moody's kredi derecelendirme kuruluşu Alman bankalarının kredi notunu düşürdü! Almanya daha fazla Avrupa riski almaya devam ederse kendisinin de sonu Fransa ve İtalya gibi olabilir. 
 
Özetle değerli yatırımcılar her koyunun kendi bacağından asılacağı bir sürece girmiş bulunuyoruz. Aşağı yönlü riskler hiç olmadığı kadar belirgin. Birçok borsa tarihinin en düşük seviyelerine gerilemiş durumda. Peki siz IMKB için 52. 000 li seviyelerden elleriniz titreyerek senet alamamaya hazır mısınız?
 
Son söz: PARA ASLA! UYUMAZ.
 
Toplam blog
: 80
: 1013
Kayıt tarihi
: 16.04.12
 
 

İktisatçı; Yatırım danışmanı; Trend takipçisi  ..